Veckobrev v.27 – FED ska höja räntan i juli igen

Efter en trist juni inleder marknaden juli med en återhämtningsvecka, de två första veckorna i juli innan rapporterna kommer igång på allvar är statistiskt två av årets starkaste veckor i genomsnitt.

Världsindex är slutligen upp med ungefär 2,3% för veckan.

Fondnyheter
Vi vill uppmärksamma våra läsare på att vi under juli månad kommer att genomföra en del ändringar i våra fonder.

Cicero World 0–50 ändrar namn till Cicero Yield.
Cicero Fonder har sedan en tid tillbaka haft en restriktivare förhållning till allokering av tillgångsslag och större fokus på direktinnehav. Detta har inneburit att vi ej längre använder mandatet att allokera aktiedelen så mycket som 0%-50%. Därför ändrar vi namnet nu till Cicero Yield. Vi anser även namnet Cicero Yield harmonisera bättre hur fonden förvaltas och med övriga fonder i vårt fondutbud.

Detta är enbart ett namnbyte och innebär inga förändringar i förvaltningen. Det är samma historik och samma förvaltningsteam.

Information har gått ut till de olika plattformarna som är informerade sedan tidigare som i sin tur informerar kunderna.

Cicero Yield är en aktivt förvaltad blandfond. Neutral vikt är 30 % globala kvalitetsaktier och 70 % nordiska företagsobligationer och krediter. Fonden tillhör kategori blandfond försiktig, riskklass 3 och har fyra stjärnor på Morningstar.

Den tillhör därmed de bäst avkastande inom sin riskklass och finns tillgänglig via MFEX, All Funds och som distributörs fond hos fondförsäkringsbolagen såsom SEB, Folksam och Länsförsäkringar

Vi byter indexleverantör
Från 2022-08-01 kommer vi att byta jämförelseindex i våra aktierelaterade fonder. All fonder som har haft MSCI som jämförelseindex byter namn till ett motsvarande index från Morningstar. Även Cicero Sverige kommer att byta till ett Morningstar Sverige index.

Veckans händelse – FED ska höja räntan i juli igen
Federal Reserve-ledamöter drog slutsatsen vid sitt möte i juni att de behövde öka takten i räntehöjningarna eftersom inflationsutsikterna har försämrats och att räntorna som ett resultat skulle behöva stiga till nivåer som avsiktligt bromsar den ekonomiska tillväxten, allt enligt protokollet från Feds junimöte som släpptes på onsdagskvällen. Ledamöterna förväntade sig att ytterligare en räntehöjning på antingen 50 eller 75 punkter skulle vara motiverad vid mötet i juli. Vi menar att protokollet visade en ökad oro bland beslutsfattare över att den senaste tidens höga inflation skulle kunna förändra konsumenternas beteende på ett sätt som upprätthåller hög inflation. Man verkar vara rädd för att förväntningar på framtida inflation kan vara självuppfyllande, vilket innebär att Fed kan behöva höja räntorna till nivåer som trycker ännu hårdare på de monetära bromsarna. Marknadsräntorna steg åter, efter de senaste dagarnas nedgångar på beskedet.

Vi blir något förvånade av den entydiga bilden som FED ger, inte minst efter att Powell var på kongressutfrågning för ett par veckor sedan. Där var han nämligen mer nyanserad av sin blid kring räntehöjningar och talade även om vikten av att bibehålla tillväxt i ekonomin. Efter den initiala chocken av 0,75%-höjningen i juni har marknadsräntorna kommit ner. Vid räntehöjningen såg vi den amerikanska 10-åringen stiga kraftigt till över 3,40%. Nu har den fallit tillbaka igen mot 2,90%. Marknaden har också mycket snabbt ändrat sitt scenario för FED:s höjningscykel. Nu tror marknaden att FED: succesivt höjer med ytterligare 1,75% och landar på 3,25% efter första mötet 2023. Därefter tror man att 2023 slutar på 2,5%, alltså 0,75% sänkningar under 2023!

Veckans spaning – ECB sätter bankvinster under lupp
Europeiska centralbanken ECB ser över hur den ska kunna hindra banker från att tjäna flera miljarder euro genom att man har deltagit i de billiga låneprogram som lanserades under pandemin nu när räntorna börjar stiga mot slutkunderna. ECB erbjöd 2.200 miljarder euro i subventionerade lån när pandemikrisen slog till. När räntorna ökar väntas det lyfta vinsten för bankerna i euroområdet med upp till 24 miljarder dollar. Centralbankens ledning ska nu diskutera hur den kan begränsa de extra pengar som bankerna kommer tjäna.

Som man bäddar får man ligga är ofta ett användbart uttryck. Självfallet ser det illa ut om bankerna gör miljardvinster samtidigt som konsumenter får betala alltmer för sina lån. Vi tror att det blir mycket svårt att i efterhand riva upp ingångna avtal och det bör man kanske inte göra heller. Man måste ju också ta ett steg tillbaka och minnas varför lättnaderna infördes; för att undvika finansiell kollaps i inledningen av pandemin. Sannolikheten att man ska enas om några restriktioner lär ju inte vara så hög då det normalt inte brukar finnas speciellt kraftfull beslutsfähighet inom EU.

Vi har redan dragit slutsatsen att banker kommer öka sina marginaler i den stigande räntemiljön och vikterna i banker i alla marknader under juni.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland TrueCaller, Hemnet och Thule som alla är upp mellan 10% – 18%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland TrueCaller, Teqnion och Lime som alla är upp mellan 14% – 18%.

I de globala fonderna toppas listan av Kalera, Moderna och Etsy med uppgångar mellan 14%-35%.

Veckans räntespaning
Stämningen på kreditmarknaden har blivit något positivare under veckan efter månader av tråkigt sentiment. Både High Yield och Investment Grade index har handlat upp. Index för HY i Europa toppade under veckan på 630bps för att i skrivande stund handla runt 580bps.

Samtidigt har långräntorna fortsatt handla ned efter förra månadens uppställ. Svensk 10-årig ränta handlar nu på 1,43% att jämföra med 2,1% i mitten av juni.

Vi noterar att förväntningarna på Riksbankens räntehöjningar har dämpats något. För några veckor sedan prissatte marknaden att räntenivån i slutet av 2023 skulle vara 3,5%. Nu är den nivån nere på 2,55%. Samma tendens noterar vi i USA där marknaden nu prissätter 75bps räntesänkningar under nästa år.

 

Trevlig helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.