Veckobrev v.26 – Sommarvärme ute – men inte på börsen denna vecka

Det är tydligt att nyhetsflödet avtar och marknaden har lite svårt att hitta fokus. Å ena sidan öppnar ekonomierna upp igen stödda av finans- och penningpolitik men å andra sidan ser vi också en del bakslag från exempelvis Tyskland och de södra amerikanska delstaterna där sjukdomstalen ökar igen. Världsindex är på en vecka ner med ca 2%.

Makro

Det är tydligt att vi böjar närma oss den lite lugnare sommarperioden innan rapporterna kommer igång i mitten av juli.

President Trump är som vanligt i hetluften och veckans snackis är den förre säkerhetsrådgivaren John Boltons bok om sina 17 månader på posten hos presidenten. Det utlovas en hel del detaljer kring Trump som person och hans olämplighet som president.

Dessutom har Trump passat på att dra in ett antal arbetsvisa som bland annat används av gästarbetare i IT-branschen, varför kritik från bl.a. Googl, Tesla och Twitter inte lät vänta på sig. Presidenten vill istället på detta sätt frigöra arbetsplatser åt amerikaner när arbetslösheten är så hög. Kritikerna menar att detta är ett mycket kortsiktigt tänkande som dränerar USA på kompetens och riskerar att bidra till att den ekonomiska återhämtningen blir svårare.

Flash PMI:s (Inköpschefsindex undersökningar i förenklad form i mitten av månaden till skillnad från den större undersökningen i slutet av månaden) rapporterades på tisdagen. Exklusive USA hamnade genomsnittet av Asien och Europas större ekonomier på 46,2 där 50 anses var skiljelinjen mellan tillväxt och kontraktion. Visserligen innebar detta en uppgång med drygt 6 enheter från maj men Japan var mycket svagt och föll faktiskt lite från maj till 37,8. USA kom in något starkare på 49,8 (förväntat 48).

Florida och Kalifornien rapporterade på onsdagen om ett rekordhögt antal nya smittade av C19-virus. Oron växer nu för att delstatsregeringarna i Tallahassee och Sacramento kommer att tvingas införa stanna-hemma-order och stänga icke nödvändiga verksamheter om virusutbrottet inte kan bringas under kontroll.

Disney meddelade också på onsdagen att öppningen av företagets temaparker i Kalifornien, som tidigare planerats till den 17 juli, kommer att senareläggas, och att ny information om när öppningen kan ske dröjer åtminstone till efter den 4 juli. Samtidigt har guvernörerna i New York, New Jersey och Connecticut infört karantänstvång på 14 dagar för resande från nu hårt virusdrabbade delstater som Florida för att motverka risken för nya utbrott i de nordöstra delstaterna. Det är tufft att hantera coronasituationen i ett så stort land som USA. Risker finns för problem inrikes då olika delstater har nått olika långt och har olika syn på hur smittan ska bekämpas. Kanske Anders Tegnells medelväg inte är så dum i alla fall…..

Räntemarknaden

Primärmarknaden fortsätter att förbättras. Yielderna är lite högre men nu börjar sommar och semester att göra sig påmint med lägre aktivitet på primärmarknaden som följd. Rörelserna har varit små, men amerikanska räntor har stigit något under veckan, medan svenska har varit relativt oförändrade.

Aktiemarknaden

Lufthansas aktie lyfte med 15 procent på torsdagsmorgonen, efter att storägaren Heinz Hermann Thiele gått ut i media och gett sitt bifall till planen att ta upp nödlån från staten i utbyte mot nytryckta aktier som späder ut tidigare ägares andelar kraftigt. Det ska bli mycket intressant att se hur flygbranschen tar sig ur krisen. Blir det bara de gamla statliga bolagen kvar som SAS, Lufthansa, Air France och British Airways? Hur kommer därmed konkurrensen att se ut under de närmaste åren och vad innebar det för biljettpriser och därmed människors resevanor?

SEB-aktien steg ungefär 4,5 procent på torsdagseftermiddagen efter beskedet att Finans-inspektionen utdömer en sanktionsavgift på 1 miljard kronor för brister i bankens arbete mot penningtvätt i Baltikum. SEB noterar i ett uttalande att Finansinspektionen har beslutat att ge SEB en anmärkning, vilket är en lägre grad av sanktion som ges när överträdelsen inte bedöms som allvarlig. Sanktionsavgiften på 1 miljard kronor motsvarar cirka 14 procent av det maxbelopp som FI kan utfärda i detta ärende. Vi menar att detta tydliggör att FI inte anser att SEB:s förseelser har varit av samma allvarliga art som Swedbank och marknadens reaktion var därmed en tydlig lättnad. Cicero äger inga SEB i de aktivt förvaltade fonderna och menar istället att exempelvis Swedbank är mycket billigare bland de traditionella bankerna och vill man ha tillväxt kan man exempelvis snegla mot Avanza. Vi har istället valt att satsa våra investerares pengar här.

Aktieportföljerna har gått bra relativt sitt jämförelseindex och slagit detsamma. Det faktum att både Sverigefonden och Eligo Strategi offensiv är ca 0,5% bättre än sina jämförelseindex under veckan understryker återigen att våra modeller är solida och presterar.

Sverigeportföljen har, som sagt, gått bra relativt sitt jämförelseindex och slagit detsamma med ungefär 0,5%. Vi hittar vinnarna i Addlife, Xvivo, ICA och Axfood med uppgångar på mellan 3 – 5,5%.

I de globala portföljerna utmärker sig återigen tyska ”Linas Matkasse” Hellofresh, Xior Student Housing, och Peugeot med uppgångar på mellan 3,5 – 6%. Det är kul att Xior presterar då det är ett av de bolag vi valt in i portföljerna med tanke på att skapa en extra hållbar exponering

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt men marknadsaktörerna har tyvärr hittills sålt av alla aktier urskillningslöst.

Blandfonderna

Vi har på Cicero Fonder tidigare kommunicerat att man ska se våra blandfonder som en produkt där exponeringen i normalläget ska ligga på 60% (30% för 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering.

För att bevara kapitalet har vi viktat ned aktieexponeringen gradvis från ca 60% Cicero Hållbar Mix. I Cicero 0-50 har vi viktat ner aktieexponeringen från 30%.

Detta har skett på olika sätt. De branscher som är mest utsatta för nedgången såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxbolag har vi sålt av helt och hållet i ett tidigt skede, som vi skrev om förra veckan. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil. Övrig nedviktning primärt har skett via terminer, dvs vi har sålt hela den globala marknaden.

Vi bevakar marknaden i realtid och har beredskap att vikta ned aktieexponeringen ytterligare för att bevara kapitalet.

Aktiefonderna

I Cicero Sverige samt Eligo Strategi Offensiv litar vi på att vår väldiversifierade faktorförvaltning ska bidra till att fonderna klarar sig bättre än marknaden i det här trista börsklimatet.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i den stökiga oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna helt sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.