Veckobrev v.21 FED sänkte inte… men börserna steg ändå!

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

I veckan har vi sett avvaktande marknader inför Nvidias rapport på onsdagskvällen som infriade förväntningarna. Börserna tog emellertid fasta på starka preliminära PMI siffror samt lägre arbetslöshet som kom under torsdagen vilket medförde fallande marknader.

Världsindex är därmed ner omkring 0,5% under veckan.

Veckans Bolag – ACAST
Acast är ett svenskt företag som grundades 2014 och har blivit en ledande global plattform för podcaster. Vi har studerat bolaget under en längre tid och i veckan valde vi att investera för fondernas räkning.

Acasts tjänster och verksamhet innefattar Podcast Hosting och Distribution där Acast erbjuder en plattform på vilken podcasters kan ladda upp, hantera och distribuera sina avsnitt. Plattformen ser till att innehållet når lyssnare via alla större podcastspelare och appar, inklusive Apple Podcasts, Spotify och Google Podcasts. Acast hjälper också podcasters att tjäna pengar på sitt innehåll genom annonsering. De erbjuder dynamiska annonser, vilket innebär att annonser kan skräddarsys och bytas ut beroende på lyssnarnas demografi och lyssningstidpunkt. Lyssnar du på ett fem år gammalt avsnitt idag får du modern reklam. De arbetar också med sponsorskap och premiuminnehåll, där lyssnare kan betala för att få tillgång till exklusivt innehåll. Acast tillhandahåller dessutom detaljerade analyser och data till podcasters om deras lyssnare, inklusive data om lyssnartal, demografi och lyssningsbeteenden.

Denna information hjälper podcasters att förstå och engagera sin publik bättre.

Acast har en global närvaro med kontor i flera länder, inklusive USA, Storbritannien, Australien och Sverige. Detta gör att de kan erbjuda sina tjänster till podcasters och annonsörer över hela världen.

Vi deltog i förra veckan i en placeing av ACAST-aktier på rabatt för fondernas räkning och investeringen har fått en flygande start, det ska bli mycket spännande att följa bolaget framöver.

Veckans Händelse – FED släppte sitt protokoll från förra räntemötet
På onsdagskvällen publicerade FED protokollet efter mötet i maj, och det belyser några viktiga slutsatser och diskussioner bland de ledande beslutsfattarna i kommittén.

FED beslöt, som bekant, att hålla styrräntan oförändrad inom intervallet 5,25% till 5,50% för sjätte mötet i rad. Detta beslut reflekterar bankens oro över den höga inflationen, även om den har minskat något under det senaste året, så har vi kontinuerligt drabbats av bakslag rörande takten i inflationsbekämpningen, möjligen förutom siffrorna för april.

Protokollet visade en splittring bland medlemmarna där några ansåg att ytterligare räntehöjningar kunde vara nödvändiga för att få ner inflationen, medan andra trodde att tillräckliga åtgärder redan hade vidtagits och att det bara var en tidsfråga tills de tydliga effekterna ska framträda.

Denna oenighet pekar på en försiktig syn inför framtida möten och beslut. FED noterade att ekonomisk aktivitet fortsätter att expandera i god takt, med starka jobbtillväxter och låg arbetslöshet. Trots att inflationen har avtagit något, anses den fortfarande vara på en oacceptabelt hög nivå för att avsvalnande effekter på amerikansk ekonomi ska kunna uppstå.

FED:s medlemmar framhöll vikten av att förbli flexibla och beroende av inkommande data och man planerar att noga övervaka inflationsutvecklingen innan några räntesänkningar övervägs. Samtidigt kommer takten i minskningen av FED:s balansräkning att saktas ner från juni igen, vilket kan påverka inflationsbekämpningen då ju QE de facto är en expansiv penningpolitisk åtgärd. FED betonade också fortsatt osäkerhet kring den ekonomiska utsikten och varnar för potentiella negativa effekter om taket för den amerikanska statsskulden inte höjs i tid. Detta kan leda till betydande störningar i det finansiella systemet och ekonomin som helhet. . Sammanfattningsvis visar FED:s protokoll en försiktig hållning gentemot att sänka räntorna för tidigt, med fortsatt fokus på att bekämpa inflationen och upprätthålla ekonomisk stabilitet.

Vi noterar framför allt det faktum att FED lyfter fram budgetunderskott (i form av skuldtaket) och under veckan har faktiskt amerikanska budgetunderskott och statsskulden kommit i fokus.

Ovan ser vi utvecklingen av amerikansk statsskuld och nedan kikar vi på statsskuldens utveckling. Båda graferna kan tyckas visa att trenden går åt rätt håll men kom ihåg de enorma utgifterna under pandemin 2020 och notera att i båda fallen ser det mycket sämre ut än innan pandemin.

