Veckobrev v.24 – FED höjer och börsen faller

På onsdagskvällen höjde den amerikanska centralbanken FED styrräntan med hela 0,75%. Under torsdagen började investerare oroa sig för att de kraftiga räntehöjningarna ska leda till att konjunkturen ger vika och börsen föll tungt. Världsindex är slutligen ner med ungefär 6,5% för veckan.

Ta gärna en titt på filmen från vårt deltagande på Aktiespararnas Småbolagsdagar.

https://www.youtube.com/watch?v=UIkY-LXhV2c

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Nibe.

Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Nibe tillverkar och säljer värmepumpar. Bolaget står för kvalité och spjutspetsteknik med mycket bra konverteringsgrad i toppsegmentet i branschen. Under 2018 och 2019 lyckades man äntligen med att attrahera internationella kunder till sina produkter och tillväxten lyftes till en högre nivå än vad vi tidigare sett med årliga intäktsökningar på 60%-70%. Intressant är att man ser en klar vilja hos bolaget att fortsätta växa och produktutbudet har breddats med exempelvis solceller. Med nuvarande energipriser tror vi på ökad försäljning av bolagets produkter och har ökat på fondernas innehav under veckan.

Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Nibe primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.

Veckans händelse – Stigande räntor
Stockholmsbörsen backade på torsdagen. Börsnedgången tilltog och räntorna steg efter att FED höjde styrräntan med hela 0,75% på onsdagen. Initialt tog marknaden beskedet med ro under onsdagskvällen men torsdagen blev en mycket dyster börsdag när marknaden började oroa sig för att de kraftiga räntehöjningarna ska knäcka konjunkturen.

Fed-ledamöternas nya medianränteprognoser för styrräntan antyder att den kommer att höjas med ytterligare 175 punkter i år. Fed funds pekar därmed mot 3,4 procent i slutet av 2022. Det är mycket snabba och kraftiga räntehöjningar man ser framför sig och förmodligen ett scenario som inte kommer att bidra till bättre förutsättningar för att börsen ska stabiliseras i det korta perspektivet.

Veckans spaning – är konjunkturen i fara
I veckan har vi sett två anekdotiska bevis på att konjunkturen faktiskt kanske redan är i fara i form av bolag som har vinstvarnat.

Medicinteknikbolaget Getinge justerar ner sin prognos för organisk tillväxt av nettoomsättning för 2022 till 0 procent, från de 4-6 procent som tidigare kommunicerats. Vinstvarningen kommer som en följd av externa utmaningar som accelererat från slutet av första kvartalet, enligt bolaget. Med andra ord upplever man en lägre efterfrågan på sina produkter.

Även den norska sportkedjan XXL vinstvarnar. Sportutrustningskedjan säger att ett intäktsfall väntas under andra kvartalet i år, jämfört med samma kvartal förra året. Skälen sägs vara ett ”svagare kundsentiment” och något minskad efterfrågan generellt.

Ovan ser vi två indikationer på att konjunkturen kanske redan är på väg att vika. Konsumenternas köpkraft verkar redan ha börjat påverkas negativt av stigande inflation på livsmedel och energi. Detta är ett scenario vi inte vill hamna i. Vi kommer att hålla ögonen öppna för fler indikationer i samma riktning.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Alfa Laval, Billerud och Axfood som alla är upp mellan 1% – 2%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flexion, HMS och AAK som alla är upp mellan 2% – 15%.

I de globala fonderna toppas listan av Nio Inc, Sumitomo och Seagen med uppgångar mellan 7%-8%.

Under Strecket – värt att notera
Allt är inte nattsvart: Vi noterar att Skistar har ett 20% bättre bokningsläge inför vintern 2022/2023 än vad man hade för ett år sedan.

Veckans räntespaning
Stora händelsen i veckan var givetvis FEDs räntehöjning med 75 bps. Marknaden reagerade initialt med att de långa räntorna backade något men fortsatte sedan att stiga. Den amerikanska 10-årsräntan handlas nu runt 3,27%. Beskedet fick de svenska räntorna att stiga och den svenska 10-årsräntan handlas nu på 2%.

ECB höll ett extrainsatt möte under veckan för att diskutera obligationsmarknaden. De mer skuldsatta länderna i södra Europa har sett sina räntor stiga kraftigt senaste tiden, framför allt Italien. Skillnaden mellan italienska och tyska räntor är på den högsta nivån på två år och ECB arbetar på ett sätt att minska spreadarna i euro-området.
De osäkra tider som råder på marknaden nu har gjort att kreditspreadar har gått isär. Nivån på det europeiska Investment Grade indexet har stigit till 113 bps, vid årsskiftet befann den sig på 48 bps. Den motsvarande siffran på kreditindex för High Yield handlas nu runt 567 bps, upp från 240 bps vid årsskiftet.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.