Veckobrev v.21 – Marknaden förväntansfull inför ekonomiernas återöppning och vaccin-hopp

Veckan inleddes positivt och har dominerats av positiva förväntningar på återöppnandet av världens ekonomier som har övertrumfat orosmolnen.

Världsindex är under veckan upp med drygt 3% i lokal valuta.

Makro

Tonen för marknadshumöret sattes redan under söndagens intervju med Jerome Powell i CBS 60 Minutes. Intervjun var förinspelad och Powell uttalade viss oro för tidsåtgången för krisåterhämtningen. Det var emellertid uttalandena kring att FED är beredd att göra vad som krävs för att stödja ekonomin och att verktygslådan ingalunda är uttömd som tog skruv. Marknaden steg kraftigt direkt efter öppning på måndagen.

Dessutom fick börserna världen runt fart av positiva studiedata kring ett vaccin mot coronaviruset. Bolaget bakom läkemedelskandidaten, amerikanska Moderna Therapeutics, grundades för bara tio år sedan med bas i Cambridge, Maryland. Bland storägarna finns Astra Zeneca.

Marknaden har därefter valt att fokusera på positiva nyheter rörande återöppning av ekonomierna runt världen, trots att det totala nyhetsflödet inte alls endast har varit positivt.

Trump har höjt tonläget igen mot Kina med anklagelser och påstådda bevis för att Kina undanhöll virusutbrottet medvetet i ett tidigt skede. Enligt Trump gjorde man därför inte tillräckligt för att hindra spridningen och landet bär därmed ansvar för virusspridningen över världen. Trump hotar bl.a. med att förbjuda chipleveranser till kinesiska Huawei. Kina har svarat med att man funderar på att avbryta affärer med Qualcomm, Cisco, Apple samt flygplansköp från Boeing. Risken ökar för att handelskriget återupptas igen.

Spänningarna mellan länderna förvärrades ytterligare på torsdagen när Kina tillkännagav att man ämnar införa nya säkerhetslagar i Hong Kong för att knyta provinsen starkare till Kina och begränsa oberoendet.

Vi noterar med viss oro (och minns finanskrisen) att antalet försenade bolån har stigit kraftigt i USA. Antalet lån som är över 30 dagar försenade uppgår nu till 3,4 miljoner.

Under torsdagen riktades blickarna åter mot arbetsmarknadsstatistik över nyanmälda arbetslösa i USA. Siffrorna visade fler nyanmälda arbetslösa än väntat, 2,4 miljoner, jämfört med analytikerprognoserna om 2,35 miljoner. Hittills har Coronakrisen gjort 39 miljoner amerikaner arbetslösa under de senaste åtta veckorna vilket motsvarar en arbetslöshet på över 17%. 

Räntemarknaden

Riksgälden räknar med att svenska staten kommer behöva låna ca 400 mdr i år och 75 mdr nästa år för att täcka budgetunderskott i samband med stödpaketen. Utöver korta obligationer kommer man även ge ut obligationer med 25 års löptid samt gröna obligationer. Riksbanken anlitar dessutom BlackRock för att utforma ett köpprogram av företagsobligationer.

Fastighetsbolagets grundare och VD Ilija Batjan friades i veckan av Ekobrottsmyndigheten efter tidigare varit häktad och misstänkt för insiderbrott.

Aktiemarknaden

Sverigeportföljen har åter gått bra i veckan. Vi hittar vinnarna i Electrolux Professional, Husqvarna, Lindab, EQT, Sinch och Dustin som alla är upp mellan 10%-20%. Sinch och EQT har fått lite extra skjuts av att de båda beräknas komma in i olika aktieindex i månadsskiftet, vilket ”tvingar” indexförvaltare som följer respektive index att köpa.

Bland de globala vinnarna hittar vi i kölvattnet av återöppning av ekonomierna några traditionella verkstadsbolag såsom Harley Davidson och Ford. Med uppgångar mellan 15%-20%. Även teknikbolaget HP och solenergibolaget Vivint Solar noterade uppgångar mellan 15%-20%. Slutligen är det kul att se att vi hittat rätt i fiskindustrin. Efter lite knackiga rapporter från konkurrenter har hela den norska fiskodlingsindustrin gått lite sämre de senaste veckorna. Därmed var det kul att se att Salmar, som vi har valt att investera i för fondernas räkning, klarade förväntningarna och steg kraftigt på rapport och är klassens klart mest lysande stjärna för tillfället.

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt men marknadsaktörerna har tyvärr hittills sålt av alla aktier urskillningslöst.

Blandfonderna

Vi har på Cicero Fonder tidigare kommunicerat att man ska se våra blandfonder som en produkt där exponeringen i normalläget ska ligga på 60% (30% för 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering.

För att bevara kapitalet har vi viktat ned aktieexponeringen gradvis från ca 60% Cicero Hållbar Mix. I Cicero 0-50 har vi viktat ner aktieexponeringen från 30%.

Detta har skett på olika sätt. De branscher som är mest utsatta för nedgången såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxbolag har vi sålt av helt och hållet i ett tidigt skede, som vi skrev om förra veckan. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil. Övrig nedviktning primärt har skett via terminer, dvs vi har sålt hela den globala marknaden.

Vi bevakar marknaden i realtid och har beredskap att vikta ned aktieexponeringen ytterligare för att bevara kapitalet.

Aktiefonderna

I Cicero Sverige samt Eligo Strategi Offensiv litar vi på att vår väldiversifierade faktorförvaltning ska bidra till att fonderna klarar sig bättre än marknaden i det här trista börsklimatet.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i den stökiga oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna helt sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.