Som vi alla vet är statsfinanserna något som marknaden ibland fokuserar på, men långt ifrån alltid. Den amerikanska dollarn har varit mycket stark under de senaste åren trots att statsfinanserna ser ut som de gör. Ett ökat fokus på statsfinanser borde kunna leda till svagare dollar och faktiskt starkare krona då Sveriges statsfinanser är i mycket gott skick.

Veckans Spaning – Nvidia levererar
Vi har under de senaste veckorna diskuterat den starka börsutvecklingen, de höga värderingarna av framför allt teknikbolag i USA, och hur vi har trott att Nvidias rapport i veckan kan bli en vattendelare för sentimentet på börsen under den närmaste tiden. Om inte Nvidia skulle ha levererat en bra rapport som överträffade förväntningarna skulle marknaden kunna hamna i tvivel kring teknikbolag i allmänhet och AI-investeringar i synnerhet.

Nvidias rapport visade dock imponerande resultat, vilket ledde till en 10% ökning av företagets aktiekurs. Man visade rekordhöga intäkter och vinst. Nvidia rapporterade fjärde kvartalets intäkter på 22,1 miljarder dollar, en betydande ökning från 6,05 miljarder dollar föregående år, och överträffade förväntningarna på 20,41 miljarder dollar. Nettovinsten steg också till 12,29 miljarder dollar från 1,41 miljarder dollar år över år. Nvidia är alltså ett moget teknikbolag som ökar sin vinst nästan tio gånger på ett år, det kan inte beskrivas som något annat än häpnadsväckande.

AI är den huvudsakliga orsaken som driver denna tillväxt. Nvidias GPU:er är avgörande för datacenter som stödjer komplexa AI-modeller, med intäkter från datacenter som nådde 18,4 miljarder dollar, vilket innebär en ökning med 408% från förra året och beskriver den fantastiska efterfrågan.

Nvidias lyckas med detta genom kontinuerliga innovation, och förutom inom AI har man också en stark efterfrågan på sina billigare massprodukter inom exempelvis gaming och mot fordonssektorn som investerar mycket i utvecklingen av elfordon.

Sammanfattningsvis har Nvidias bidragit med fantastiska finansiella prestationer under det senaste året, den strategiska positionen inom AI-marknaden och positiva analytikerestimat skapar just nu en särställning och ingenting i rapporten bör skrämma investerare. Även om aktien handlades till P/E 70 innan rapporten (för 2024) kan man notera att rapporten i veckan rimligen bör bidra till att bolaget succesivt växer in i förväntningarna. Om den formidabla tillväxten på efterfrågan av bolaget produkter håller i sig, är det inte svårt att se att bolagets unika position håller i sig för lång tid framöver. Nedan visar vi den fantastiska utvecklingen under det senaste året när det gäller globala intäkter från datacenter, drivet av AI-boomen.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka, precis som i förra veckan av Moderna, följt av Nvidia och Canadian Solar som alla är upp mellan 12–23%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Hexatronic, Hanza och Tobii Dynavox med uppgångar mellan 7%–11%.

Veckans Räntespaning
Vice riksbankschef Aino Bunge pratade under torsdagen och menade att inflationspolitiken har klarat den första stora utmaningen med högre inflation. Men hon menade också att ekonomin behöver bli ännu mer stabil och välfungerande för att det inte ska bli större problem nästa gång räntorna behöver höjas. Hon tryckte på att bostads och fastighetsmarknaden måste fungera. Bland annat menade hon att det behövs mer transparens i fastighetsvärdering och fungerande kreditrating.

Det har emitterats en hel del på kreditmarknaden under veckan. Bland andra Volvo och Atrium Ljungberg har givit ut nya obligationer. Vi deltog dock inte i där, men däremot i en grön obligation utgiven av Skanska. De lånade upp en miljard SEK med 3,5års löptid till en ränta på 3Mstibor plus 120bps. Vi deltog även i en grön obligation utgiven av fastighetsbolaget Sagax. De gjorde 500m Euro med en 6-årig löptid till MS+165bps. Det var Sagax första publika emission på euromarknaden sedan februari 2022 och första gången på 2år ett svenskt fastighetsbolag lånar upp i euro. Emissionen gick bra och var övertecknat 5ggr. Möjligtvis får vi se fler emissioner i Euro för svenska fastighetsbolag framöver?

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.41 FED-protokoll och inflationssiffror från USA

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Månadsbrev September – September blev starten på amerikanska räntesänkningar

Internationella riskaptiten fortsatte att vara volatil under september och satte även sin prägel på den svenska marknaden. Den internationella händelseutvecklingen …

Läs mer

Veckobrev v.40 “Buy to the sound of cannons and sell to the sound of trumpets”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.39 Riksbanken sänkte (bara) med 25 bps

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.