Veckobrev v.3 – Rapportperioden inleds

Året har börjat bra. Marknaden har under veckan haft en positiv underton, varken pandemin eller de politiska turerna i USA är i fokus. Istället väljer investerare åter att köpa cykliskt och bank som har halkat efter teknikbolag under krisen. Världsindex är upp med omkring 1,5 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera Climeon och försäljningsbolaget Baseload, som säljer Climeon´s produkter. Baseload köptes in via en obligation under 2019 emedan Climeon köptes under 2020 och bolagen är därmed ett relativt långväga innehav i portföljerna. Climeon framställer via sina produkter energi (el) ur spillvärme från industrin eller geotermisk värme som strålar ut från jordens kärna. Anläggningar för geotermisk elproduktion är för närvarande under uppbyggnad med bolagets produkter bland annat i Japan och på Island där den geotermiska aktiviteten är hög i nära anslutning till jordskorpan. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Climeon primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7 ”Hållbar energi åt alla”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. Det är även roligt att Climeon tillhör veckans toppaktier med en uppgång på 16%.

Veckans händelse

Joe Biden och Kamala Harris svors in som president respektive vicepresident under onsdagen utan dramatik. Bidens viktigaste ekonomiska planer, förutom pandemibekämpning med alla till buds stående medel, är att skapa 5 miljoner nya jobb. Även studielån ska förbättras, murbygget mot Mexiko ska stoppas och stora pengar ska satsas på infrastrukturella projekt inom förnyelsebar energi. Finansieringen hämtas via skattehöjningar. Rika privatpersoner får höjd inkomstskatt från 37% till 39,5% och företagsskatten höjs igen från 21% till 28%. Företags intäkter från utlandet beskattas med minst 21% och straffskatter ska appliceras på bolag som flyttar amerikanska arbetstillfällen utomlands.

Veckans spaning

Vi går in i rapportperiod med många aktiekurser på historiskt höga nivåer. Under torsdagen rapporterade bland annat Avanza och Sandvik. Båda rapporterna överraskade positivt i förhållande till marknadens förväntningar. Trots detta stängde Avanza ned rejält och Sandvik knappt över noll. Kanske kräver dagens relativt höga värderingar exceptionella rapporter för att aktierna ska klara av att gå vidare.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Bonava, Swedbank, G5 Entertainment och Electrolux Professional som alla gått fint och stigit mellan 6% -11%. Bonava överraskade marknaden med en positiv vinstvarning som tydliggjorde att marknadens estimat ligger för lågt. Swedbank annonserade att man faktiskt kommer att dela ut pengar för 2019 och Electrolux Pro lyftes av stark amerikansk vitvarustatistik. Även Nobia informerade marknaden om att tidigare prognoser är för låga och kvalade nästan in på topplistan med en uppgång på 4%. Globalt är det endast hållbart i toppen. Förnyelsebar energi går starkt och SunPower, Canadian Solar, Sunnova Energy och svenska Climeon, som vi presenterar nedan, är alla upp mellan 12% – 35%.

Vi skrev förra veckan om ASML i samband med Taiwan Semiconductors positiva prognos för byggandet av ny produktionskapacitet. Aktien tillhör även denna veckas vinnare med en uppgång på 7% efter fin rapport. Även förra veckans fokusbolag bland våra hållbara investeringar, Borregaard, tar ett ytterligare kliv i veckan med en uppgång på 11%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk åter efter två veckor med oroande ökningar och uppgick till 900.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 127.000 personer och uppgick till 5.054.000 personer. Väntat var 5.400.000 personer och utfallet blev därmed betydligt bättre. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november.

Janet Yellen, som nominerats till att bli finansminister i den tillträdande Biden-administrationen, sade att regeringen måste “agera stort” när det gäller nästa virusstödpaket, när hon utfrågades i senatens finansutskott på tisdagseftermiddagen. Joe Biden lade fram ett förslag om ett stödpaket på 1.900 miljarder dollar förra veckan, med åtgärder för att sätta fart på den ekonomiska återhämtningen och för att snabba på utrullningen av vaccin mot covid-19. Att i dagens krisläge välja en före detta centralbankschef som finansminister är ett klokt val. Yellen har en förståelse utöver det vanliga kring vad centralbanken kan åstadkomma. Sannolikt kommer också samarbetet men Powell fungera bra.

Investerare drog en lättnadens suck när Swedbanks styrelse på måndagskvällen föreslog en utdelning på 4:35 kronor per aktie för räkenskapsåret 2019, enligt uppgift i samråd med Finansinspektionen. Utdelningskapaciteten hos de svenska bankerna är hög men investerare blev besvikna i december över den strama kommunikationen från FI och ECB kring återhållsamhet rörande bankers utdelningar. Alla banker har gått bra under veckan på beskedet att det faktiskt tycks bli utdelningar från bankerna i år.

Lindab, som ingår i flera av våra portföljer, har fått indikativa bud på affärsområdet Building Systems vilka är under utvärdering men inga formella budprocesser har inletts. Det framgår av ett pressmeddelande som en kommentar till att det cirkulerar information i marknaden om att det pågår en aktiv budprocess för att avyttra Building Systems. Positivt om det händer enligt vår mening.

ECB lämnade styrräntan och QE-program oförändrade vid torsdagens räntebesked. Kommentarerna på presskonferensen var duvaktiga. Banken menar att räntorna kommer att behållas på nuvarande, eller lägre, nivåer tills inflationen stadigt ligger på en bana mot målet, och att det återspeglas i den underliggande inflationen. Bankstyrelsen är fortsatt redo att justera alla sina instrument, på lämpligt sätt, för att säkra att inflationen rör sig mot målet på ett uthålligt sätt, i linje med åtagandet om symmetri, säger man. Med andra ord kommer man att hålla räntorna låga mycket länge och är redo att stödja marknaden ytterligare om det krävs. En bra miljö för aktieinvesteringar. Följaktligen är kanske en av de viktigaste indikatorerna för en sämre börs man bör leta efter i framtiden när centralbankerna börjar indikera att man närmar sig åtstramningar.

Veckans räntespaning

Efter en lugn start på året har primärmarknaden tagit fart under veckan. Då marknaden är stark för tillfället har vi sett att flertalet bolag väljer att återköpa obligationer som förfaller framåt sommaren och emitterat nya eller ökat på befintliga obligationer med längre löptid. Vi deltog i två sådana emissioner under veckan, Heimstaden som köpte tillbaka en obligation och utökade båda sina obligationer som förfaller 2024 och 2025. Sen deltog vi även i fastighetsbolaget Stendörrens emission, en ny obligation på 3,25 år som betalar Stibor + 365 bps. Bolaget löste även sin obligation i förtid som skulle förfallit i juni detta år.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.