Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Världens börser har återvunnit riskviljan efter fina inflationssiffror ifrån USA.
Världsindex är därmed upp ca 3,3% under veckan.
Veckans Bolag – Cambi – Netel
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Netel. Bolaget underhåller och bygger infrastrukturella nät för el och kommunikation.
Framför allt utbyggnaden av elnäten är avgörande för omställningen till ett grönare samhälle. El kommer att vara en allt viktigare energikälla i takt med att omställningen fortsätter. Tillväxten är mycket god i bolaget och det finns uppenbarligen ett stort intresse för bolagets tjänster. Bolaget verkar alltså i linje med bland annat FN:s mål nummer 11 ”Hållbara städer och samhällen”.
I första kvartalet redovisade bolaget lägre marginaler än väntat på grund av att man inte hade inflationsskyddat vissa kontrakt och VD:n fick avgå. Vi har haft möte med bolaget och det är vår uppfattning att det rör sig om ett kontrakt i Finland där man dessutom under kvartalet har omförhandlat kontraktet till Netels fördel. Vi tror att bolaget nu kan lämna problemen bakom sig och återupprätta marknadens förtroende.
Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.
Veckans Händelse – Jättarna har blivit för stora
Det amerikanska teknikbolagsindexet Nasdaq 100 kommer att få genomgå en extra ombalansering före New York-börsernas öppnande den 24 juli enligt beslut av Nasdaq i förra veckan efter att ett fåtal bolag växt sig så stora under året att långt över hälften av indexet nu endast består av sju bolag. Nasdaq 100 består av de 100 största bolagen listade på teknikbörsen Nasdaq.
Vanligtvis sker små omviktningar i Nasdaq 100 en gång i kvartalet, men efter årets kraftiga uppgångar i flera stora teknikjättar meddelar alltså Nasdaq att de genomföra en speciell ombalansering för att se över bolagens vikter i indexet. En bakomliggande orsak är att undvika överkoncentration av ett fåtal bolag, som i förlängningen har väldigt står påverkan på hela indexets utveckling.
Microsoft, Apple och Nvidia ensamma står för drygt 32 procent av vikten i indexet. Lägger man till Googles båda aktieslag och Amazon så hamnar siffran strax under 46 procent. Även Tesla och Meta väger tungt och utgör båda 4,4 procent vardera av Nasdaq 100. Med andra ord står alltså endast sju bolag för nära 55 procent av den totala vikten.
Målsättningen, enligt Nasdaq, är att de fem största bolagen maximalt ska utgöra 40 procent av hela Nasdaq 100. Just tekniksektorn, och framför allt de stora teknikjättarna, har varit de tydliga vinnarna under 2023. Nvidia har exempelvis rusat 196 procent under året och tagit upp allt mer plats i Nasdaq 100.
Speciella ombalanseringar av Nasdaq 100 har skett två gånger tidigare, under 1998 och 2011. Sommarens extra ombalansering den 24 juli blir därmed den tredje i indexets historia.
Det ska bli intressant att se om omviktningen får någon påverkan på aktiekurserna i bolagen, men då vi är mitt i rapportperioden tror vi att rapporterade resultat kommer att väga tyngre. Dessutom har riskaptiten för teknikbolagen återvänt till marknaden efter veckans amerikanska inflationssiffra. Vidare bör man notera att Nasdaq 100 inte är lika vanligt som jämförelseindex som exempelvis S&P 500 som inte är föremål för omviktning.
Veckans Spaning – Inflationen i USA sjunker enligt plan
Inflationstakten i USA uppgick till 3 procent i juni, vilket var lite bättre än vad analytikerna hade räknat med. Kärninflationen, det vill säga exklusive mat och energi, kom in på 4,8 procent. Väntat var 5,0 procent. Börserna steg efter inflationssiffran medan dollarn föll. Nedan ser vi att inflationen faller tillbaka relativt snabbt i USA.
Det börjar kännas lite tjatigt, men förväntansbilden hos marknaden är nu återigen på endast en höjning ytterligare på 0,25% från FED.
Trots att Fed-chefen i Richmond, Thomas Barkin, var ute strax efter siffrorna och påpekade att inflationen i USA fortfarande är för hög, steg börserna, räntorna föll och dollarn försvagades.
Barkin fortsätter FED:s verbala kamp mot inflationen som man har jobbat hårt med under den senaste tiden. Han menar att efterfrågan är förhöjd och utbudet är samtidigt begränsat, och processen mot att komma tillbaka till balans har varit långsam. Han tillade att det fortfarande är en öppen fråga huruvida inflationen kan dämpas samtidigt som arbetsmarknaden är så stark som den är nu. Thomas Barkin sade också att han skulle vara bekväm med att ”göra mer” med penningpolitiken om statistiken inte bekräftar att inflationen är på väg mot Feds 2-procentsmål (dvs fler höjningar).
Som sagt tror marknaden just nu på att höjningarna snart är över. Nedan ser vi exempelvis rörelsen på den tvååriga amerikanska statslåneräntan under veckan, ett fall på 0,5%
Samtidigt har dollarn försvagats mot den svenska kronan samtidigt som den svenska kronan också faktiskt har stärkts mot de flesta valutor. Kanske var NATO-beskedet en bidragande orsak. Det är bra då det leder till mindre importerad inflation i Sverige. Nedan ser vi att även USD/SEK utvecklingen under veckan var kraftfull till den svenska kronans favör.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Sunnova Energy, Sunrun och Aker Carbon Capture med uppgångar mellan 16-27%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Sinch, Flexion Mobile och Balder med uppgångar mellan 7-20%.
Veckans Räntespaning
Efter inflationssiffrorna för juni i USA som kom in lägre än väntat har vi sett räntor handla nedåt. En 10-årig statsobligation handlar nu på 3,8%, ner ungefär 25bps från förra veckan. På kortare ändan av räntekurvan fick vi se liknande rörelser och en 2-årig statsobligation handlar nu på 4,67%, ner 30bps från förra veckan. Marknaden prissätter nu ytterligare en höjning i höst från FED för att sedan börja sänka räntan under våren 2024.
I Sverige sjönk inflationen till 6,4% i juni. Förväntningarna var dock ännu lägre, nere på 6%. Trenden är att inflationen trots allt faller men inte i önskad takt. Mycket tyder på att Riksbanken kommer att fortsätta höja räntan.
Rapportperioden har kommit i gång ordentligt. Bland rapporterande bolag hittar vi bland annat Castellum som redovisade stärka nyckeltal och amortering som utlovat. Skuldsättningen är nu på 43%, ned från 50%. Bolaget har tillgänglig likviditet på 24,5mdr vilket täcker obligationsförfallen de kommande tre åren. Vi känner oss bekväma med att äga obligationer i Castellum.
Addvise Group, som vi investerade i tidigare i år, lämnar en omvänd vinstvarning. Medicinteknikkoncernen redovisar en kraftigt ökad omsättning och ett klart högre EBITDA-resultat enligt preliminära siffror för det andra kvartalet.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder