Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Makrodata, både från amerikansk arbetsmarknad och inflation samt starka amerikanska bankrapporter har fått marknaden att åka jojo under veckan.
Till slut är Världsindex dock trots allt upp ungefär 2% under veckan.
Veckans Bolag – Sivers Semiconductors
Att vara aktieägare i Sivers Semiconductors har under det senaste året inte varit någonting för den med svaga nerver. Aktiekursen har hoppat upp och ned, inte sällan med 10% per dag. Vi valde därför att lämna bolaget under sensommaren då vi var oroliga för finansieringen av bolaget och kände att det behövdes en kapitalinjektion.
Bolaget är dock ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller specialchip för högpresterande applikationer inom bland annat Wireless (satellitkommunikation och 5G) och Photonics (Dataöverföring via laser). Det sistnämnda kan användas inom medicin, trådlös kommunikation och exempelvis datacenter där överföringen i koppartråd kan bytas ut mot laser med enorma energibesparingar och hastighetsökningar som följd. Bland kunderna finns Apple, HP, Intel, AMD och Nvidia. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns flera färdiga produkter som man har utvecklat tillsammans med företagen ovan. De närmaste åren ska dessa utvecklings- och testordrar förhoppningsvis generera riktiga volymordrar och massproduktion, men ledtiderna är långa så investerare får räkna med visst tålamod.
2024 började fint när bolaget rapporterade att 2023 var ett rekordår med försäljning som översteg 200 miljoner SEK för första gången, vilket motsvarar en ökning med 78% jämfört med föregående år. Det fjärde kvartalet i sig var också ett rekordkvartal för företaget med försäljning på 74 miljoner SEK, en ökning med 48%.
Därefter meddelade man ett utökat låneavtal om 50 miljoner SEK som minskar eventuell nyemissionsrisk i bolaget som har möjlighet att stå helt på egna ben med positiva kassaflöden under andra halvåret i år.
Under december har det kommit flera intressanta nyheter om fördjupade samarbeten och design-wins med finansiering omedelbart.
Den som är positiv till bolaget ser att Satelitverksamheten, som tillsammans med 5G verksamheten är en välfungerande verksamhet och Photonics, med laserchipverksamheten får vara en option som under de senaste månaderna har skapat ökade förutsättningar att ta bolaget till succé. Enligt oss motiverar dock Satelit- och 5G-verksamheten ensamt stora delar av dagens aktievärdering.
I veckan tog så bolaget tag i finansieringssituationen och genomförde en riktad nyemission om 105 mln SEK. Vi upplever nu att finansieringssituationen är löst för åtminstone 15 månader och bör räcka till att föra bolaget till lönsamhet. Vi deltog därför i nyemissionen till rabatt och därmed är fonderna åter investerade i Sivers Semiconductor.
Det blir spännande att åter fortsätta att följa bolagets resa under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Amerikansk inflation får marknaden att pusta ut
I fredags eftermiddag förra veckan kom amerikanska jobbsiffran, Non Farm Payroll, som fick marknaden att surna till rejält och satte därmed också sin prägel på inledningen av denna vecka. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 256 000 personer i december. Arbetslösheten uppgick till 4,1 procent, jämfört med 4,2 procent månaden före. Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med endast 160 000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 4,2 procent.
På tisdagseftermiddagen kom sedan producentpriserna i USA steg 0,2 procent i december, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI med 3,3 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha ökat 0,3 procent under månaden och ökat 3,4 procent mot samma månad föregående år. Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi var oförändrat, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg kärn-PPI med 3,5 procent. Väntat var en uppgång med 0,3 procent från månaden före samt 3,8 procent högre priser från samma månad föregående år. Den lilla förbättringen fick marknaden att lugna sig något i väntan på de viktigare KPI-siffrorna på onsdagseftermiddagen.
Inflationen i USA kom på onsdagseftermiddagen in precis som förväntat. Konsumentpriserna steg 0,4 procent i december, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 2,9 procent.
Analytiker hade visserligen räknat med att KPI skulle ha stigit med 0,3 procent jämfört med månaden före och ha stigit med 2,9 procent jämfört med samma månad i fjol. Kärn-KPI räddade dock riskviljan då den steg 0,2 procent i december, och ökade 3,2 procent jämfört med samma månad föregående år. Här väntade sig analytiker +0,2 procent jämfört med månaden före och +3,3 procent jämfört med samma månad i fjol, vilket därmed var den lilla förbättring som marknaden letade efter och den amerikanska tioåringen föll tillbaka igen med stigande aktiemarknad som följd.
Under veckan har vi också fått fina rapporter från flera amerikanska banker, bland annat BlackRock, Bank of America och Goldman Sachs.
BlackRock rapporterade en rekordhög förvaltningsvolym om 11,6 biljoner USD i förvaltat kapital, drivet av en 21 % ökning i fjärde kvartalets vinster. Aktien steg med 5%. Notera gärna att BlackRock sedan noteringen 1999 har utklassat S&P 500 med drygt 20% avkastning i snitt per år i jämförelse med omkring 10% för både S&P 500 och Nasdaq, se graf nedan.
Bank of America (BAC) rapporterade en nettoinkomst på 6,7 miljarder USD (82 cent per aktie) för fjärde kvartalet, en ökning från 3,1 miljarder USD (35 cent per aktie) samma period föregående år. Aktien ökade med 3 %.
Goldman Sachs rapporterade en nettoinkomst på 4,1 miljarder USD för fjärde kvartalet, en fördubbling jämfört med föregående år, drivet av starka resultat inom aktiehandel. Aktien steg med 6 %.
Nedan kan vi konstatera att amerikanska bank-index verkligen har utklassat S&P500 den senaste månaden, och inte minst den senaste veckan. 6% bättre på en månad och 4% bättre under denna vecka.
Veckans Spaning – Svensk inflation fortsätter ned
Även i Sverige fick vi definitiva inflationssiffror på onsdagsmorgonen, KPIF (KPI med fast ränta och det mått som Riksbanken tittar mest på) steg 0,3 procent i december jämfört med föregående månad, och steg 1,5 procent jämfört med samma månad föregående år. I november var KPIF 1,8 procent. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, (utan energi) var 2,0 procent i december, jämfört med 2,4 procent i november. Vi ser alltså tydligt att det fortsatt går i snabb takt åt rätt håll i Sverige.
Riksbankens officiella prognos är att styrräntan kan sänkas en gång till under första halvåret 2025, och “det är bättre att göra det i närtid snarare än att vänta”. Det sade vice riksbankschef Aino Bunge i samband med inflationssiffrorna i ett tal. I oroliga tider är det centralt att svensk ekonomi har ett så bra utgångsläge som möjligt, menar hon. Bunge påpekade samtidigt att det är viktigt att ta hänsyn till ny information vid varje räntebeslut och den osäkerhet som finns kring utvecklingen framöver. Hon ser en rad “osäkerhetsmoln” som skymmer utsikterna. “Det handlar om risker kopplade till utvecklingen i bland annat bostadsmarknaden. Hon känner oro över utredningen om amorteringskrav och bolånetak. Den som i november förra året överlämnades till finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Hon säger att det är sunt att regelverken utvärderas, men att de föreslagna förändringarna kan medföra större finansiella risker, både för hushåll och för banker. Att göra det lättare att låna löser inte de långsiktiga utmaningarna, menar Bunge. Förslagen kan också driva upp bostadspriserna, enligt riksbankstoppen som tror att det kan försvåra läget för de grupper som redan idag har svårt att köpa en bostad. Det utredningens kommitté föreslog var bland annat att bolånetaket skulle höjas från 85% till 90%, vilket då skulle innebära att det krävs en mindre kontantinsats än idag.
Riksbanken tycks därmed fortsatt blunda för att inflationen verkar vara i schack i Sverige och, som vi talade om härom veckan, borde sänka snabbare, i linje med vad bland annat KI också tycker i sin senaste rapport som menar att Riksbanken borde ner till 1,5% snarast.
Det är sannolikt lättare att höja räntan igen om ekonomin förbättras än att paniksänka när man äntligen inser att man har varit för långsam och lågkonjunkturen tilltar med ökad arbetslöshet, konkurser samt fallande tillgångspriser, såsom bostäder.
Reaktionerna från marknadens aktörer lät inte vänta på sig, den statliga bolånebanken SBAB höjde listräntan för bundna bolån med bindningstid 1–10 år med 0,05–0,20 procentenheter direkt. Räntejusteringen, säger man, beror på att marknadsräntor med längre löptider har stigit, vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken.
Trots att Riksbanken alltså avfyrar räntevapnet och sänker räntan, senast i december, men kommunicerar väldigt försiktigt, lyckas man alltså inte få ut sina räntesänkningar i marknadsräntorna, illustrerat av svensk 2-åring nedan, och SBAB:s resonemang ovan. Ska man avfyra hela räntevapnet utan att nå effekt för att man är för försiktig i sin retorik? Vad gör man sedan? Otroligt märkligt….
Riksbanken sänkte alltså veckan innan jul, grafen ovan illustrerar tydligt vad som har hänt med marknadsräntorna, som hushåll och företag har att förhålla sig till, sedan dess. Man sänkte räntan med 0,25% men marknadsräntorna steg efteråt.
Agera, men kommunicera inte i en diametralt motsatt riktning, det verkar enligt oss underligt… Inte minst mot bakgrund av de senaste 15 årens historik med finans- och euro-kris, man bör agera resolut och kommunicera lika resolut och i samma riktning, annars sitter man snart med behov av QE och negativa räntor, men Bunge kanske inte var med på den tiden.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av svenska Dynavox följt av Weyerhauser och Goldman Sachs som alla är upp mellan 9–15%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Dynavox, Surgical Science och TF Bank med uppgångar mellan 10%–15%.
Veckans Räntespaning
Det kom statistik från fondbolagens förening under veckan kring nysparande i fonder under 2024 vilket blev ett rekordår med ett inflöde på 208 mdr SEK. 130 mdr SEK gick till aktiefonder där 87% placerades i indexfonder.
Fastighetsbolaget Akelius sålde sitt aktieinnehav i Castellum till moderbolaget Akelius Apartments Limited. Akelius avser att använda likviden för att återbetala skulder.
Fitch bekräftade kreditbetyget för Heimstaden Bostad till BBB- men utsikterna höjs från negativ till stabil. Samtidigt sänkte man kreditbetyget för Heimstaden AB till B- och ändrade utsikterna från negativ till kreditbevakning med negativa utsikter.
Det har varit hög aktivitet på primärmarknaden under den gångna veckan. Vi har deltagit i två emissioner för fondernas räkning. ABAX Group emitterade 900 mSEK i en 4-årig obligation till rörlig ränta som betalar 3M Stibor +475bps. I samband med emissionen köper bolaget tillbaka sin utställda obligation med förfall i juni 2025. Sen deltog vi även i en obligation från fastighetsbolaget Cibus som emitterade 50 mEUR med förfall 2029 till rörlig ränta som betalar 3M Euribor +250bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder