Veckobrev v.3 Tillväxten i Kina avtar – befolkningen krymper

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Ta också en titt på veckans artikel om Aktiespararna Småbolag Edge: https://cicerofonder.se/news/smabolag-pa-riktigt/

Trevlig helg önskar vi på Cicero Fonder!!

Riskviljan som rådde i december har avtagit ytterligare under veckan drivet av avtagande kinesiska BNP-siffror och lite avvaktande uttalanden från FED-ledamöter.

Världsindex är därmed ner ytterligare knappt 1% under veckan.

Veckans Bolag – Camurus

Ett av våra intressanta hållbara bolag är läkemedelsbolaget Camurus.

Bolaget är ett svenskt forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på utveckling och marknadsföring av differentierade och innovativa läkemedel för behandling av svåra och kroniska sjukdomar. Produkterna baseras på den unika formuleringsteknologin FluidCrystal® samt en omfattande expertis inom alla faser av läkemedelsutveckling. Den kliniska forskningsportföljen innehåller produkter för behandling av opioidberoende och smärta, endokrina sjukdomar, cancer och relaterade sjukdomar. Utvecklingen sker i egen regi och i partnerskap med internationella läkemedelsbolag.

Tillväxten i bolaget är mycket god med en försäljning som växte med över 45% 2022. Camurus tillhör de innovativa pionjärerna i branschen. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Camurus primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 3, ”God Hälsa” och 9 ”Hållbar industri och innovationer”.

Veckans stora nyhet är att Camurus reviderar sina utsikter för fjärde kvartalet 2023 inför delårsrapporten om några veckor. Man höjer utsikterna för försäljning till 1717 Mkr samtidigt skruvar man på prognosen för resultatet före skatt och räknar där med 600 Mkr. Nyheterna kom i samband med att bolaget genomförde en nyemission på onsdagskvällen. Vi deltog för fondernas räkning och ökade våra positioner i Camurus.

Generellt är det så att den positiva utvecklingen har fortsatt och överstigit våra förväntningar. Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Camurus för fondernas räkning.

Veckans Händelse – Tillväxten i Kina avtar – befolkningen krymper
Kinesiska BNP-siffror satte press på världens börser under veckan där vi vid annonseringen såg HSI falla över 4%. BNP statistik för helåret 2023 visade att ekonomin växte 5,2% vilket var under förväntan (5,3%) men tydliggör åter att den förväntade snabba kinesiska återhämtningen efter pandemin hittills har uteblivit och sätter press på mer stimulanser från Xi. Vi såg även retail sales komma in under förväntan efter att ha växt med 7,4% i December mot förväntade 8%. Nedan ser vi kinesisk BNP-utveckling under de senaste åren.

Utöver den svagare BNP-siffran än väntat verkar det som att regeringen infört en ”no sell” guidance på on-shore aktier, alltså restriktioner på att sälja aktier för att förhindra vidare börsfall. Ytterligare en intressant datapunkt vi hittade i veckan var ”China Birth Rates” som föll 5,7% under 2023 och är nu ned 50% sedan 2016. Det kommer att bli problematiskt att hantera den åldrande befolkningen i framtiden när nytillskott av arbetskraft saknas. Kinas befolkning föll med drygt 2 miljoner under 2023 till ungefär 1,4 mdr, se nedan.

 

Utsikterna för kina inför det nya året ser därmed relativt trista ut. För första gången sedan maj 2022 är det nu fler investerare som räknar med att Kina försvagas kommande 12 månader än som räknar med en förbättring. Tillväxtförväntningarna är därmed nere på lockdown-nivåer igen, se grafen nedan.

Veckans Spaning – Dämpat budskap från FED i veckan
Fedchefen i Atlanta, Raphael Bostic, vill se mer bevis för att inflationen i USA är på väg ner mot 2 procent, han upprepar att hans bedömning är att Fed inte kommer att sänka styrräntan förrän under tredje kvartalet i år. hans bedömning är att vår sänkning kommer någon gång under tredje kvartalet i år, och vi får helt enkelt se hur statistiken utvecklas, sade han.

Han antydde dock att han skulle vara öppen för att sänka räntan tidigare om inflationen sjunker “betydligt snabbare” än vad han räknar med, men upprepade också att han ännu letar efter mer bevis på att inflationen håller sig på sin bana mot 2 procent.

Enligt Bostic vore det värsta utfallet att Fed sänker räntan bara för att senare tvingas höja den igen om inflationen vänder upp. “Jag räknar med att det kommer att bli guppigt, och på grund av den guppigheten känner vi att vi måste vara försiktiga”, sade han.

Vi kan konstatera att flera FED-ledamöter har varit ute i veckan och varit försiktiga. Samtidigt, om han får rätt i sin grundsyn med sänkning först i tredje kvartalet kommer det att vara klart negativt för marknaden när man prisar in detta scenario. Marknaden tror fortfarande på räntesänkning i mars, om än med bara 52% sannolikhet men däremot 88% sannolikhet för sänkning i mars eller maj, se nedan.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av AMD, Nvidia och Cadence som alla är upp med mellan 7–14%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Alcadon, MIPS, Raysearch med uppgångar mellan 4–5%.

Veckans Räntespaning
I början av veckan fick vi inflationsdata från Sverige som visade att KPIF steg med 0,6% i december jämfört med november. Årstakten landade på 2,3% ner från 3,6% – väntat var 2,1%. Största anledningen till var lägre elpriser.

Vi fick ett uppställ i räntorna under veckan där den svenska 10-åriga räntan steg från 2,12% i slutet av förra veckan till att nu handlas kring 2,25%. Den motsvariga 2-åriga räntan steg från 2,88% till att nu handlas kring 2,98%. Kreditspreadarna har minskat marginellt under veckan. 3M Stibor ligger nu på 4,08% men marknaden prisar nu in att den ska ner till 2,6% i slutet av 2024 och 2,1% i slutet av 2025.

Flera företrädare för ECB uttalade sig under veckan att de optimistiska förväntningarna i marknaden kring räntesänkningar inte hjälper centralbanken i inflationsbekämpningen. ECB-chefen Christine Lagarde betonade att man inte kan utropa segern innan inflationen verkligen kommit ned till målet på medellång sikt varför det gäller att centralbanken håller en restriktiv policy så länge som det krävs. Lagarde bedömer att ECB troligen kommer att sänka räntan i sommar, men understryker att timingen är databeroende och att det finns delar som ännu inte är förankrade runt målet, bland annat tjänsteinflationen som fortsatt ligger på cirka 4 procent.

Det är fortsatt stor aktivitet på primärmarknaden och vi deltog i en emission under veckan. LF emitterade en efterställd skuld om totalt 1,35 mdr SEK som kan lösas efter 5 år. Obligationen betalar 3M Stibor + 290bps.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.