Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan inledde något trevande med fokus på högre amerikanska räntor vilket har fått marknaderna att reagera försiktigt negativt.
Därmed är Världsindex ner knappt 1% under veckan.
Veckans Bolag – Verve Group (fd Media & Games Invest)
Verve Group är ett globalt teknologiföretag som specialiserar sig på digital marknadsföring och medieteknologi. Företaget tillhandahåller en plattform som hjälper annonsörer och publicister att optimera sina marknadsföringsinsatser genom avancerade teknologier och dataanalyser. Här är en detaljerad beskrivning av deras verksamhet.
Verve meddelade på tisdagen att bolaget förvärvar mobilannonseringsbolaget Jun Group. Det framgår av ett pressmeddelande. Den totala köpeskillingen på en kassa- och skuldfri basis uppgår till 170 miljoner euro. Transaktionen kommer att öka Verves storlek och lönsamhet samt addera cirka 23 procent i intäkter och 43 procent i justerat ebitda till koncernen. Detta resulterar i cirka 447 miljoner euro i kombinerade intäkter och 151 miljoner euro i justerad ebitda.
Affären minskar även den kombinerade skuldsättningen till 2,4x från dagens nivå om ca 3,5x, vilket vi har tyckt varit för högt. Efter förvärvet har Verve även uppdaterat sina finansiella mål på medellångsikt. Verve spår nu en ebitda-marginal på 30-35 procent (25-30), en ebit-marginal om 20-25 procent (15-20) och sänker målet för nettoskuldomsättning till 1,5-2,5x (2-3).
I samband med förvärvet valde bolaget att genomföra en nyemission i tisdags kväll. Vi har hållit ögonen på bolaget en tid och valde att köpa för fondernas räkning i nyemissionen till rabatterat pris. Det ska bli mycket spännande att följa bolagets utveckling.
Veckans Händelse – S&P 500 ska fortsätta uppåt
På researchfronten noterar vi att Goldman Sachs har tagit upp sitt S&P 500 forecast till 5600 från 5200 vilket är ett av de högsta estimaten i marknaden för 2024 och ger en hyfsad uppsida fram till årsskiftet härifrån. Man motiverar det med mindre vinstestimatsjusteringar och tror dessutom på en högre värdering där P/E multiplar ska gå från från 19.5x to 20.4x. Framförallt är det Megacaps som har hållit upp EPS estimaten vilket har bidrar till att man vågar tro på högre värderingar. Av årets ungefär 15% uppgång i S&P har vinster & värdering bidragit lika mycket till uppgången.
Megacap Tech aktierna har bidragit med 60% av uppgången, ovan ser du hur de fem största har utvecklats aktiekursmässigt, och de 10 största aktierna i S&P 500 står nu för omkring 38% av S&P totala market cap.
I rapporten tar GS fram tre olika scenarion för indexet härifrån:
1) Catch-up scenario, då skulle S&P sluta på 5900 i slutet av året vilket är +9% från nuvarande nivå.
2) ”Catch-down scenario” S&P skulle avsluta året på 4700, vilket är en nedgång på -13% från nuvarande nivåer. Den största risken för Big 10’s är om analytikernas estimat är för optimistiska och rapporterna för Q2 som börjar rulla in om några veckor inte infriar förväntningarna.
2) ”Continued Mega-Cap exceptionalism”, då ser de en nivå på 6300 vilket är +16% uppsida. Nedan ser vi EPS tillväxt och estimat för de 5 största bolagen i S&P 500.
Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen för dessa giganter, man måste dock försöka nypa sig själv i armen och påminna sig om att det kommer att komma en dag när de går sämre. Senast var det ju under 2022. Den långsiktige investeraren kan nog dock känna sig trygg med att dessa bolag med tiden kommer att växa i sina värderingar och att de i kraft av sina affärsmodeller och storlek kommer att bibehålla sina dominerande positioner för lång tid framöver. Men bara för att man dominerar behöver det inte gå bra för evigt som historian har visat, mins Xerox och Kodak…….
Veckans Spaning – Stökigt på räntemarknaden efter EU-valet
Är den Franska oron tillräckligt inprisat? Frankrikes beslut att utlysa nyval ledde till en kraftig ökning av den politiska risken i Europa, vilket återspeglades framförallt på obligationsmarknaden. Osäkerheten kring vem som kommer att leda nästa regering är hög, men vi tror kanske inte att det kommer att vara så illa som investerare för närvarande fruktar. Vi tänker att omprissättningen kan ha gått tillräckligt långt för tillfället, men vi kommer att hålla utkik efter tecken på en mer osäkerhet. Nedan ser vi utvecklingen i skillnaden mellan Franska, Finska, Spanska och Tyska räntor under den senaste tiden.
Vår initiala bedömning av resultaten från valet till Europaparlamentet var att de sannolikt skulle ha begränsad inverkan på marknaderna. Detta förändrades dock när Frankrikes president Macron utlyste nationella val med anledning av ett dåligt resultat i EU-valet. Med utsikten om en regering ledd av det yttersta högerpartiet Rassemblement National (RN, den moderna versionen av tidigare Front National ledd av Marine Le Pen) och Frankrikes relativt höga offentliga skuld, blev marknaderna omedelbart nervösa över utsikterna för Frankrikes offentliga finanser.
Resultatet blev en betydande ökning av den fransk-tyska 10-åriga räntespreaden till 80 punkter, den högsta nivån sedan 2017. Och även om det fanns vissa spridningseffekter till andra länders spreadar, ser det framför allt ut som en omprissättning av Frankrike från den bästa till den näst bästa gruppen på Eurozonens obligationsmarknad, vilket har lett till att Frankrike nu prissätts mer som Spanien än som Finland. Samtidigt kan man notera att, om det värsta skulle inträffa, de italienska spreadarna har normaliserats efter Melonis vinst i det italienska valet.
På aktiemarknaden drabbades de bredare europeiska indexen hårdare än till exempel den nordiska marknaden, men återigen var Frankrike epicentrum, där CAC40-indexet raderade alla sina vinster för 2024.
Den initiala omprissättningen verkade vara en rimlig respons på den ökade osäkerheten, men nu är frågan om omprissättningen kanske har gått lite för långt, åtminstone för tillfället.
Vi tror förvisso att marknaderna har rätt när de ser förhöjd osäkerhet, gränsande till kaos. President Macrons spel att väljare inte skulle ge samma andel röster till RN i ett nationellt val stöds inte av opinionsundersökningar som tyder på att RN skulle kunna få 30-35% av rösterna.
Läget kompliceras ytterligare av den kaotiska situationen inom Republikanska partiet som sannolikt kommer att avgöra på vilken sida av parlamentet en majoritet kan bildas. Partiets ordförande förklarade offentligt att det skulle alliera sig med RN, men han avsattes av arga partimedlemmar som inte stödde en sådan förändring, varpå han barrikaderade sig på partihögkvarteret och hävdade att han fortfarande var ledare, väldigt stökigt alltså. Det är alltså oklart om RN kan skapa en koalition med absolut majoritet, men de kommer förmodligen att få ökat inflytande i alla händelser. Samtidigt innebär en valallians på vänsterkanten inklusive yttersta vänstern NUPES att vilken koalition som helst som inte inkluderar RN kan tvingas åt vänster från Macrons ursprungliga position. Slutsatsen blir att det för närvarande är mycket viktig att ha örat mot rälsen rörande fransk politik. Och med tanke på att både yttersta vänstern och yttersta högern i parlamentet är relativt fientliga mot EU, öppnar det också dörren för mer existentiell ångest om fragmentering av euron, EU och stödet till Ukraina.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Gubra, Lam Research och Trane Technologies som alla är upp mellan 4–15%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Addlife, Hexatronic och Netel med uppgångar mellan 9%–19%.
Veckans Räntespaning
Vi har under veckan som varit haft lite stigande räntor där den svenska 2-årsräntan steg med ca 0,05bps och 10-årsräntan steg med ca 0,08bps. Samtidigt har europeiska kreditspreadar minskat något under veckan där Investment Grade minskade med ca 2,3bps och High Yield minskade med ca 8,2bps. Nästa vecka lämnar Riksbanken sitt räntebesked men vi ska inte förvänta oss någon sänkning då. Marknaden prisar in två sänkningar under hösten med omkring 95% sannolikhet.
Intrum fick sitt kreditbetyg sänkt från ’B’ till ’CCC’ av Fitch under veckan med anledning av utsikten kring refinansieringen av utestående obligationer. Nu på morgonen informerade dock Intrum att man är överens med obligationsägare. Bolaget kommer att lösa obligationer med förfall 2024 och 2025 men obligationer med längre löptider förlängs med 2 år. I och med detta får bolaget mer tid på sig att lösa obligationer med längre löptid.
Det har varit full aktivitet på primärmarknaden under veckan som varit, många som vill hinna med att emittera innan marknaden tar sommarlov. Vi deltog i två emissioner under veckan. Dels gjorde Klarna Bank en emission på totalt 1 mdr SEK fördelat på två olika löptider. Vi deltog i en 2-årig löptid till rörlig ränta som betalar Stibor +180bps. Sen deltog vi även i en emission från Bulk Infrastructure som utökade ett befintligt lån med 750 mNOK, emissionskursen blev satt till 105,5. Obligationen betalar 3M Nibor +650bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder