Världens börser har återhämtat en del av senare veckors förluster. Världsindex är slutligen upp med ungefär 1,7% för veckan.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera Bonesupport vars vision är att via sin forskning utvecklar läkemedel för att hjälpa människor med skelettsjukdomar i linje med FN:s mål nummer 3 ”Att förbättra hälsa och välmående”. Bonesupport är ett svenskt läkemedelsföretag som utvecklar och säljer det syntetiska injicerbara bengraftsubstitut Cerament, som används vid behandling av skador i skelettet. Bonesupport grundades under tidigt 2000-tal som ett forskningsföretag i Lund av ortopeden Lars Lidgren.
Bonesupport växer bra med en försäljningstillväxt som taktar på omkring 50%. I veckan köpte vi in aktien till fonderna via en Placing där Industrifonden sålde av sitt sista ägande. Detta är i linje med deras strategi att sälja av bolag som kan stå på egna ben. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren och vi tror på en mycket bra utveckling för fondernas investeringar.
Veckans händelse – Inflationen i Europa tilltar
Inflationstakten i euroområdet steg till 8,1 procent i maj jämfört med 7,4 procent i april och förväntningarna som låg på 7,7%. Kärninflationen steg till 3,8 procent, jämfört med 3,5 procent i april. Vi ser tydligt att den största boven i dramat för närvarande är livsmedel, vilket man ju hade kunnat ana när man besöker en ICA butik nu för tiden. Som vi tidigare har diskuterat är det av största vikt att inte avtalsrörelsen tar fasta på de inflationssiffror vi nu ser i förhandlingarna efter sommaren. Då hamnar vi lätt i en negativ spiral alla 1970-talet.
Veckans spaning – go with the flow
I Inflödet till den globala aktiemarknaden har under det senaste 1,5 åren varit hela 1 400 miljarder USD. Nu under april och maj har säljtrycket i stället varit på rekordnivåer men om alla pengar som flödat in under de senaste åren ska ut igen från börsen så kommer det bli fortsatt dramatiska kursfall. Även om börsen påverkas av värderingar och andra positiva eller negativa händelser så är det de facto flödena som i slutändan styr kursutvecklingen enligt en analys från Goldman Sachs. Bara 2 procent har tagits ut hittills. Den senaste veckostatistiken visar att inflödet förbytts i ett utflöde under de senaste veckorna.
Det enorma inflödet till börsen är på väg ut igen. Säljtrycket är på rekordnivåer och hittills är det bara 2 procent som sålts. Genomförs alla ordrar så finns risken för ordentligt kursras. (Graf: Goldman Sachs)
Vi noterar dock att Globala aktiefonder under den senaste veckan har sett ett nettoinflöde för första gången på sju veckor. Låt oss hoppas att den nya trenden fortsätter.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Hexatronic, Elux Pro och Axfood som alla är upp mellan 5% – 7%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flexion, Axfood och Transtema som alla är upp mellan 4% – 13%.
Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Listan toppas av Atlantic Sahpire, Siemens Gamesa och Vestas Wind med uppgångar mellan 8%-33%. Bland övriga bolag hittar vi bland annat, AutoZone, Nucor och Host Hotels i topp med uppgångar på mellan 8%-13%.
Under Strecket – värt att notera
Finansbubblor kommer och går. Så har det sett ut på finansmarknaden i alla tiden. Investmentbanken Bank of America har sammanställt en graf på de tio största finansbubblor de senaste 50 åren. Nio bubblor har pyst ihop med tiden. Allt från guld och Japan till Tech och Biotech. Senast i raden är de så kallade FANG-bolagen (Facebook, Amazon, Netflix, Google) som i genomsnitt har halverats senaste halvåret. Jämförelse olika finansbubblor. Men det finns fortfarande ett undantag i redovisningen av dessa finansbubblor, nämligen Bitcoin. Trots årets nedgång på 30 procent i svenska kronor så har det fortfarande varit en fantastisk investering för de som kom in tidigt. Bitcoin är fortfarande upp nästan 1000 procent på några år. Bitcoin har varit det senaste decenniets överlägset bästa tillgångsslag.
BofA har ingen prognos för hur det ska gå för Bitcoin härifrån. Men att döma av tyngdkraften i dessa finansbubblor finns risken att Bitcoin snart inte är ett undantag i sammanställningen. Utan att vara experter på teknisk analys tycks det oss dock som att 30 000 nivån för Bitcoin känns mycket viktig för den närmaste framtiden. Se grafen nedan.
Veckans räntespaning
Inflationssiffrorna från Europa under veckan har fått räntorna att ticka på uppåt igen. Den svenska 10-årsräntan steg under veckan från 1,48% i början av veckan till att handlas kring 1,71% i skrivande stund. Den amerikanska motsvariga räntan har inte stigit lika mycket, den startade veckan kring 2,74% och handlas nu i slutat av veckan kring 2,9%.
På primärmarknaden har det gjorts en del emissioner även om det är relativt lugnt om man jämför med tidigare år då denna period normalt sett är fullmatad med emissioner. Vi deltog under veckan bland annat i en emission från investmentbolaget Latour som emitterade en grön obligation på 700 msek fördelat på en obligation med rörlig ränta och en med fast. Den rörliga som vi deltog i betalar stibor +100bps. Indutrade emitterade en 5-årig obligation som vi deltog i också som betalar stibor +175bps.
Trevlig Helg