Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan har fokuserat på räntor i USA som inte kommit ner nämnvärt efter skuldtaksförhandlingarnas slutförande.
Världsindex är därför ner en aning (-0,25%), trots lyckade förhandlingar mellan demokrater och republikaner, under veckan.
Veckans Bolag – Surgical Science
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i svenska Surgical Science. Bolaget utvecklar och säljer lösningar för medicinsk simulering, bland annat med VR. Produkterna utgörs av virtuella träningsverktyg som används av kirurger och kan närmast beskrivas som ett slags flygsimulator som läkare och vårdpersonal kan öva på. Syftet är att minska antalet dödsfall, vårdskador och kostnader som uppkommer inom vården på grund av misstag eller ineffektivitet. Marknaden växer med omkring 12-15% per år framöver enligt branschbedömare.
Bolaget växer dock mycket snabbare än så. I första kvartalet fördubblade man sin vinst, stärkte bruttomarginalen och växte försäljningen med 44%.
I veckan genomfördes en placing av aktier i bolaget. Vi tycker detta skapar ett mycket intressant läge att komma in i bolaget på rabatt och deltog i boken för fondernas räkning.
Vi är mycket förväntansfulla inför bolagets framtid.
Veckans Händelse – Smolket i glädjebägaren – räntor i USA kommer inte ner
Under onsdagens handel kom Nasdaq ner ca 1,5%, huvudskälet till detta var en förnyad ränteoro i USA. Nu är ju skuldtaksdiskussionerna i hamn, borde inte räntorna komma ner. (se nedan US 10-åring)
Visst, räntorna har kommit ner en aning senaste veckan men inte så mycket som man skulle kunnat ha hoppats på då förhandlingarna kring skuldtaket i USA faktiskt kom i hamn. Vi tror att det främst har att göra med Fed som senaste tiden varit hökaktiga i sin kommunikation och fått stöd för det i ekonomisk data, som tex NFP-jobbdata i fredags (+339k mot +195k förväntat och +253k månaden innan där ca +100k brukar sägas vara en neutral arbetsmarknad enligt Fed) och PCE (Personal Consumption Expenditures Price Index, som är Feds favoritmått på inflation och kom in 26:e maj på 4.4% mot förväntat 4.3% och månaden innan 4.2%). Marknaden har därför snabbt vänt och börjat prisa in fler höjningar. Åtminstone ytterligare en. Till att börja med får vi se hur det blir med nästa veckas räntebesked (14 juni) där dock inflationsdata som kommer dagen innan blir väldigt intressant!
Det är intressant att studera graferna på förväntansbilden kring räntehöjningar idag och för exakt fyra veckor sedan. Nedan ser vi först grafen för en månad sedan på förväntningarna på FED-höjningar. Och därefter en helt färsk som visar att förväntansbilden under månaden har gått från ingen höjning till en eller kanske två höjningar under denna korta tidsperiod.
Förväntansbilden för en månad sedan 2023-05-08 (ingen mer räntehöjning)
Förväntansbilden idag 2023-06-08 (en eller kanske två räntehöjningar till)
Slutsatsen blir att för en månad sedan var det klart att räntorna var på väg ner. I dag är det inte lika säkert. Även om dramatiken uteblir kan man konstatera att marknaden nu prisar in ytterligare en räntehöjning innan cykeln är fulländad.
Veckans Spaning – Marknaden är villig att ta mer risk
Trots ovanstående kortsiktiga diskussionen om hur FED höjer noll, en eller två gånger till, vill vi också gärna diskutera inflationen som faller ganska snabbt nu internationellt. Exempelvis meddelade FAO (amerikanska Food & Agriculture Org.) att matpriserna globalt föll med 2,6% i maj och nådde sin lägsta nivå på två år. Tyvärr leder den svaga svenska krona till att vi inte får ta del av så mycket av detta i Sverige. Det borde dock vara ett positivt tecken för marknaden.
Vi har också noterat att VIX (volatilitetsindex, se nedan) har kommit ner rejält och befinner sig på nivåerna vi senast såg innan pandemin.
Marknaden står alltså och väger mellan styrka och svaghet och det ska bli mycket spännande att följa denna styrkemätning under de närmaste veckorna. Vi kan också notera att vi just har passerat en notoriskt svag börsperiod mellan den 1:e maj och mitten på juni med relativt små förändringar. Kanske kan det bli så att vi, som vi skrev om förra veckan, kan lyckas ta oss ur sidledesmarknaden och ta ytterligare ett kliv uppåt då nu exempelvis OMX har lyft över det tekniska hindret 2300, se nedan.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av två av Tesla, United Rentals och Livent med uppgångar på mellan 5%-10%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Softronic, Transtema och OX2 med uppgångar på mellan 5%-6%.
Veckans Räntespaning
Riskaptiten har ökat något i marknaden under veckan med minskade kreditspreadar. Europeiska kreditspreadar för Investment Grade handlas i skrivande stund runt 76,6 bps jämfört med strax över 80 bps under föregående vecka. Motsvarande nivå för high yield indexet handlas nu kring 408 bps jämfört med 420-430 bps under föregående vecka.
Samtidigt har räntorna stigit under veckan. Den svenska 10-årsräntan handlas nu runt 2,4% jämfört med 2,3% föregående vecka. Den stigande räntan påverkas av ränteutvecklingen i USA där man numera prisar in minst en höjning till. FED lämnar räntebesked nästa vecka.
SBB fick åter igen sitt kreditbetyg sänkt av Standard & Poor’s ner till BB- från tidigare BB+. Enligt S&P har osäkerheten kring bolagets fortsatta utveckling och struktur ökat efter annonseringen av den strategiska översynen som ska göras. Dessutom har förtroendet bland investerare minskat efter ändringen i rapportering för Q1, vilket kan påverka såväl kreditvärdighet som likviditet.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder