Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Både S&P 500 och Nasdaq har gått sämre och det är främst chip-tillverkarna som tynger. Kronans svaghet under veckan gör dock att Världsindex i SEK är i stort sett oförändrat.
Veckans Bolag – MIPS
Svenska MIPS är ett ledande företag inom säkerhetssystem för hjälmar, känt för sin innovativa MIPS BPS-teknologi. Genom att licensiera sin teknologi till hjälmtillverkare runt om i världen bidrar MIPS till att öka säkerheten för användare inom olika sport- och yrkesområden. Med en stark fokus på forskning och utveckling fortsätter företaget att driva framsteg inom hjälmsäkerhet.
MIPS är särskilt populära inom cykelhjälmar, där teknologin bidrar till ökad säkerhet för cyklister. Teknologin används också i hjälmar för skidåkning och snowboard.
MIPS finns också i hjälmar för motorcyklister, ridning och klättring.
Arbets- och industrihjälmar är det område vi tror kommer att vara en bra tillväxtmotor i framtiden.
Bolaget hade en enorm peak i försäljningen under pandemin och har därefter lidit av fallande försäljning, och aktiekurs. Vi har sedan i höstas börjat investera i bolaget i tron om att vi ska få se en vändning i försäljningen under 2024. I veckan bekräftades våra förhoppningar när rapporten för det andra kvartalet damp ned. MIPS växte under kvartalet med 31% och marginalen steg från 22 till 38%. Aktien steg med över 25%. Det ska bli mycket spännande att fortsätta att följa detta bolag på en resa mot normalisering inom huvud 😊 segmenten och tillväxt från låga nivåer inom arbetshjälmar.
Veckans Händelse – Oro i chip-leden
De globala chiputvecklaren, såsom Nvidia, har fallit i veckan efter att nederländska ASML spridit oro med en rapport där tredje kvartalets omsättningsprognos var svagare än väntat. Parallellt med rapporten kom också nyhetsuppgifter om att Bidenadministrationen hotar med “hårdast tillgängliga handelsrestriktioner” i händelse av att ASML ger Kina tillgång till avancerad halvledarteknik. ASML:s orderingång under andra kvartalet var ett tydligt styrkebesked långt över analytikerförväntan, men att döma av prognoserna för tredje kvartalets omsättning har bolaget leveransbekymmer. I det nu påbörjade tredje kvartalet förväntar sig ASML en omsättning på 6,7–7,3 miljarder euro. Det är ca 10% lägre än marknadens förhandsförväntningar. Merparten av försvagningen kommer också från Kina som stod för 24% i Q1.
ASML tillverkar världsunika litografimaskiner som är avgörande för tillverkning av våra mest avancerade chip, bland annat Nvidias AI-chip, och är därmed en vindflöjel för spjutspetsdelen av chipbranschen.
Vad avser Vita husets varning så övervägs införandet av en “drakonisk” åtgärd som kallas “foreign direct product rule” (FDPR), enligt Bloomberg. Regeln innebär att USA inför kontroller på utländskt tillverkade produkter som innehåller ens den minsta mängd amerikansk teknologi. Halvledartekniken är ett område där USA har ett kraftigt övertag på övriga världen och Bidenadministrationen har sedan 2022 en blockad mot Kina i fråga om försäljning av högavancerade chip.
USA ska ha presenterat åtgärden för ledare i Tokyo och Haag och kallat den “mycket trolig” om länderna själva inte stramar åt restriktionerna mot Kina. Målet är att övertyga de allierade länderna att begränsa sina företags möjligheter att serva och reparera utrustning som redan finns i Kina, något som amerikanska företag är förbjudna att göra. USA:s fortsatta åtgärder mot Kinas chiptillgång har intensifierats sedan i september, då det kinesiska tech- och telekombolaget Huawei slog techvärlden med häpnad genom att presentera ett chip av högavancerad standard. Tidigare var det betraktat som en sanning i branschen att den teknik kinesiska bolag har i sin besittning inte var tillräckligt för att tillverka sådana. De maskiner det högavancerade chipet tillverkats i antas ha kommit från just ASML. Bidenadministrationen hänvisar särskilt beslutet att införa chipblockad till behovet att förhindra att avancerad teknik nyttjas i kinesiska vapensystem.
Vad gäller ASML så vill vi påminna om att efterfrågan på bolagets produkter är mycket stark, med eller utan kinesiska kunder, det aktiekursfall som har drabbat aktien i veckan är sannolikt inte starten på en långvarig negativ trend.
