Veckobrev v.24 I am a Robot

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Lägre inflation och en stark utveckling hos de amerikanska teknikbolagen har drivit de amerikanska marknaderna uppåt under veckan.

Däremot är Världsindex relativt oförändrat under veckan.

Veckans Bolag – Husqvarna – I am a Robot
Kan det äntligen vara dags för Husqvarna? Vi har följt bolaget i många år, men det var länge sedan vi ägde bolaget för fondernas räkning. Av och till har värderingen sprungit iväg på förhoppningar om att penetrationen för robotgräsklippare i Tyskland, Frankrike, UK och USA ska accelerera, men det har tagit mer tid än förväntat. Gräsmattorna i nämnda länder är generellt mycket mindre än i Sverige och en investering i en robotgräsklippare kanske är lite överdriven för de flesta med något hundratal kvadratmeter gräsmatta i dessa länder.

Inom det professionella segmentet däremot fokuserar Husqvarna på att erbjuda högpresterande gräsklippare för golfbanor och andra stora gräsytor. Dessa maskiner är utrustade med avancerade funktioner som precisionsklippning, robusta motorer och låga underhållskrav, vilket gör dem idealiska för krävande applikationer som golfbanor och parker. Det mest positiva med utvecklingen inom professionella produkter, som växer med ca 10% / år, är att försäljningen inom detta område inte alls är lika säsongsberoende som konsumentsegmentet. Professionella kunder planerar sin verksamhet under hela året och inte bara under vår- och sommarmånaderna som privatsegmentet. Vi hoppas att retailförsäljningen, som för närvarande inte växer, är på väg att vända med fallande räntor, ett bättre avtryck i USA via förvärv och modeller som styrs via GPS istället för de irriterande kablarna i gräsmattan. Vi hoppas också att verksamheten inom professionella produkter nu har erhållit ett så tydligt avtryck på kontinenten att vi kommer att få se stigande försäljningstillväxt inom kort.

Vi har i veckan köpt Husqvarna för fondernas räkning, för första gången på många år och hoppas att fallande räntor och en ökad acceptans för robotar inom det professionella segmentet ska vara startskottet på en fin period för bolaget. Det ska bli mycket spännande att fortsätta att följa bolagets utveckling.

Veckans Händelse – Inflaationen i USA kommer ner
I veckan kom positiva nyheter för inflationen i USA i form av minskade inflationstakten till 3,3% från 3,4% föregående månad, enligt US Bureau of Labor Statistics, vilket fick fart på aktiemarknaden. Flera faktorer bidrog till denna minskning: Energiindexet sjönk med 2,0%, främst på grund av en minskning med 3,6% i bensinpriserna. Matindexet ökade med blygsamma 0,1% totalt, medan mat hemma var oförändrad och mat på restauranger var upp med endast 0,4%.

Många ekonomer hade förutspått en inflationstakt på 3,4%, samma som i april. Den inflationstakten kan ses som ett positivt tecken på att inflationspressen börjar avta och att de åtgärder som vidtagits från FED:s sida för att kontrollera inflationen börjar få effekt. Aktier steg och räntor föll efter beskedet, se den amerikanska 10-åringen nedan.

En faktor som vi har diskuterat återkommande i detta forum är SEK jämfört med de större valutorna. Sedan räntesänkningen från Riksbanken i maj verkar kronan ha vänt upp, delvis är det sannolikt ett utslag av lite högre riskvilja i marknaden, men oavsett vilket hjälper det till med att få ner inflationen, vilket ju kan behövas då vi nu på morgonen fick färska svenska siffror som tyvärr överraskade något negativt. KPIF som RB, tittar mest på, steg 0,2% i maj jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 2,3 procent jämfört med samma månad föregående år, i linje med takten i april. Väntat enligt prognoserna var ett fall med 0,1% jämfört med månaden före och en ökning med 2,0% jämfört med samma månad föregående år.

Det var ingen större avvikelse men stänger sannolikt dörren för ytterligare en räntesänkning i juni.

Veckans Spaning – Alla chip(s) kommer inte från OLW
Amerikanska S&P 500 tuffar på och är på en vecka upp 1,6%, intressant är dock att utan IT-sektorn hade börsen varit något på minus.

Det som framför allt har lyft IT-sektorn i veckan är chip-tillverkarna. Nvidia tuffar på ytterligare 7% efter sin aktiesplit förra veckan men veckans klarast lysande stjärna i sektorn är konkurrenten Broadcom med en uppgång på 19%. Aktien har fått ett uppsving efter att ha rapporterat högre intäkter än förväntat och optimistiska signaler angående utvecklingen av nya AI-chip. Som om inte det vore nog passade Broadcom också på att annonsera en aktiesplit senare i år. Många chipbolag har rapporterat mycket starka kvartalsresultat, vilket har ökat investerarnas förtroende. Analytikers prognoser stiger fortsatt i takt med bättre resultat från bolagen särskilt inom områden som AI, datacenter och avancerad tillverkningsteknik. Det är nog bara att inse att sektorn kan fortsätta att gå bra i det korta till medellånga perspektivet.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Hexatronic, Halma och Netel som alla är upp mellan 11–16%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Hexatronic, Netel och Flat Capital med uppgångar mellan 9%–16%.

Veckans Räntespaning
På onsdagskvällen meddelade Federal Reserve att den amerikanska styrräntan förblir oförändrad inom intervallet 5,25-5,5%. Samtidigt justerades räntebanan uppåt, vilket nu indikerar en sänkning under slutet av 2024, i kontrast till de tidigare förväntningarna på tre sänkningar. Förväntningarna var att centralbanken skulle indikera två räntesänkningar under 2024. Under 2025 förutspås nu fyra räntesänkningar.

Vi ser ett fortsatt starkt intresse för krediter i Sverige. Emissionsnivån är hög och investerarnas engagemang är stort. Många emissioner övertecknas och priserna på andrahandsmarknaden stiger. Samtidigt har företagsobligationer sett ett positivt inflöde under månaden, vilket förväntas upprätthålla det positiva sentimentet framöver.

Det är fortsatt hög aktivitet på primärmarknaden för nordiska företagsobligationer. Vi deltog bland annat i en grön emission utgiven av Peab Finans. Vi köpte en 3-årig FRN som betalde 3m Stibor + 230 bps. Totalt emitterade bolaget 1,5md SEK.

Vi deltog även i en emission av Kongsberg Automotive som är en underleverantör till fordonsindustrin. Bolaget lånade 110m Euro till en rörlig ränta på 3M Euro + 525bps.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.