Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

I dag på morgonen meddelade Morningstar att Aktiespararna Småbolag Edge får 5 stjärnor i fondrating. Fonden fyllde tre år i slutet på juni och berättigas då till ett fondbetyg. Fonden har gått ungefär 35% bättre än Index sedan starten 2021. Vi vill passa på att gratulera förvaltarna och önska dem lycka till fortsättningsvis.

I väntan på dagens nationaldagsfirande var det på tisdagen halvdag på de amerikanska börserna. Både S&P 500 och Nasdaq slutade på nya rekordnivåer efter ökningar på +0,5% respektive +0,9%.

Därmed är Världsindex upp omkring 1,3% i veckan under låg omsättning.

Veckans Bolag – Truecaller
Truecaller är ett svenskt bolag som erbjuder en mobilapp med samma namn. Applikationen används främst för att identifiera inkommande samtal och blockera oönskade eller skräppostsamtal. Bolaget har en stor användarbas globalt och är särskilt populär i länder där skräppostsamtal och telefonbedrägerier är vanliga, exempelvis Indien. Men appen är tillgänglig i Sverige och fungerar alldeles utmärkt, prova om du vill ha färre konstiga utländska bedrägerisamtal.

Truecallers intäkter kommer dels från erbjuder en premiumversion av sin app som ger användare tillgång till extra funktioner såsom ingen reklam, avancerad samtalsblockering. Den kostnadsfria versionen av appen visar annonser för sina användare. Bolaget erbjuder även tjänster till företag, såsom Truecaller for Business. Dessa tjänster hjälper företag att verifiera sina nummer, vilket förbättrar företagets trovärdighet och ökar kundernas förtroende. Bolaget också ingår partnerskap med olika telekomoperatörer och andra tjänsteleverantörer för att integrera sina tjänster direkt i mobilnätverk och appar.

Värdering känns inte utmanande och tillväxten är god, det ska bli spännande att fortsätta följa bolaget under de närmaste åren.

Veckans Händelse – Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning
I veckan släpptes protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 11-12 juni, då styrräntan lämnades oförändrad på 5,25-5,50 procent. Vid det senaste FOMC-mötet bedömde Fed-ledamöterna att det inte är lämpligt att sänka räntorna förrän de fått större förtroende för att inflationen rör sig hållbart mot 2 procent. En del av Fed-ledamöterna var till och med villiga att höja räntorna om vissa inflationsrisker inte förbättras.

Deltagarna noterade att tillgång och efterfråga på arbetsmarknaden hade fortsatt att närma sig bättre balans samt att många arbetsmarknadsindikatorer pekar mot en minskad grad av stramhet på arbetsmarknaden.

Fed-ledamöterna ser dock ”blygsamma ytterligare framsteg” mot 2-procentsmålet för inflationen de senaste månaderna, och maj månads KPI-utfall sågs som ytterligare bevis för framsteg.

För 2024 spås nu enbart en räntesänkning, enligt FOMC:s “dot plot”, samtidigt som Fed-tjänstemännen signalerade fyra räntesänkningar 2025.
Om du tror på marknadernas prissättning, är den första räntesänkningen nu mindre än tre månader bort. Det betyder inte att det kommer att hända, eftersom både marknaderna och Fed själva har ändrat sin uppfattning flera gånger redan när det gäller när lättnadscykeln skulle börja. I början av 2024 antydde Fed Funds-terminerna att den första sänkningen skulle ha kommit redan i mars, sedan sköts den fram till juni och därefter september Nu förväntas det hända i december, men med makroindikatorer som bromsar in i USA och inflationen tillbaka på en fallande trend, tror vi att marknaden har rätt den här gången och att Fed bör sänka räntan vid FOMC-mötet i september som senast, om det inte sker en plötslig förändring i det ekonomiska klimatet. Marknadens förväntningar på FED:s räntesänkningar hittar du nedan.

Hur kommer aktier sannolikt att reagera om Fed börjar sänka räntorna? Historien antyder att svaret är tvetydigt. Om vi kikar på de senaste 8 räntesänkningscyklerna sedan 1985, är fördelningen av positiva och negativa aktieavkastningar nära 50/50 både under de senaste tre månaderna före och de första sex månaderna efter den första sänkningen. Bilden är mycket mer enhetlig för statsobligationer, där avkastningen är positiv i 7 av 8 räntesänkningscykler både före och efter den första sänkningen. Det är inte självklart för aktier, ibland är det en köpsignal för aktier att närma sig den första räntesänkningen, vid andra tillfällen är det en varningssignal. Själva sänkningen är inte tillräcklig för att avgöra riktningen, sammanhanget måste också beaktas.

Medan sannolikheten för en positiv avkastning på aktier före och efter början av Feds räntesänkningscykler är nära 50/50, finns det ett tydligt mönster. Om aktier faller före den första räntesänkningen, är det också sannolikt att de levererar negativa avkastningar efter den första räntesänkningen. Men om Fed sänker räntan medan aktier fortfarande stiger, är det också sannolikt att avkastningen efter den första sänkningen fortsatt blir positiv. År 1987, 2001 och 2007 kom Feds sänkning efter en tre månaders nedgång i aktiekurser och aktieavkastningen var negativ under de kommande sex månaderna. År 1985, 1989, 1995 och 2019 följde Feds sänkning en tre månaders uppgång för aktier och avkastningen var positiv under de nästa sex månaderna. En förklarande faktor kan vara att i de negativa fallen ovan har FED varit för långsamma och sänkt räntan när ekonomin redan har börjat försvagas för mycket. Vi kikar vidare på detta nedan.

Veckans Spaning – RICK kommer ner
RICK index är ett mått på den ekonomiska aktiviteten och hur kreditaktiviteten hos företag ser ut, som ju i sin tur ska bidra till att skapa tillväxten i ekonomin. Grafen nedan visar utvecklingen för RICK i förhållande till BNP i USA.

RICK beräknas utifrån tre faktorer:
Den riskfria räntan, som ofta är oftast baserad på räntan på amerikanska statsobligationer. särskilt den 10-åriga statsobligationen. Denna ränta anses vara riskfri eftersom den stöds av den amerikanska regeringen, som har en mycket låg sannolikhet för att inte kunna betala sina skulder. Det sistnämnda kanske vi inte är så säkra på …..

Kreditspreadar: Kreditspreadar är skillnaden mellan räntan på företagsobligationer och statsobligationer. Denna skillnad återspeglar den extra risk som investerare tar när de lånar ut pengar till företag jämfört med den amerikanska regeringen. En högre kreditspread innebär högre upplevd risk och därmed högre kostnad för företag att finansiera sig.

Aktiekostnad: Aktiekostnaden beräknas baserat på marknadens riskpremie och företagets specifika risker. Marknadens riskpremie är den extra avkastning som investerare förväntar sig att få för att investera i aktier istället för riskfria tillgångar. Högre riskpremie innebär större ovilja att investera i aktier.

Kikar vi på diagrammet ovan är det tydligt att investeringsförhållandena enligt RICK faller väldigt kraftigt och att förhållandena för bolag att finansiera sig snabbt blir sämre. För att återknyta till diskussionen ovan är det nog hög tid för FED att börja fundera på en räntesänkning, i alla fall om RICK får rätt…

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Gubra, J Front och Renesas Electronic som alla är upp mellan 8–23%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Verve, Acast och Balder med uppgångar mellan 6%–12%.

Veckans Räntespaning
Det har varit relativt lugnt på räntemarknaden under veckan, det märks att många nu har eller börjar gå på semester. Mindre rörelser på räntorna, det var svagt stigande korta och långa räntor som steg med ca 1bps vardera. Kreditspreadarna minskade under veckan där spreaden för europeiska Investment Grade sjönk med ca 7bps. Motsvarande spreadar för High Yield sjönk med ca 28bps.

Vissa bolag börjar nu att rapporterar sina Q2 siffror och nu på morgonen var det tre fastighetsbolag som rapporterade. Fabege, Diös och Fastpartner som alla var i linje som väntat. Samtliga bolag rapporterade i stort sett oförändrade värden på sina fastigheter så troligen kommer vi inte se så stora nedskrivningar framöver från fastighetsbolag. Fabege och Diös hade i stort sett oförändrade nyckeltal medan Fastpartner rapporterade en något lägre ränteteckningsgrad på grund av den höga finansieringskostnaden men Fastpartner kommer gynnas av kommande räntesänkningar då man har en hög andel lån till rörlig ränta.

Primärmarknaden har i stort sett tagit sommarledigt nu och lär inte komma igång förrän slutet av augusti när alla kommit tillbaka från ledighet. Vi deltog dock i en emission från fastighetsbolaget Diös som utökade sitt befintliga lån med förfall i oktober 2026. Man emitterade 220m SEK till Stibor+175bps och i samband med emissionen köpte bolaget tillbaka obligationer för 50m SEK med kortare löptid.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.