Veckobrev v.22 – Inflationsoron släpper sitt grepp?

Världens börser har varit avvaktande med en försiktigt positiv underton i veckan. Inflationsoron verkar avta och som följd faller marknadsräntorna och den amerikanska dollarn. FED släppte sin konjunkturrapport från distrikten, Beige Book, som pekar på solid återhämtning.

Marknaden har valt att handla sidledes. Världsindex är en knapp procent upp.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Permascand som faktiskt gör börsentré idag, fredag. Från och med idag är våra fonder investerade i detta bolag, som bildades redan på 70-talet. Man sysslar med elektrolys i olika former för kommersiell användning. De två största användningsområdena som Permascand adresserar är vattenrening och tillverkning av vätgas. Vattenreningsverksamhetens främsta applikation är rening av ballastvatten inom sjöfarten för att bidra till att minska spridningen av invasiva marina arter runt om i världshaven. När ett fartyg lastar, och fyller ballasttankarna i ett världshav för att senare lossar både last och ballast i ett annat finns risk att man sprider invasiva arter som kan frodas i en ny ekologisk miljö utan naturliga fiender. Detta har vi på senare år exempelvis sett i Bohuslän med ökad förekomst av de japanska jätteostronen som tränger undan lokala mindre släktingar. Att installera Permascands elektrolysmetod är lösningen på problemet. Ett annat intressant område är produktionen av vätgas, som allmänt anses som den tredje förnyelsebara energikällan för framtiden jämte sol och vind. Produktionen av vätgas sker via elektrolys och här har Permascand en stor chans att växa snabbt under de närmaste åren med sin expertis. Tillväxten är mycket god och det finns uppenbarligen ett stort intresse för bolagets teknik. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål i stor omfattning, man tangerar nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”, 6 ”Rent vatten och Sanitet åt alla” samt 14 ”Hav och marina resurser”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans händelse
Den amerikanska ekonomin ökade i en måttlig takt. De flesta företag förblir optimistiska när det gäller de närmaste 6-12 månaderna samtidigt som vaccinutrullningen fortsätter. Det uppges  i den amerikanska centralbanken FED:s regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen. Flera distrikt noterade de positiva effekterna på ekonomin av ökade vaccinationsnivåer och minskade sociala distanseringsåtgärder, medan de också anmärkte på de negativa effekterna av störningar i logistikkedjorna. “Effekterna av utökade vaccinationsnivåer var kanske mest anmärkningsvärda för hushållskonsumtionen där fritidsresor och restaurangutgifter ökade i en kraftigare takt än andra också ökande konsumtionskategorier”, skriver Federal Reserve. Ur detta dokument tycker vi oss inte kunna skönja några tecken på att en långsiktig förändring av inflationsmönstret verkar vara i antågande, vilket marknaden har oroat sig över de senaste veckorna.

Veckans spaning
AMC, som äger svenska biokedjan Filmstaden, har de senaste dagarna rusat på New York-börsen där den blivit föremål för intensiv uppvaktning från småsparare som samlas i aktieägargrupper på aktieforumet Reddit. På onsdagen tweetade bolagets vd Adam Aron, nyheten om ett nytt initiativ för att vårda sina relationer till småägare: AMC:s aktieägare får rätt till en gratis portion popcorn vid biobesök. AMC-aktien är upp 2300 procent sedan årsskiftet, och steg ungefär 100 procent i veckan. Detta efter att bolaget när det såg som mörkast ut under coronapandemin hotades av konkurs. Åter har vi ett exempel, i likhet med Gamestop tidigare i år, där en grupp av investerare har identifierat en aktie med väldigt stora kortpositioner där man har lyckats att skapa en hype och fått många småsparare med på tåget. Följden blir att blankare tvingas köpa tillbaka lånade aktier och kursen stiger till oanade höjder. AMC stod som högst 2019 innan pandemin i drygt 20 USD, nu handlas aktien över 50 USD. Det sistnämnda är en långsiktigt orimlig aktiekurs för ett bolag i AMC:s skick. Spännande, men något vi anser att man ska undvika att spekulera i.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Elekta, Kinnevik, Fasadgruppen och Ratos. som alla är upp mellan 5% – 9%.

Det är roligt att se att två av fyra topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Cloudberry Clean Energy, Atlantic Sapphire, Kinnevik och Logitech är alla upp 6%-9%.

Veckans Viktigaste
Axfood förvärvar grossistverksamheten Bergendahl Food, som är en del av City Gross ägare Bergendahl & Son. Förvärvet ska enligt Axfood leda till skalfördelar, kostnadssynergier och ökad konkurrenskraft. Spännande då det inte sker konsolidering så ofta i den svenska detaljhandeln. Affärens genomförande är villkorat av godkännande från Konkurrensverket. Parterna är överens om att tillträde tidigast ska ske den 1 september 2021.

Taiwanesiska kontraktstillverkaren TSMC, som varit i fondernas ägande under många år nu, ska samarbeta med cirka 20 bolag för att utveckla halvledare i Japan, och enligt Nikkei Asia ska den japanska regeringen bidra med ungefär hälften av en forskningsanläggning för motsvarande 337 miljoner dollar. En bra och ganska ovanlig nyhet där ett av våra bolag får chans att växa via statlig finansiering.

Fordonstillverkaren Volvos styrelse föreslår att likviden från försäljningen av UD Trucks delas ut till aktieägarna. Det framgår av ett pressmeddelande. Volvo kommer att kalla till en extra bolagsstämma för beslut i fråga om att ge utdelning om 9:50 kronor per aktie, motsvarande cirka 19 miljarder kronor, skriver bolaget. Den extra bolagsstämman kommer att hållas den 29 juni 2021. “Styrelsen anser att Volvokoncernens förbättrade lönsamhet och förmåga att hantera lågkonjunkturer samt starka finansiella ställning möjliggör en utdelning av likviden från försäljningen av UD Trucks till aktieägarna”, säger Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Det blir därmed den tredje utdelningen för aktieägare i Volvo som ”rullar in” under 2021.

Veckans räntespaning
Riksbankschefen Stefan Ingves kommenterade under veckan inflationen. Han ser ingen omedelbar risk för hög inflation. Riksbankens prognoser pekar i stället mot att inflationen kommer sjunka tillbaka i närtid innan den stiger mot målet framöver.

Det är fortsatt hög aktivitet på kreditmarknaden. Flera bolag passar på att ge ut emissioner innan sommaren och den lugnare marknad som råder under semestrarna.

Under veckan vi deltog vi i en emission av det medicintekniska bolaget Getinge. Bolaget gav ut en 3-årig Social Bond med en kupong på 3m Stibor + 70bps. Kapitalet kommer att användas för att utöka produktionskapaciteten av produkter som räddar liv och är en del av bolagets nya ramverk för social finansiering.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.