Veckobrev v.23 – Mentice köper bolag

Räntorna stiger och inflationsoron kryper sig på igen. Under fredagseftermiddagen kommer viktig inflationsstatistik för maj i USA som kan bestämma humöret för den närmaste tiden. Världsindex är slutligen ner med ungefär 3,5% för veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera Mentice vars vision är att via sin forskning utveckla läkarvetenskapen för att hjälpa människor få en bättre vård i linje med FN:s mål nummer 3 ”Att förbättra hälsa och välmående”.

Mentice tillhandahåller en mängd produkter för läkare och sjukhus men huvudfokus ligger på programvara för simulering och träning för att förbättra läkarens kunskaper inom exempelvis endovaskulära terapier och därmed förbättra kvalitén på patientens vård. Som alla vet, är endovaskulära terapier minimala ingrepp via ljumsken som bland annat kan användas vid kärloperationer.

I veckan ökade vi i bolaget via en nyemission i samband med Mentice förvärv av spanska Ankyras. Ankyras har en unik teknologi och algoritm för planering av aneurysm behandlingar i hjärnan. Läkaren kan med hjälp av Ankyras välja lämpligt kliniskt instrument och sedan genom att markera var detta instrument skall placeras erhålla en analys på hur väl instrumentet ligger an mot kärlväggen och hur effektivt det blockerar öppningen till aneurysmen, heter det.

Tillväxten i bolaget är mycket god med en försäljning som växte med 35% 2021 och efterfrågan på företagets tjänster är fantastisk just nu. Mentice tillhör de innovativa pionjärerna i branschen.

Vi har varit investerade i Mentice länge och ser fram emot att fortsätta följa bolaget framöver.

Veckans händelse – Stigande räntor
Stockholmsbörsen backade på torsdagen. Börsnedgången tilltog och räntorna steg efter att ECB som väntat lämnat sina styrräntor oförändrade men flaggat för en höjning med 25 punkter vid sitt julimöte och ytterligare höjning i september.

Det dystra humöret fortsatte på de amerikanska börserna primärt på oro inför fredagens viktiga inflationsstatistik för maj.

Veckans spaning – lämna nyintroduktioner åt proffs
Antalet nyintroduktioner har slagit alla rekord under 2021 och fler än 150 bolag började handlas i Stockholm under året. Vi har kikat tillbaka på de senaste fem åren och grafen nedan visar utvecklingen för alla nya bolag.


Den slutsats vi kan dra är att endast ett fåtal av bolagen lyckas prestera en positiv avkastning över tid efter sin börsintroduktion. Därmed bör många småsparare ha ådragit sig förluster på nyintroducerade bolag. Aktiespararna Småbolag Edge har varit delaktig i ganska många nyemissioner. Som bekant går fonden bra och är faktiskt bästa småbolagsfond sedan fondstart för knappt ett år sedan. Det hemliga recept vi arbetar efter rörande alla investeringar, och därmed även nyintroduktioner, är att titta på lönsamhet, tillväxt och värdering. I nya bolag är det kanske ännu viktigare att göra analysen noga, träffa bolagsledningen, ofta flera gånger, och utvärdera kvalitén i varje case. Vi professionella investerare har ofta större möjligheter än privata investerare till att få enskilda möten med VD och Finanschef i bolagen. Är man försiktig och noggrann finns det goda möjligheter att hitta guldkorn bland nyintroducerade bolag och även vi blev förvånade av utfallet i grafen ovan.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland TrueCaller, Swedbank och Hemnet som alla är upp mellan 5% – 10%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland TrueCaller, Profilgruppen och Flat Capital som alla är upp mellan 7% – 10%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Listan toppas av TrueCaller, Flat Capital och Sunova med uppgångar mellan 5%-10%. Bland övriga bolag hittar vi bland annat kinesiska Wuxi, Alibaba och Pinduoduo i topp med uppgångar på mellan 15%-20%.

Under Strecket – värt att notera
E-handelsbolaget Boozt sänker sina helårsprognoser för tillväxten och det justerade rörelseresultatet för att återspegla en avmattande konsumtion drivet av en försämrad köpkraft, fortsatta störningar i leveranskedjan och stigande inflation, vilket man förväntar sig kommer att ha en dämpande effekt på sällanköpshandeln under resterande delen av året. Vinstvarningen genererade ett kursfall på över 15% och drog även med sig en våg av negativa reaktioner bland andra e-handelsbolag i samma storleksordning som till exempel BHG. Det är riktigt läskigt att se hur snabbt den urholkade köpkraften, på grund av inflationen i energipriser och livsmedel, slår mot sällanköpsvaror. Detta är något vi måste hålla noggrann bevakning på framöver.

Veckans räntespaning
ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad under veckan samtidigt som man tydligt klargjorde att styrräntan kommer att höja räntan på mötet i juli med 25 bps, den första räntehöjningen sedan 2011 för ECB. Nästa höjning blir på mötet i september med 25 eller 50 bps beroende på inflationssiffrorna. ECB meddelade samtidigt att tillgångsköpen kommer att avslutas 1:a juli.

De långa räntorna har handlats i stort sett oförändrat sedan början av veckan, däremot har de kortare räntorna stigit något vilket får räntekurvan att bli lite mer flack igen.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.