Veckobrev v.26 – Aktiespararna Topp Sverige blir Hållbar

Världens börser har varit avvaktande med en försiktigt positiv underton i veckan. Inflationsoron verkar avta och som följd faller marknadsräntorna och den amerikanska dollarn. FED släppte sin konjunkturrapport från distrikten, Beige Book, som pekar på solid återhämtning.

Marknaden har handlat sidledes. Världsindex har stigit en knapp procent.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska OX2 som faktiskt bara har funnits på börsen i en vecka. Bolaget utvecklar och säljer vindparker till kunder som av ett eller annat skäl vill äga en vindpark. Bland kunderna hittar man många namnkunniga kunder såsom exempelvis IKEA. Då många kunder inte är experter på vindkraftsdrift är det vanligt att OX2 också får ett långsiktigt underhållskontrakt efter överlämnandet av ett projekt. Cicero deltog i börsnoteringen för fondernas räkning. Tillväxten är mycket god och det finns uppenbarligen ett stort intresse för bolagets kompetens. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål i stor omfattning, man tangerar nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer” samt primärt nummer 7 ”Hållbar energi för alla”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans händelse – Aktiespararna Topp Sverige blir Hållbar

Aktiespararna Topp Sverige byter namn och blir från och med den första juli Aktiespararna Topp Sverige Hållbar. Vi tar ytterligare ett steg i vårt hållbarhetsarbete och byter jämförelseindex på fonden till SIX30SRI GI för att därmed undvika att investera i icke hållbara bolag. Vi hoppas att detta ska vara i linje med våra kunders önskemål om hållbara investeringar. Konkret innebär förändringarna i kombination med de förändringar som OMX gör vid halvårsskiftet att Securitas, Swedish Match och Evolution Gaming lämnar fondens innehav emedan Sinch tillkommer.

Veckans spaning

FED-guvernören Christopher Waller sade i veckan att centralbanken kan behöva inleda en nedtrappning av tillgångsköpen, s.k Tapering, senare i år för att ge utrymme för en möjlig räntehöjning i slutet av nästa år. Arbetslösheten skulle behöva sjunka tämligen substantiellt, eller så måste inflationen verkligen fortsätta på en mycket hög nivå, innan vi skulle allvarligt överväga en räntehöjning 2022, men han utesluter inte detta. Han ville dock inte säga om han är en av de sju FED-ledamöter som i samband med FOMC-mötet juni prognostiserade en räntehöjning redan under 2022 i den s.k ”Dot Plot” som annonserades efter förra veckans räntemöte.

Det intressanta med ovanstående är att centralbankschef Powell inte kommunicerade alls kring möjlig Tapering i de officiella kommentarerna. Vi har under våren talat om att det verkar råda en lite större oenighet mellan FED-ledamöterna än normalt för tillfället. Vi lutar oss mot vad Powell tidigare har sagt vilket är att Tapering kommer att annonseras långt innan det blir aktuellt och en räntehöjning kommer att annonseras mycket långt innan. Marknaden reagerade milt negativt på Wallers uttalande men under den senaste veckan har marknaden valt att minska sitt fokus på inflationshotet och Wallers uttalande bör inte ändra detta.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland New Wave, Byggmax, Xvivo och Elanders som alla är upp mellan 8% – 9%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland New Wave, Byggmax, Xvivo och Momentum Group. som alla är upp mellan 9% – 12%.

Det är roligt att se att alla fyra topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Eolus Vind, Canadian Solar, Vestas Wind och Permascand är alla upp 9%-14%.

