Veckobrev v.21 – Avvaktande marknader

Världens börser återhämtade sig försiktigt under veckan efter den senaste tidens inflationsoro. De amerikanska räntorna föll tillbaka något och vi återfinner tioåringen på strax under 1,6% samtidigt som dollarn försvagades.

Världsindex är upp en knapp procent i lokal valuta men över 2% i SEK i kraft av den svagare amerikanska dollarn.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera Seagen, som Cicero har varit investerade i under lång tid. Seagen är ett amerikanskt bioteknikföretag med fokus på att utveckla och kommersialisera innovativa, antikroppsbaserade terapier med det uttalade målet att lösa cancerns gåta. Bolaget har för närvarande en handfull projekt under utveckling inom olika cancerområden. Seagen verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 3 ”God Hälsa och Välbefinnande”. Bolaget bidrar till att kanske på sikt lösa cancergåtan och därmed förbättra levnadsvillkoren för alla människor. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag igen under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans händelse
Regeringen har lagt fram ett förslag till ny bankskatt där banker och kreditinstitut som har skulder på minst 150 miljarder kronor ska betala 0,05 procent av skulderna i skatt från och med 1 januari nästa år. Året därpå, 2023, höjs skattesatsen till 0,06 procent. Enligt Magdalena Andersson utgör bankerna en risk för ekonomin och vi har sett att det kan åsamka det allmänna stora kostnader. Bankerna ska inte enbart betala skatt på skulder i Sverige utan även utländska filialer omfattas.

Elisabeth Svantesson varnar för konsekvenserna av den nya bankskatten. Risken är att det här helt och hållet landar i bankkundernas knä menar hon. Kritiken har varit stark från de flesta håll efter att bankskatten presenterades i fredags och därmed är det tveksamt att den faktiskt blir genomförd. Däremot har aktierna i sektorn haft en tuff vecka. I brist på annat nyhetsflöde valde många investerare att sälja lite banker. Läget blev inte bättre av att Sampo valde att sälja ytterligare en post Nordea i en s.k placing varför investerare som köpte Nordea kanske blev tvungna att sälja andra banker.

Veckans spaning
Vi noterar att storägare säljer aktier. Sampo sålde ca 4% av sitt Nordeainnehav som nu är nere på strax under 12% under tisdagskvällen. Även Nordic Capital sålde sina resterande 9,2% i Nordnet under onsdagskvällen. Båda affärerna skedde i s.k placings efter marknadens stängning.

Kan man möjligen skönja en försiktighet hos storägare som tycker att marknaden är lite väl högt värderad och ser bra lägen att gå ur?

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Kinnevik, Sinch, Troax och Traton (för tredje veckan i rad), som alla är upp mellan 5% – 9%.

Det är roligt att se att tre av fyra topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Kalera, Inzile, Aker Horizons och Tesla är alla upp 4%-8% där det sistnämnda, Tesla, är det enda som inte tillhör portföljens speciellt invalda hållbara bolag.

Veckans Viktigaste
Pandemin och hemarbete har ökat efterfrågan på större bostäder samtidigt som de som redan bor stort avvaktar med att sälja. Detta har gjort bostadsmarknaden glödhet. Handelsbanken tror i en färsk analys att prisuppgången bromsar in något under hösten, drivet av att objekt till salu återgår till en mer normal nivå samtidigt som efterfrågan hålls tillbaka av de allt mer uppdrivna priserna och att hushållen återgår till mer normala konsumtionsmönster. Bankens prognos är att bostadspriserna stiger 12 procent i år (januari – december) och 5 procent under 2022. Även på lite längre sikt räknar de med att villor kommer att gå starkare än lägenheter. Befolkningstillväxten ser ut att mattas av tydligt, men andelen äldre ökar och de bor i allt högre grad kvar i sina villor. Samtidigt ökar också andelen i barnafödande ålder. Vi menar att stabila bostadspriser är mycket viktigt för den totala ekonomins tillväxt. Vid fallande priser blir man orolig och håller hårdare i plånboken: Senast vi såg oro på bostadsmarknaden i de större städerna var under hösten 2017 och början av 2018 och de ekonomiska smittoeffekterna på den övriga ekonomin lät inte vänta på sig.

Fallet i kryptovalutor har avtagit under veckan men vi ser fortsatt tecken på viss oro. Vi noterar också att Iran förbjuder all brytning av kryptovalutor under fyra månaders tid efter ännu ett omfattande strömavbrott i landet.

På torsdagseftermiddagen kom både starkare amerikansk arbetslöshets-, inflations- och BNP-statistik som vittnar om att makroekonomin är på väg tillbaka mot normaliteten från innan pandemin. På ämnet inflationsförväntningar kom New York Times ut med uppgifter om att president Joe Biden är på väg att lägga fram en budget till ett värde av 6.000 miljarder dollar för det kommande året. Det är avsevärt högre än många förväntat sig.

Hållbarhetsfokuset ökar. I veckan har aktivistfonden Engine No 1 efter år av påtryckningar lyckats kuppa in två ledamöter i oljebolaget Exxon Mobil´s styrelse. Målet är att arbeta för att göra Exxon koldioxidneutralt till år 2050. Man har under flera års tid propagerat för att Exxon´s dåliga aktiekursutveckling till stor del beror på bolagets totala ointresse att ta sig ur sitt koldioxidberoende. Till slut fick man storägare som Blackrock med sig på tåget och lyckades få in två styrelseledamöter..

Även Royal Dutch Shell måste skärpa sig. En holländsk domstol har underkänt Royal Dutch Shells utsläppsmål och kräver att oljejätten ska öka takten ordentligt.  Shell måste fram till 2030 kapa sina utsläpp av växthusgaser med 45 procent jämfört med 2019 års nivå annars väntar dryga böter har domstolen beslutat. Domen ses som vägledande för liknande åtal mot andra oljebolag i Europa. Det ska bli intressant att följa utvecklingen både i Exxon och Shell.

Veckans räntespaning
Vi upplever en fortsatt stark kreditmarknad med gott om emissioner som i regel blir övertecknade.

Fastighetsmarknaden är fortsatt glödhet och transaktionsvolymerna är höga. Under veckan meddelade Svenska Handelsfastigheter att man fått acceptans av 79% av aktierna och rösterna i Tre Kronor Property efter det tidigare budet. Totalt kontroller man nu 89,4% av bolaget. I samband med detta meddelade Svenska Handelsfastigheter att man emitterar totalt 1,2mdr i obligationer. Vi deltog i en 4-årig obligation med kupong 3mS+150bps. Bolaget har en BBB-rating från Nordic Credit Rating.

Vi deltog även i en grön emission utgiven av Scandinavian Biogas. Bolaget har en ledande ställning inom förnybar energi och framställningen av biogas i Norden. Obligationen löper på 5år och betalar en kupong på 3mStibor + 600bps.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.