Världens börser har varit avvaktande i väntan på torsdagens amerikanska inflationssiffror. Inflationsoron avtar ytterligare en aning, kanske till följd av svårigheterna att politiskt nå överenskommelser kring de stora finanspolitiska stödprogrammen som tidigare har utlovats, bland annat av Biden i USA.
Världsindex är i princip oförändrat under veckan efter torsdagens sena återhämtning när marknadsräntorna föll.
Aktiespararna Småbolag Edge
På tisdag startar Cicero Fonder, i samarbete med organisationen Aktiespararna, en ny, unik, småbolagsfond.
Aktiespararna Småbolag Edge kommer att vara en aktivt förvaltad aktiefond med inriktning mot hållbara svenska småbolag som kan påvisa tillväxt och lönsamhet.
Fondens strategi består av två delar: en kvantitativ strategi och en traditionell fundamental analysdriven strategi. I den kvantitativa delen väljer förvaltarna systematiskt ca 40-50 bolag enligt objektiva kriterier, eller så kallade faktorer, som är kopplade till bolagens lönsamhet, tillväxt och värdering. Den fundamentala delen baseras på djuplodande fundamental analys där förvaltarna kan investera i sina 15-20 starkaste bolagsidéer och även delta i exempelvis börsintroduktioner. Innehaven utvärderas därefter löpande.
Vi är övertygade om att bolag som drivs långsiktigt hållbart kommer att ha bättre avkastning än övriga bolag över tid. Med utgångspunkt från ett antal FN-konventioner och internationella normer avstår vi från att placera i:
- Bolag som bryter mot internationella normer för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och korruption
- Bolag som förknippas med illegala eller kontroversiella vapen – exempelvis klustervapen
- Bolag där mer än 5% av omsättningen (sammantaget) härrör från följande verksamhetsområden: fossila bränslen, vapen, alkohol, tobak, spel och pornografi.
Utöver ovanstående väljer vi in bolag som främjar miljörelaterade och/eller sociala aktiviteter. Dessa kan vara till exempel bolag inom sol- och vindkraft, sociala bostäder, vattenrening m.m. Fonden kan tecknas redan nu på Avanza och finns tillgänglig på vår hemsida, Nordnet, Aktieinvest och Fondmarknaden från och med tisdagen den 15/6. Gå gärna in på vår hemsida www.cicerofonder.se och läs mer.
Veckans händelse
De amerikanska inflationssiffrorna för maj månad offentliggjordes på torsdagen och tilldrog sig stort intresse De visade visserligen att konsumentpriserna ökat mer än väntat. Förväntat var att KPI i USA skulle ha stigit med 4,7 procent i maj jämfört med motsvarande månad i fjol, men utfallet blev 5,0 procent. Bedömare menar att detta var ytterligare en överraskning på ovansidan men en viktig detalj är att mycket av prisökningarna är av övergångskaraktär. Tolkningen från marknaden blev därmed slutligen att Fed-ledamöterna inte kommer att vara särskilt bekymrade vid räntemötet nästa vecka. Amerikanska tioårsräntan steg visserligen initialt efter KPI-statistiken, men vände senare ner igen och handlades under 1,45 procent för första gången sedan i februari. Den sjunkande tioårsräntan gav stöd till teknikaktier, inte minst Google och Microsoft som steg 1,2 respektive 1,4 procent.
De amerikanska börserna handlades upp på torsdagen. Teknikaktier attraherade investerare när amerikanska långräntor backade. Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,1 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex stärktes 0,8 procent till 14.020.
Veckans spaning
Vi noterar att rykten gör gällande att Apple är i tidiga samtal med kinesiska CATL och BYD kring batterileveranser för Apples planerade elbil. Diskussionerna kan ändras och det är inte klart att det blir något med de kinesiska bolagen, understryker källorna. Ett kriterium för potentiella batterileverantörer är att fabrikerna ska byggas i USA, något som även bekräftas av en amerikansk tjänsteman. CATL, som även levererar till andra biltillverkare, däribland Tesla, är dock motvilliga till att bygga en amerikansk fabrik. De politiska spänningarna mellan Washington och Peking samt orosmoln över kostnader kring amerikanska fabriker uppges vara problemen. Apples mål är att börja produktionen av bilarna under 2024. Man kan hoppas att exempelvis svenska Northvolt kan blanda sig i diskussionerna. Man kan undra om namnet på bilen kanske blir I-Car?