Veckans Viktigaste

Sveriges riksbankschef Stefan Ingves höll pressträff på torsdagen och menar att läget har blivit lite ljusare sedan aprilmötet. Fler är vaccinerade och det har varit möjligt att lätta på restriktionerna, men pandemin är inte över vilket skapar osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Han noterade att bruttonationalprodukten har återhämtat sig snabbt, men inflationstrycket är fortsatt måttligt. Genom att hålla i med en expansiv penningpolitik bidrar Riksbanken till återhämtningen och att inflationen går mot målet. Det är stor skillnad mellan länder i hur många som vaccinerats, men nya mutationer skapar problem. Olika länder har olika möjligheter att hantera pandemin, vilket gör att återhämtningen går i otakt. I USA ger finanspolitiken en rejäl skjuts åt tillväxten, medan läget i euroområdet är mer spretigt. Inflationsförväntningarna är ganska stabilt förankrade runt 2 procent. Sverige bör vara tillbaka på samma tillväxtbana som före pandemin i början av nästa år. Riksbanken ser att arbetslösheten har toppat, den sjunker men ligger fortsatt kvar över prepandemisk nivå. Denna nivå nås först mot slutet av prognosperioden. Penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv, även om det finns goda nyheter sedan förra mötet. “Vi behöver vara uthålliga”, sade han. Detta leder till fortsatta obligationsköp och nollränta. Vi håller med i det mesta han säger även om vi tror att han kanske är lite för positiv rörande inflationen i Sverige och Europa som hittills helt lyst med sin frånvaro förutom någon enstaka månad. Vi räknar med nollränta minst till sommaren 2024. När det gäller obligationsköp i marknaden är det lite mer osäkert hur länge vi kan förvänta oss att de blir kvar. Erik Thedéen framhöll senast den fjärde juni att Riksbanken borde avsluta sina köp av bostads- och företagsobligationer eftersom de riskerar att bidra till ökat risktagande och högre skuldsättning, särskilt om köpen fortsätter samtidigt som ekonomin i övrigt i stark. Vi hoppas att Riksbanken är tillräckligt oberoende för att behålla obligationsköpen så länge de behövs.

H&M rapporterade på torsdagsmorgonen. Resultat och marginaler var bättre än väntat men försäljningstillväxten var något sämre under juni. Vi äger inga H&M i våra aktivt förvaltade fonder då vi tycker att aktien är för dyr och vi ifrågasätter H&M:s möjligheter till att anpassa sig till nya konsumtionsmönster. Med tanke på H&M:s relativt höga vikt i flera jämförelseindex innebär ett ”ickeägande” en ganska stor aktiv negativ position för vissa av våra fonder. Aktien föll efter de redovisade kvartalssiffrorna.

Aktiviteten är hög bland privata sparare på Avanza, Nordnet och Skandiabanken som gjorde sammanlagt 327.100 affärer per dag i juni. Det är en ökning med 3 procent jämfört med samma månad i fjol enligt Avanzas månadsrapport. Månadens köplista hos Avanza toppades av Volvo, följt av H&M och SSAB. Sparare sålde i stället främst Zalando, Swedbank och Astra Zeneca. “Den röda tråden i månadens topptrio är att privata sparare favoriserar bolag som inte hängt med börsen under månaden. Det är alltid intressant att studera denna typ av kunddata, spararna tillsammans spelar en viktig roll för marknadens utveckling. Vi gillar både Avanza och Nordnet som vi äger för flera av fondernas räkning.

Veckans räntespaning

Riksbanken gav sitt räntebesked under veckan och som väntat lämnades räntan oförändrat vilket den kommer att göra fram till och med tredje kvartalet 2024 samtidigt som obligationsköpen löper på som planerat fram till årsskiftet.

Primärmarknaden bland svenska emittenter har börjat ta sommarlov men det har varit en del aktivitet främst från norska kreditmarknaden där några emissioner genomfördes under veckan. Vi deltog i en emission från Crayon Group, dom servar bolag globalt med molnbaserade tjänster och hantering av mjukvaruprogram för bolagens IT-lösningar samt konsulttjänster. Bolaget emitterade en obligation på 1,8 mdr NOK i samband med ett bolagsförvärv i Australien, obligationen betalar Nibor +375 bps.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.