Veckans Spaning – IMF tar ton
Vi diskuterade för någon vecka sedan den senaste rapporten från IMF som kritiserade statsskulder i allmänhet och USA:s i synnerhet. Det visar sig att det finns mer intressant stoff i denna rapport. Kanske ska man oroa sig för den amerikanska statsskulden som nästa ”Black Swan” men samtidigt ska ju en svan vara ett okänt fenomen som dyker upp från vänsterkanten. I alla omständigheter lär det ju gå ganska långt innan de amerikanska kreditvärderingsinstituten väljer att byta kreditbetyg på USA även om Biden har fört en expansiv finanspolitik, och även Trump kommer att följa denna linje. Den som redan är satt i skuld bär finanspolitisk tvångströja.
Frankrike och USA förenas över Atlanten på flera olika sätt, inte bara genom den franska gåvan Frihetsgudinnan i New Yorks hamninlopp delvis konstruerad av Gustave Eiffel. Båda håller också historiska och avgörande politiska val 2024 med effekter som går långt utanför ländernas gränsar. Samtidigt har man besvärande och kritiskt hög offentlig skuldsättning. Frikostiga vallöften ställs ut som inte är förankrade i verkligheten. Visserligen visar beräkningar att det statsfinansiella läget just idag framstår som lugnt. Men framtiden är oviss och Frankrike och USA behöver klart större statsfinansiella buffertar för att klara både framtida kända åtaganden och oförutsägbara offentliga utgifter. Ökat behov av samspel mellan finans- och penningpolitik gör att räntesänkningscykler kan påverkas.
Det råder alltså ingen brist på minst sagt frikostiga vallöften under globala supervalåret 2024. Frankrikes parlamentsval 30 juni och 7 juli och USA:s president- och kongressval 5 november utgör inga undantag. Nyckelfrågan, som återkommer alltmer frekvent, är var smärtgränsen går för hur mycket stater kan låna utan att ”tappa fotfästet”, d v s framkalla allvarliga räntechocker och finansiell instabilitet?
Nedan ser vi utvecklingen av USA:s skuldnivå.
Man kan ju dessutom konstatera att även Frankrikes skuldnivå börjar nå nivåer som kan få investerare på obligationsmarknaden att dra öronen åt sig vad det lider, vilket naturligtvis kan bidra till att landets regering får mindre rörelseutrymme om skuldnivåer åter blir någonting som marknaden oroar sig över.
En lite spännande del av rapporten är IMF:s diskussioner kring över- och undervärderade valutor där skuldbördan är en av många faktorer som diskuteras. Sverige hamnar lägst ner som det land med mest undervärderad valuta. Vi har diskuterat fenomenet under flera år men till slut bör väl kronans remarkabla fall uppmärksammas kan man tycka. Argentinsk Peso är mest övervärderad men USD anses även den vara övervärderad. Adderar man den svenska kronans undervärdering och USD:s övervärdering hamnar man faktiskt en bit över 20% i mellanskillnad.
Det ska bli intressant att se om vi har nått till en punkt där den svenska kronan faktiskt kan varaktigt börja trenda lite bättre.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av idel svenska bolag i form av Munters, AddTech, Sivers Semiconducters och Dynavox Group som alla är upp mellan 10–21%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Xvivo Perfusion, MIPS, Smart High Tech och Addtech med uppgångar mellan 19%–29%.
Veckans Räntespaning
Det har varit relativt lugnt på räntemarknaden under veckan med något sjunkande räntor. Den svenska 2-årsräntan är ner från 2,3% till 2,2% under veckan. Motsvariga 10-årsräntan sjönk från 2,12% till 2,05%. Kreditspreadarna har stigit marginellt under veckan, europeiska Investment Grad steg ca 3bps och High Yield steg med ca 12bps.
Rapportsäsongen för andra kvartalet dragit i gång på allvar och många bolag har lämnat rapport under veckan. Över lag har många rapporter kommit in som förväntat. På fastighetssidan rapporterade bland annat Balder där rapporten kom in som väntat, bolaget meddelar att fokus ligger på att minska skulder framöver vilket är positivt.
Fastighetsbolaget Corem som också släppte en rapport i linje med förväntat genomförde under veckan även en riktad nyemission på totalt 1,02 mdr SEK. Syftet med emissionen är att lösa bolagets hybridobligation som är en väldigt dyr finansiering för bolaget. Bolaget har under en längre tid haft fokus på att minska belåningen och har genomfört en hel del fastighetsförsäljningar under senaste året.
Ett bolag som sticker ut i rapportfloran är Electrolux som idag lämnade sin rapport där rörelseresultatet landade på 419 mkr och förväntat från analytiker var 75,2 mkr. Rörelsemarginalen uppgick till 1,2% mot väntat 0,2%.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder