Veckobrev v.25 – Aktiespararna Småbolag Edge – en bra start

Världens börser har varit avvaktande efter den amerikanska centralbankens räntebesked förra veckan. Världsindex är ner en knapp procent under veckan trots det har hänt mycket rörande sektorrotationer och ränteförändringar.

Aktiespararna Småbolag Edge

I tisdags förra veckan startade Cicero Fonder, i samarbete med intresseorganisationen Aktiespararna, en ny, unik, småbolagsfond, Aktiespararna Småbolag Edge. Första veckan har varit bra och fonden har slagit sitt jämförelseindex sedan starten med över 1 procentenhet.
De första handelsdagarna har varit hektiska och roliga, med mycket inflöden och handel. ”Det är roligt att starten har varit bra och jag vill gärna lyfta fram fondens investeringar i exempelvis Sdiptech, Hexpol, Cibus och Avanza som har varit bästa innehav under veckan. Sdiptech har gått hela 20%”, säger fondens ansvarige förvaltare Bence Földi.
Kika gärna på den artikel som Placera har skrivit om fonden:

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/06/23/samarbetsfond-med-dubbel-strategi.html

Veckans händelse – Dot plot skapar rörelse

Efter förra veckans räntebesked där räntor och penningpolitiska åtgärder lämnades oförändrade var den initiala reaktionen försiktigt positiv då centralbankens uttalanden underströk låg tro på ihållande inflation. Emellertid talade den så kallade ”Dot Plot” ett delvis annat språk. Där får bankens ledamöter pricka ut sin subjektiva förväntning över ränteutvecklingen för styrräntan de närmaste åren. Här framkom att genomsnittet av ledamöterna tror på minst två räntehöjningar (0,5%) fram till slutet av 2023, vilket är ett mer hökaktigt budskap än retoriken i officiell kommunikation.

Veckans spaning

Ovanstående Dot Plot resultat har till synes inte rört om marknaden nämnvärt. Men skenet kan bedra. Visserligen är den 10-åriga amerikanska räntan ner med omkring 10 punkter sedan räntebeskedet till strax under 1,50% men de kortare löptiderna stiger. Vi har sett både den 2-åriga och 5-åriga amerikanska räntan stiga kraftigt samtidigt som dollarn har stärkts. Aktiemarknaden har haft svårt att tydligt reagera på denna ränteförändring. Naturligt borde vårens trend med lite sämre utveckling för högbelånade tillväxtbolag bestå till fortsatt förmån för exempelvis banker och verkstadsbolag, men så har inte varit fallet. Kanske ska man se veckans ränterörelser som ett utslag för uppfattningen att räntor ska upp, men begränsat. Därför kan investerare ånyo köpa räntekänsliga tillväxtbolag. Vår tro är att det rimligen är tid för tillväxtbolagen att återta ledartröjan efter en tid i den bakre delen av klungan.

Veckans Vinnare och portföljnyheter

Vi har i veckan viktat om den snabbrörliga indikatorn, EPS-revisions, i Cicero Sverige. Vidare har vi köpt in en del Peab som har kommit ner en något de senaste veckorna.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Fasadgruppen, Swedbank, Epiroc och Boliden, som alla är upp mellan 3% – 8%.

Det är roligt att se att två av de fyra topplaceringarna denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag Fasadgruppen, Sunpower, Sunova, samt Pandora är alla upp 4%-8%.

Veckans Viktigaste

Vi försöker att inte tala politik i detta forum och är glada att vi slipper att göra det denna vecka också då marknaden inte har tagit någon notis om den hönsgård som har rått i Sveriges Riksdag under veckan.

Oljekartellen Opec överväger att minska utbudsbegränsningarna med 0,5 miljoner fat per dag vid det stundande mötet i juli, Opec möts den 1 juli för att diskutera nästa drag för produktionsinskränkningarna, som skruvades upp under fjolårets pandemikris för oljemarknaderna, då efterfrågan hastigt försvann. Detta kan bli en liten lättnad för marknaden ur ett inflationsperspektiv, då oljeprisökningen är den faktor som enskilt bidragit mest till prisökningar i inflationsmätningar världen över den senaste tiden.

Securitas lämnar storbolagsindex OMXS30 efter 21 år och ersätts vid halvårsskiftet av snabbväxande teknikbolaget Sinch. Detta kommer att innebära att dessa förändringar blir aktuella att genomföra i vår Indexfond Aktiespararna Topp Sverige. Vi gillar Sinch, som de flesta av våra aktivt förvaltade fonder innehar, och det ska bli roligt att bolaget nu även kommer att ägas av vår fina Indexfond.

Minns ni Michael Burry, den excentriske hedgefondförvaltaren i filmen ”The Big Short” som tidigt såg faran med finanskrisens bolånekarusell i USA. Burry är en autentisk förvaltare och är fortfarande aktiv. Han varnar nu framför allt privatpersoner för att investera i kryptovalutor samt felvärderade ”redditaktier” såsom AMC och GameStop. Han menar att denna typ av tillgångar är av pyramidspelskaraktär som för de flesta investerare bara kan sluta på ett sätt, i besvikelse

Veckans räntespaning

Chefen för amerikanska centralbanken, Jerome Powells, gjorde uttalanden under veckan om att n räntehöjning ligger långt fram i tiden samt att man tror att inflationen kommer att falla tillbaka under nästa år efter att ha varit oväntat hög i år. Uttalandet lugnade marknaden och den amerikanska 10-årsräntan har handlats under 1,5% under veckan som varit.

Primärmarknaden har varit aktiv under veckan då den troligtvis lugnar ner sig något och tar sommarledigt efter midsommarhelgen. Vi deltog i några emissioner under veckan. CA Fastigheter, förstagångsemittent, gav ut en 3 årig obligation som betalar Stibor +145bps. Heimstaden utökade en befintlig hybridobligation som vi deltog i och som genomfördes på kurs 101,75 och betalar Stibor +590bps. Vi deltog även i Intrums nya emission som gjorde en obligation på 3,25 år som betalar Stibor +325bps.

Ha nu en riktigt fin Midsommar!!!

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.