Veckobrev v.29 – Rapporter och lite rekyl

Inflationen har varit på allas läppar även denna vecka där vi exempelvis såg Storbritanniens KPI på 9,4%, vilket är den högsta siffran på 40 år.

I kölvattnet av lite bättre rapporter har marknaden återhämtat sig något och Världsindex är slutligen upp med ungefär 1,6 % för veckan

Fondnyheter
Vi vill uppmärksamma våra läsare på att vi under juli månad kommer att genomföra en del ändringar i våra fonder.

Quesada Global och Cicero World 0-50 ändrar namn
Cicero Fonder köpte Quesada Fonder i början av 2022. Nu tar vi ett litet steg mot att knyta Quesada Global ytterligare till Cicero-varumärket och ändrar namnet till Cicero Global.

Det finns inga planer på att ändra på förvaltningsstrategin som vi verkligen gillar.

Quesada Globals filosofi är att investera i globala lönsamma stabila bolag, vilket har visat sig mycket lönsamt både i år och tidigare. Quesada Global har högsta betyg, fem stjärnor, hos Morningstar och har slagit sitt jämförelseindex i juni med hela två procent.

Även Cicero World 0-50 ändrar namn till Cicero Yield
Cicero Fonder har sedan en tid tillbaka haft en restriktivare förhållning till allokering av tillgångsslag och större fokus på direktinnehav. Detta har inneburit att vi ej längre använder mandatet att allokera aktiedelen så mycket som 0%-50%. Därför ändrar vi namnet nu till Cicero Yield. Vi anser även namnet Cicero Yield harmonisera bättre hur fonden förvaltas och med övriga fonder i vårt fondutbud.

Detta är enbart ett namnbyte och innebär inga förändringar i förvaltningen. Det är samma historik och samma förvaltningsteam.

Information har gått ut till de olika plattformarna som är informerade sedan tidigare som i sin tur informerar kunderna.

Cicero Yield är en aktivt förvaltad blandfond. Neutral vikt är 30 % globala kvalitetsaktier och 70 % nordiska företagsobligationer och krediter. Fonden tillhör kategori blandfond försiktig, riskklass 3 och har fyra stjärnor på Morningstar.

Den tillhör därmed de bäst avkastande inom sin riskklass och finns tillgänglig via MFEX, All Funds och som distributörsfond hos fondförsäkringsbolagen såsom SEB, Folksam och Länsförsäkringar.

Om det finns kunder som vill ställa frågor kring detta eller någonting annat kring vår verksamhet, tveka inte att slå oss en signal.

Vi byter indexleverantör
Från 2022-08-01 kommer vi att byta jämförelseindex i våra aktierelaterade fonder. Alla fonder som har haft MSCI som jämförelseindex byter namn till ett motsvarande index från Morningstar. Även Cicero Sverige kommer att byta till ett Morningstar Sverige index.

Veckans händelse
Vi har under året tvingats dras med att tillväxtbolag har drabbats hårt när marknaden har dragit ner risken i kölvattnet av inflationsoro och kriget i Ukraina. Speciellt har en grupp bolag som marknaden menat dessutom var boostade i sin affärsmodell under pandemin drabbats. När det nu visar sig att marknadens oro på vissa håll har varit överdriven kan det finnas en rejäl uppsida.

Två bra exempel är Netflix och BHG (Bygg Hemma). Båda är tillväxtbolag där marknaden kraftigt ifrågasatt om de inte fick väldigt mycket positiv tillväxt under pandemin. Bygghemma säljer byggprodukter på nätet och pandemin bidrog till att kraftigt stödja den verksamheten. Likaså var det lätt att välja ett Netflix-abonnemang som hjälp i tristessen under lockdown. Tillika är båda bolagens produkter lätta att avstå från när inflationen bidrar till kärvare hushållsekonomi.

Båda bolagen kom in med betydligt bättre siffror än vad analytiker hade fruktat och båda aktierna steg rejält. Det finns i båda fallen anledning att tro att kurstrenden kan fortsätta en bit till då det finns väldigt mycket uppsida att hämta igen. Ytterligare ett bolag i samma kategori är Zalando, det ska bli väldigt spännande att syna rapporten den 4/8.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Hemnet, Alfa Laval och Mips som alla är upp mellan 15% – 19%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Viapaly, Lime och Annehem som alla är upp mellan 18% – 25%.

I de globala fonderna toppas listan av Arise, Aker Carbon och Aker Horizons med uppgångar mellan 17%-24%.

Under strecket – värt att notera
Vi noterar att ECB höjde depositräntan till 0,00% från -0,50% under torsdagen. Rådet godkände samtidigt antifragmenteringsinstrumentet “Transmission Protection Instrument” (TPI), som ska stötta en effektiv transmission av penningpolitiken över hela euroområdet. TPI är ett nytt verktyg som kan aktiveras för att motverka oönskad och oordnad marknadsdynamik som innebär en allvarlig risk för transmissionen av penningpolitiken över euroområdet. Nivån av köp inom TPI kommer att bestämmas av hur allvarliga riskerna bedöms vara vad gäller transmissionsmekanismen. Köpen är inte begränsade på förhand. Rådet bedömde att det var lämpligt att nu ta ett större första steg i sin normalisering av räntan än de tidigare signalerat. Detta baserat på uppdaterade bedömningar av inflationsrisker och stödet från TPI. Hängde ni med? Knappt vi heller men sannolikt är detta ett förträffligt verktyg för att hålla penningpolitiken i ordning.

Veckans räntespaning
Det råder sommarstiltje på den svenska kreditmarknaden. Det har inte gjorts några emissioner och omsättningen har varit låg.

Under veckan redovisade Heimstaden Bostad hur det gått i deras återköpserbjudande av hybridobligationer. Bolaget köpte tillbaka 868m EUR till en snittkurs av 75% av nominellt värde. Detta finansierades med hjälp av aktiekapital från ägarna. Detta hjälpte till att stabilisera marknaden och ger såklart ett positivt signalvärde. Vi tror att andra fastighetsbolag kommer ta rygg på Heimstaden Bostad och göra liknande transaktioner i marknaden.

Under torsdagen höjde ECB räntan för första gången på drygt 10 år. Man valde att höja med 50bps mot marknadens förväntade 25bps. Detta fick europeiska långräntor att stiga på bred front. Den tyska 10-åringen ökade initialt ungefär 10bps.

 

Trevlig helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.