Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Stark utveckling hos de amerikanska teknikbolagen och en arbetsmarknadssiffra från amerikanska JOLT, som visade på viss avmattning, har drivit marknaderna uppåt under veckan.
Därmed är Världsindex upp 1,8% under veckan.
Som en liten anekdot noterar vi att historien har visat att maj månad normalt sett är en relativt sett svag börsmånad då index sedan 1950 bara har avkastat 0,2 % i snitt. I år var uppgången hela 4,8%. Att det går upp starkt i maj är en indikation på en positiv aggregerande psykologi och granskar vi alla maj månader där amerikanska S&P 500 har gått upp med tre procent eller mer så visar det en positiv börstrend för de resterande sju börsmånaderna, fram till årsskiftet. Historiskt har S&P 500 stigit med tre procent eller mer vid 17 tillfällen och vid 12 av dessa, dvs i drygt 70%, har börsen under de kommande sju månaderna också stigit. Vi får se om teorierna stämmer i år….
Veckans Bolag – Tomra – Panta Mera!!
Tomra Systems är ett norskt företag som är världsledande inom lösningar för insamling och sortering, med fokus på hållbarhet och återvinning. Vi har ägt bolaget för fondernas räkning under många år.
Tomra är mest känt för sina pantautomater som används för att samla in tomma dryckesförpackningar. Dessa automater finns över hela världen och hjälper till att effektivt återvinna plast, glas och metallförpackningar. Nyligen klubbades en ny EU-lagstiftningen kring pant på plastflaskor för att minska plastavfallet och öka återvinningen inom unionen. Ett av de centrala inslagen i denna lagstiftning är införandet av obligatoriska pantsystem för engångsplast- och metallbehållare upp till tre liter senast den 1 januari 2029.
Tomra utvecklar och tillverkar avancerade sorteringssystem som används inom olika industrier. Dessa system använder sensorteknologi för att sortera material inom avfallshantering, livsmedelsindustrin och gruvdrift. Detta bidrar till att optimera resurshanteringen och minska miljöpåverkan.
Företaget erbjuder också lösningar för kommunal och industriell avfallshantering, där deras teknologi hjälper till att separera och återvinna material som annars skulle hamna på soptippen. Deras system bidrar till att öka återvinningsgraden och minska mängden avfall. Tomras innovationer och teknologi stödjer en cirkulär ekonomi genom att möjliggöra effektiv insamling och återvinning av material, vilket i sin tur bidrar till att minska behovet av nya råvaror och minskar miljöpåverkan. Vi har i veckan ökat fondernas investeringar i Tomra. Det ska bli mycket spännande att fortsätta att följa bolagets utveckling.
Veckans Händelse – ECB följer Sveriges exempel och sänker räntan
Europeiska centralbanken beslutade på torsdagen att sänka depositräntan med 25 punkter till 3,75 procent Styrräntan, refräntan, sänks samtidigt med 25 punkter till 4,25 procent (4,50), helt enligt förväntningarna.
ECB säger att det givet utvecklingen nu är lämpligt att minska på graden av penningpolitisk åtstramning. Sedan september 2023 har inflationen fallit mer än 2,5 procentenheter och inflationsutsikterna har förbättrats betydligt.
Åtstramningen har dämpat efterfrågan och hållit förväntningarna förankrade, vilket bidragit till att dra ned inflationen. Det inhemska pristrycket förblir ändå starkt och löneökningarna är förhöjda, och inflationen väntas ligga över målet en bit in på nästa år, säger man också vilket får ses som en hökaktig kommentar i syfte att inte få marknaden att bli allt för optimistisk rörande framtida räntesänkningar. Precis som hos FED i USA är det inkommande data som styr. ECB drar också upp inflationsprognosen på kort sikt. Inflationstakten (HIKP) som nu väntas uppgå till 2,5 procent i år, 2,2 procent 2025 och 1,9 procent 2026. I marsprognosen spådde ECB 2,3, 2,0 respektive 1,9 procent.
Styrelseledamot Lane betonade att trots räntehöjningarna tidigare, har inflationen sjunkit snabbare i Europa än på andra håll, vilket har öppnat möjligheten för en räntesänkning. Han påpekade också att det är viktigt att hålla räntorna strama för att förhindra att inflationen stiger igen.
ECB ordförande, Christine Lagarde, noterade att beslutet om räntesänkning inte var enhälligt i april, men att majoriteten av rådsmedlemmarna föredrog att vänta till juni för mer data. Hon betonade att även om inflationen minskar, förväntas vissa fluktuationer framöver och att det är nödvändigt att hålla ett vakande öga på olika inflationskomponenter.
Givet efterfråge- och tillväxtskillnaderna mellan EU & USA vore det önskvärt med mindre restriktiv penningpolitik i Europa enligt oss. Börserna reagerade positivt på beskedet medan vi firade nationaldag.
Veckans Spaning – Hur mår svenska hushåll egentligen?
Trots ökade kostnader och inflation noterar vi att hushållens förmögenhet passerar 28 000-miljardersgränsen under det första kvartalet 2024, Det nådde visserligen inte rekordnivån på 28 300 mdr från Q4 2021, men är heller inte långt ifrån. Uppgången berodde dock främst på en stark börsutveckling. Hushållens skuldkvot sjönk också något under kvartalet till följd av att tillgångarna steg mer än hushållens skulder. Ovanstående är beräknat av SEB:s Sparbarometer. Värdet på hushållens bruttoförmögenhet steg med 942 miljarder kronor alltså till 28 007 miljarder kronor. Uppgången drevs främst av ökade aktietillgångar, räntetillgångar och fastighetstillgångar. Hushållens nysparande uppgick till 142 miljarder kronor vilket innebär att hushållen sparat 500 miljarder kronor de senaste 12 månaderna. Hushållen uppvisade ett fortsatt gott sparbeteende under första kvartalet och har under det senaste året byggt upp ett nysparande som motsvarar nästan 10 procent av svensk bruttonationalprodukt.
Under det första kvartalet ökade hushållens skulder med 25 miljarder kronor (+0,5 procent) vilket är långsammare än den genomsnittliga ökningstakten för de tio senaste åren på 1,3 procent.
Ett av skälen till ovanstående förmögenhetsökning är ökande bostadspriser. I veckan kom färsk statistik och bostadsrättspriserna i Sverige steg 1,6 procent i maj jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 1,2 procent. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 2,2 procent samtidigt som villapriserna stigit 1,2 procent. Hittills i år har det sålts 67 000 bostäder mot 59 600 samma period förra året, en ökning på 13 procent. Av dessa var 45 400 bostadsrätter och 21 600 villor.
Just nu råder något så ovanligt som köparnas och säljarnas marknad samtidigt. Utbudet är ovanligt stort, men det görs också fler affärer och priserna stiger. Att säljare och köpare möts och kommer till avslut är ett tecken på att vi är på väg mot en mer normal marknad kommenterar Mäklarsamfundet. Vi tror att det är viktigt för den svenska ekonomin fastighetsmarknaden normaliseras. Det kan också vara bra för den svenska kronans återhämtning då ett argument för att sälja svenska kronor bland internationella investerare har varit att den svenska bostadsmarknaden med höga priser och rörliga räntor står inför en kollaps.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Nvidia, ASML och Insulet som alla är upp mellan 8–10%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Balder, Netel och Smart Eye med uppgångar mellan 3%–4%.
Veckans Räntespaning
Medan vi igår passade på att fira nationaldag lämnade ECB sitt räntebesked och som väntat blev det en sänkning med 25 punkter vilket gör att depositräntan nu ligger på 3,75%. Detta var ECB:s första sänkning sedan hösten 2019.
Vi fick se räntorna sjunka under veckan i Sverige där den 2-åriga räntan sjönk från 2,75% i slutet av förra veckan till att i dagsläget handlas kring 2,64%. Likaså fick vi se 10-åringen sjunka från 2,41% i slutet av föregående vecka till att nu handlas kring 2,29%.
Det var relativt lugnt på primärmarknaden då det var en kort vecka men vi deltog i fastighetsbolaget Intea som emitterade en 5-årig grön obligation till rörlig ränta som betalar Stibor+145bps. I samband med emissionen köpte bolaget tillbaka obligationer med kortare löptid.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder