Veckobrev v.27 FED fäller riskviljan

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

USA har firat 4 th of July och veckan har präglats av viss försiktighet och avtagande handel inför sommar och semestrar med en dragning nedåt mot slutet givet amerikanska data (se nedan).

Världsindex är därmed ner ca 1,3% under veckan.

Veckans Bolag – Cambi – låt rent vatten rinna under broarna
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, norska Cambi. Vi har ägt bolaget under en längre tid men på senare tid har aktiekursen börjat röra sig rejält uppåt. Aktien är faktiskt upp 185% i år drivet av en mycket stark kvartalsrapport för första kvartalet samt nya ordrar. Bolaget har haft det tufft under 2021–2022 på grund av komponentbrist och därmed försenade projekt. Nu tycks man redo att exekvera på sin fina orderbok.

I veckan tog man en ny stor order för att bidra till en renare vattenmiljö i Oslofjorden.

Cambi installerar vattenreningsverk över hela världen och har närvaro i 25 länder. Man har ett nära samarbete med sina kunder som ofta också vill att Cambi driver anläggningarna efter installation. Det senare bidrar till att relationer blir mångåriga och marginalerna ökar för Cambi, Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Cambi primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 6 ”Rent vatten och sanitet för alla”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans Händelse – FED fäller riskviljan
Fed lämnade, som bekant, räntorna oförändrade vid FOMC-mötet den 14 juni men skickade tydliga signaler om att fler räntehöjningar är att vänta innan året är slut. Denna retorik har sedan fortsatt från Powell och övriga medlemmar i olika sammanhang, sannolikt som ett verbalt vapen, som vi har diskuterat här tidigare.

På onsdagskvällen släpptes Beige Book (protokollet från det senaste FED-mötet) Där framgår det att FOMC-medlemmarnas medianprognos indikerar en topp på 5,50–5,75 %, (räntan ligger nu på 5,0–5,25%). Vi tror emellertid i likhet med rådande marknadsprissättning att sannolikheten är hög för att de nöjer sig med en sista höjning på 0,25% i slutet av juli.

Nästan alla bedömde att det var lämpligt att pausa i juni, men några ledamöter ville höja med 25 räntepunkter redan då, med hänvisning till den mycket strama arbetsmarknaden, oväntat stark konjunktur och en inflationstakt som ännu inte visar tillräckligt starka tecken på att återvända till målet. Samtliga ledamöter var eniga om att det är viktigt att fortsätta med den åtstramande penningpolitiken och nästan alla ansåg att fler höjningar behövs under 2023. Protokollet stärker tron på en julihöjning och indikerar också att det kan bli ytterligare höjningar. Protokollet togs emot som något hökaktigt.

Räntorna har fortsatt upp i USA under veckan, illustrerat av tvåårsräntan nedan. Notera uppgången på 10 bps i onsdags kväll efter protokollet. Aktiemarknaden föll också tillbaka under kvällen efter att ha visat styrka de senaste veckorna, trots stigande räntor.

På torsdagseftermiddagen kom ytterligare starka indikationer från den amerikanska ekonomin med stigande tjänste-PMI (53,9) och antal lediga jobb som enligt Jolts faller, det senare var oväntat för marknaden som hade förväntat sig svagare siffror. En negativ reaktion lät inte vänta på sig på börserna.

Ovan ser vi att tjänstesektorns inköpschefsindex har vänt upp ganska kraftigt efter en längre tids tillbakagång, vilket oroar marknaden ur ett räntehöjningsperspektiv.

Veckans Spaning – Svensk tjänstesektor avstannar
Inköpschefsindexet för tjänstesektorn i Sverige sjönk till 46,1 i juni från 49,2 månaden innan. Det är den lägsta nivån på över tre år och stärker bilden av ett minskat pristryck i tjänstesektorn, sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex som Swedbank tar fram. Man frågar månadsvis ca 200 svenska chefer på större tjänsteföretag hur man ser på marknaden och indexerar sedan svaren. Ett värde över 50 innebär tillväxt.

I sin senaste penningpolitiska rapport lyfte Riksbanken fram en överraskande motståndskraftig tjänstesektor som en av de viktigaste förklaringarna till att inflationen fortsätter att vara hög. Snabbt stigande tjänstepriser är en huvudvärk för centralbanken och hushållens fortsatt förhållandevis höga efterfrågan på tjänster är ett av de stora orosmolnen vad gäller riskerna för inflationsutvecklingen framöver. Onsdagens statistikskörd bör därmed ha medfört viss lättnad då inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn fortsatte att falla i juni, ledd av en försämring av utsikterna för orderingång och affärsvolym. Kostnaderna för insatsvaror föll dessutom tydligt och sjönk till den lägsta nivån sedan hösten 2020, vilket tyder på att pristrycket i tjänstesektorn fortsätter att dämpas. Något ironiskt är Riksbankens andra viktiga riskfaktor att den svaga svenska kronan bidrar till högre inflation, för olyckligtvis har kronan historiskt tenderat att försvagas när konjunkturen i tjänstesektorn, och ekonomin som helhet, försämras.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av veckans presenterade bolag ovan, Cambi, samt Xbrane och Tesla med uppgångar på mellan 7%-10%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Peab, Balder och Xbrane med uppgångar på mellan 7%-8%.

Veckans Räntespaning
Efter det relativt hökaktiga Fedprotokollet i onsdags har vi sett såväl amerikanska som europeiska räntor handla upp. När amerikansk jobbastatistik i torsdags kom in högre än väntat drevs räntorna upp ytterligare och en amerikansk 2-års obligation var som högst 5,12% och 10-åringen 4,08%. Detta är de högsta nivåerna sedan finanskrisen 2007.

I Sverige och på den svenska kreditmarknaden råder det sommarstiltje och vi har inte sett några nyemissioner under veckan. Sannolikt kommer det fortsätta så under hela juli och några veckor in i augusti.

Rapportperioden har börjar komma i gång och vi har bland annat fått se Atrium Ljungberg presentera sitt Q2-resultat. Förvaltningsresultatet var upp 24 % vilket imponerar. Belåningsgraden var i stort sett oförändrad på 42% och räntetäckningsgraden var upp till 3,7x. Vakansgraden var oförändrad på 7% och värdet på fastigheter skrevs ned med 1%. Överlag en bra rapport tycker vi och vi valde att öka lite Atriums obligationer med kort löptid.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.