Veckans Vinnare och portföljnyheter
Ciceros fonder har i veckan deltagit i nyemissionen i det svenska teknik- och livsstils bolaget Sleep Cycle. Vidare valde vi också att delta i en s.k placing i Fasadgruppen. Båda är spännande bolag som också bidrog kortsiktigt positivt till fondernas utveckling.
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Fingerprint Cards, Fabege, Fastpartner och Medicover som alla är upp mellan 4% – 11%.
Det är roligt att se att de två översta av de fyra topplaceringarna denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Sunpower, Permascand, Footway och Auto Trader är alla upp 10%-20%.
Veckans Viktigaste
Efter en tids bakslag kring Bidens förslag har nu en partiöverskridande grupp i senaten nått en överenskommelse om infrastruktursatsningar som kan genomföras utan att höja skatterna. Förslaget har få detaljer, men källor talar om storleksordningen 579 miljarder dollar över ordinarie federala utgifter för infrastruktur under fem år. Joe Biden har tidigare försökt få till stånd ett paket på 1.000 miljarder dollar, vilket ändå är en klar minskning från det ursprungliga förslaget om 2.300 miljarder dollar. Det är uppenbarligen inte bara i EU som det är svårt att enas kring de finanspolitiska stödprogrammen, risken blir att de drar ut på tiden och därmed träffar ”fel” när ekonomierna redan har återhämtat sig och därmed skapar överhettning i stället.
Flera topp-republikaner i senaten uppgav på måndagen att de kommer att gå emot finansminister Janet Yellens uppgörelse med G7-länderna om att införa en global minimiskatt för företag och tillåta fler länder att beskatta stora multinationella företag. Detta reser frågor om USA:s möjligheter att införa en bredare global överenskommelse. Motståndet från republikanerna kan leda till att president Joe Biden försöker att använda budgetprocedurer för att få igenom initiativet genom kongressen med endast demokratiska röster. Republikanernas missnöje vilar naturligtvis i det faktum att en del av skatteunderlaget i de amerikanska teknikjättarna skulle hamna utanför USA och därmed bidra till andra länders inkomster i stället. Vi fortsätter att följa debatten.
Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt Biogens läkemedel Aducanumab för behandling av Alzheimers sjukdom. Biogen-aktien, som handelsstoppades inför beskedet, rusade över 50 procent när handeln återupptogs. FDA uppgav att det finns betydande bevis för att Aducanumab minskar amyloid-beta-plack i hjärnan och att en minskning av dessa plack sannolikt är fördelaktigt för patienter med Alzheimers sjukdom. Vid en presskonferens som efterföljde godkännandet sade FDA:s chef för avdelningen nya läkemedel, Peter Stein, att patienter är medvetna om den rådande osäkerheten gällande effekten. Vidare sade han att läkemedlet kommer att tas bort från marknaden om framtida studier misslyckas. Beskedet utlöste också kursuppgångar i flera svenska forskningsbolag, som är verksamma inom området. Bioarctic, som tillsammans med samarbetspartnern Eisai utvecklar den konkurrerande läkemedelskandidaten Ban2401, rusade nära 40 procent på måndagen. Alzinova och Alzecure adderade 43 respektive 27 procent. Det vore naturligtvis fantastiskt om man är något på spåret här och vi följer utvecklingen noga.
Veckans räntespaning
Viktigast under veckan var inflationssiffrorna för maj månad som släpptes under torsdagen från både USA och Sverige. Siffrorna gick åt olika håll där svenska inflationen (KPIF) sjönk från 2,5 till 2,1 procent och den amerikanska inflationen (KPI) ökade till 5 procent från 4,2 procent i april. Det fick den amerikanska 10-årsräntan att initialt stiga men sjönk sedan tillbaka kraftigt och handlas i skrivande stund kring 1,44 procent.
ECB lämnade räntan oförändrat under veckans räntebesked vilket var väntat. Man fortsätter även stödköpen som tidigare kommunicerats med en ökad takt i köpen än man hade under första kvartalet.
På primärmarknaden har det varit bra aktivitet och vi har deltagit i 2 emissioner. En från SSAB som gjorde en hållbarhetslänkad obligation på 2000 mkr med 5 års löptid och kupong på 3m Stibor +185bps. Hållbarhetslänkade obligationer är kopplade till ett utfallet av ett definierat hållbarhetsmål. I det här fallet är det att reducera CO2-utsläpp med 10% under obligationens löptid. Detta ska genomföras genom bland annat vara först med fossilfritt stål.
Vi deltog även i Diös Fastigheter som emitterade en 2 årig obligation på 500 mkr med en kupong på 3mS+140bps.