Veckobrev v.25 – Aktiespararna Småbolag Edge – Bästa småbolagsfonden i Sverige

Vi presenterar fonden Aktiespararna Småbolag Edge som just fyllde ett år. Vi är glada att kunna meddela alla investerare att fonden är bästa småbolagsfond i Sverige sedan starten för ett år sedan. 

Veckan har varit kort, då USA höll stängt under måndagen, och Sverige kommer ju att hålla stängt i morgon, Midsommarafton, och kursrörelserna har åter varit volatila. 

Världsindex är slutligen ner med ungefär 1,5% för veckan.

Veckans Fond – Aktiespararna Småbolag Edge
Aktiespararna småbolag Edge är en väldiversifierad småbolagsfond med ca 60 bolag i innehav där största vikt för närvarande är ca 4%. I linje med Ciceros strategi använder vi vår beprövade systematiska analysmodell för att hitta merparten av de hållbara bolagen till fonden. Vi vill hitta lönsamma och billiga tillväxtbolag och under det första året som fonden har varit igång har vi slagit alla konkurrenter och utklassat index med hela 17,5%. Vi tror att vår strategi ska fortsätta att prestera och har under året testat stabiliteten i fonden i både medgångs- men tyvärr också motgångsmarknad. 

Nedan visar vi en bild på utvecklingen under första året i förhållande till index och konkurrenter. 

Fonden är framtagen i samarbete med intresseorganisationen Aktiespararna, klicka gärna in på vår hemsida www.cicerofonder.se och läs mer.

Veckans händelse – Regeringen sänker sin BNP prognos för Sverige
Tuffare tider väntas i Sverige och det gäller för arbetsmarknadens parter, företagen och de politiska partierna att ta ansvar för att vi inte ska hamna i en pris-lönespiral som resulterar i en ekonomisk kris som den på 1970-talet enligt finansmarknadsminister Mikael Damberg. Han presenterade på onsdagen finansdepartementets uppdaterade bedömning av det ekonomiska läget och de offentliga finanserna. Enligt Mikael Damberg behöver finanspolitiken vara långsiktig och inte driva upp inflationen ytterligare, därmed kan inte svenska folket förvänta sig fler stimulanser eller skattelättnader under rådande omständigheter. Enligt finansministern är osäkerheten kring den svenska ekonomins utveckling framöver mycket stor.  

Regeringen väljer att dra ner tillväxtprognosen rejält för Sverige. Sveriges BNP väntas nu öka med 1,9 procent i år och 1,1 procent nästa år. I prognosen i vårbudgeten, för endast två månader sedan, väntades BNP öka 3,1 procent i år och 1,6 procent nästa år. Finansministern konstaterar att en hög inflation och stigande räntor väntas leda till att tillväxten i den svenska ekonomin sjunker från andra halvåret i år. 

Vi konstaterar att prognosförändringarna från rikets mest kvalificerade bedömare har varit mycket snabba och, vän av ordning, skulle möjligen kunna ifrågasätta kvalitén i estimaten givet osäkerheten som råder. 

För att tala klartext tycker vi att en förändring av BNP av så omfattande dignitet endast visar en sak, i likhet med många andra bedömare har regeringen just nu inte en aning om vart tillväxten är på väg. Det är kanske inte så konstigt, men det är oro snarare än tillförsikt som kommuniceras i så stora förändringar 

Veckans spaning – vad händer med fastighetspriserna?
Fastigheter är traditionellt ett osäkerhetsmoment i ekonomin som tenderar att vara utlösande faktor för kriser och skapa problem för både banker och ekonomier i kristider. Vi har i Sverige genomlevt fastighetskriser, både på 1990-talet, och i samband med finanskrisen 2008. Förutom löneförhandlingarna i höst tror vi att utvecklingen för fastighetspriser kan bli avgörande för den framtida ekonomiska utvecklingen. I veckan har vi sett högbelånade fastighetsbolag fortsätta att sjunka på aktiemarknaden, med SBB i spetsen. Frågan är här om man genom snabba förvärv har blåst upp svenska kommersiella fastighetsvärden till en bubbla?  

Det viktigaste för den svenska ekonomin är däremot fastighetsvärden på villor och bostadsrätter, om det här finns en bubbla på grund av priser som har stigit för mycket efter många år av fallande räntor kan det skapa problem. Konsumenter som ser värdet på sin största och viktigaste tillgång, hemmet och kanske sommarhuset, falla är naturligtvis mindre benägna att fortsätta att spendera, vilket lätt kan leda till krympande tillväxt i ekonomin. 

Säsongsrensat sjönk priserna på bostäder i maj med 1,2 procent enligt Valueguards HOX-index. Prisnedgångarna verkar dessutom ha fortsatt in i juni, där priset på bostadsrätter under första halvan av månaden sjönk med 3,3 procent i Stockholm och med 3,9 procent i Göteborg, jämfört med maj. Indexet för bostadsrätter i Stockholms stad visar att priserna började sjunka den sista veckan i april och att de sedan dess är ned totalt cirka 7 procent. Hittills är förändringarna kanske inte så stora men det har gått väldigt snabbt enligt vår bedömning. Vi följer utvecklingen och hoppas på att utvecklingen lugnar sig. 

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Medicover, Getinge och Ericsson som alla är upp mellan 3% – 9%. 

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat, Medicover och Ambea som alla är upp mellan 8% – 9%. 

I de globala fonderna toppas listan av Renewcell, Flat Capital och Vestas Wind med uppgångar mellan 7%-9%.  

Veckans räntespaning 
Nästa vecka får vi räntebesked ifrån Riksbanken och marknaden förväntar sig nu 50bps höjning enligt en enkätundersökning från SEB. Sedan ligger förväntningarna på ytterligare 50bps höjning i september och att styrräntan vid årsskiftet är på 1,5%. Detta är även i linje med Riksbankens egen räntebana. I grafen nedan ser ni Riksbankens räntebana och marknadens prissättning av densamma. Nästa torsdag får vi besked om hur Riksbanken väljer att agera. 


Glad Midsommar
 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.