Veckobrev v.21 – Soros är dyster

Världens börser har återhämtat en del av senare veckors förluster. Världsindex är slutligen upp med ungefär 2,5% för veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera Calliditas vars vision är att via sin forskning utveckla läkemedel för att hjälpa människor med sällsynta sjukdomar i linje med FN:s mål nummer 3 ”Att förbättra hälsa och välmående”. Den av bolagets produkter som kommit längst heter Nefecon och bekämpar sjukdomarna Payers Plack och IgA (kronisk njurinflammation). Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s expertpanel, har i veckan gett ett positivt utlåtande för Nefecon i EU vid behandling av Iga-nefrit hos vuxna med risk för snabb sjukdomsprogression. Efter ett eventuellt godkännande kommer man att börja sälja i åtminstone Europa.

Nefecon levererar redan beprövad verksam substans (Budesonid) till rätt ställe i kroppen. Den specialbehandlade kapseln passerar magsäcken intakt och löses i stället upp i tolvfingertarmen. Effekten blir en betydligt bättre behandling av problemen än de som finns tillgängliga idag. Som investerare känns det alltid lite säkrare att investera i bolag som använder sig av beprövade verksamma substanser men i stället levererar densamma på ett nytt sätt. I veckan släppte Calliditas FAS 3 data för Nefecon med mycket goda resultat och aktien steg med över 30%. Vi har varit investerade i Calliditas i flera år och bolaget återfinns i flera aktivt förvaltade aktieportföljer.

Veckans händelse – Soros är dyster
George Soros höll i veckan ett mycket uppmärksammat tal på World Economic Forum i Davos. Miljardären, och grundaren av Open Society Foundations, varnar för att invasionen i Ukraina kan vara början på ett nytt världskrig som vår civilisation kanske inte överlever. Han menar att kriget bidrar till att bekämpning av pandemier och klimatförändringar, undvikande av kärnvapenkrig samt upprätthållande av globala institutioner nu hamnar i andra hand vilket i sin tur bidrar till att Soros tror att sannolikheten för att vår civilisation kanske inte överlever ökar.

Soros framhåller samtidigt att Putins så kallade ”särskilda militära operation” inte gått enligt planerna. Putin förväntade sig att hans armé skulle välkomnas av den rysktalande befolkningen i Ukraina. Hans soldater bar med sig sina paraduniformer för en segerparad. Men så blev det som bekant inte. Ju svagare Putin blir, desto mer oförutsägbar blir han, påpekar Soros. Han verkar ha insett att han gjorde ett fruktansvärt misstag när han invaderade Ukraina. Han skulle behöva inleda fredsförhandlingar, men kommer aldrig att göra detta eftersom det skulle vara liktydigt med att avgå.

George Soros gick även hårt åt Kina och president Xi Jinpings nollvisionspolitik. Det har åsamkat Shanghais befolkning stora svårigheter genom att tvinga dem till karantäncenter i stället för att låta dem sätta sig själva i karantän hemma. Detta har drivit Shanghai till gränsen för ett öppet uppror.

Många människor är förbryllade över detta till synes irrationella tillvägagångssätt. Xi berättade aldrig för det kinesiska folket att de hade vaccinerats med ett vaccin som var utformat för den ursprungliga varianten från Wuhan och som ger mycket litet skydd mot nya varianter. Xi har nu inte råd att berätta sanningen eftersom han befinner sig i ett mycket känsligt ögonblick i sin karriär. Hans andra mandatperiod löper ut hösten 2022 och han vill bli utnämnd till en tredje mandatperiod. Men nollvisionen och nedstängningarna har fått katastrofala följder. De har lett till att den kinesiska ekonomin hamnat i fritt fall. Vi kan inte mer än hålla med Soros i båda fallen och notera att ISM i Kina nu är lika lågt som vid pandemins inledning 2020.

Veckans spaning – fler tror på fallande bopriser
Bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna faller kraftigt, även om det fortsatt är fler som räknar med att priset på den egna bostaden kommer att stiga än att det ska sjunka. Det visar SBAB Boolis kvartalsvisa boprisindikator. På ett års sikt tror nu 36 procent av de som äger en bostad att priset på den egna bostaden kommer att öka, medan 23 procent tror att det kommer att sjunka. I februari var motsvarande andelar 58 respektive 6 procent.

Även Riksbanken tror att bostadspriserna i Sverige faller något de kommande åren, med stigande räntor, höga energipriser och en svag utveckling för disponibelinkomsterna. Det råder dock en stor osäkerhet kring den framtida utvecklingen och det finns en risk för att bostadspriserna faller betydligt. Analysen publicerades av Riksbanken i veckans finansiella stabilitetsrapport.

Vi menar att fallande bostadspriser kanske är den största enskilda risken för svensk ekonomi. Privatkonsumtionen är beroende av förmögenhet. Den absolut största delen av förmögenheten hos de flesta människor är bostaden och faller den i värde är man därmed mycket mindre benägen att konsumera varvid tillväxten i ekonomin faller.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Hexatronic, Elux Pro och Axfood som alla är upp mellan 5% – 7%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flexion, Axfood och Transtema som alla är upp mellan 4% – 13%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Listan toppas av Atlantic Sahpire, Siemens Gamesa och Vestas Wind med uppgångar mellan 8%-33%. Bland övriga bolag hittar vi bland annat, AutoZone, Nucor och Host Hotels i topp med uppgångar på mellan 8%-13%.

Under Strecket – värt att notera
Oron för techsektorn tog fart igen efter att amerikanska Snap, bolaget bakom appen Snapchat, vinstvarnat sent på måndagskvällen med ett fall i aktien på över 30 procent i efterhandeln. Flera andra teknikbolag drogs med såsom FaceBook, och Google. Även Nvidia kom med sänkta prognoser med anledning av kinesiska nedstängningar och var ner kraftigt i veckan.

Veckans räntespaning
Under veckan släppte FED sitt protokoll från senaste mötet men gav inga större nyheter. Det framkom att flesta ledarmötena var överens om att en höjning av styrräntan med 50 bps vore lämpligt de närmaste mötena. Det var ingen diskussion kring högre räntehöjningar men behovet att i rask takt röra sig mot en neutral räntenivå runt 2–3% är viktigt. Vad som händer när räntenivån väl är där är ovisst. I diskussioner kring den amerikanska ekonomin som helhet är Fed eniga om att ekonomin fortsatt är väldigt stark med en låg arbetslöshet och en hög inflation.

I en intervju tidigare i veckan med Christine Lagarde, chef för ECB, så säger hon att en räntehöjning troligen kommer ske i juli men att hon tonar ner sannolikheten för en höjning med 50 bps. En gradvis åtstramning är det som förespråkas med 25 bps åt gången även om vissa ledamöter i ECB förespråkar kraftigare åtstramning.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.