Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan har fokuserats skuldtaksförhandlingarna i USA som har satt en negativ prägel på marknaden. Under torsdagen kom dock fina uppgångar i halvledarebolag världen över efter att Nvidia hade släppt sin rapport och höjt sin guidning med ökad efterfrågan på chip för AI som förklaring.
Världsindex är därmed ner ungefär 1% under veckan.
Veckans Bolag – Camurus
Ett av våra intressanta hållbara bolag är läkemedelsbolaget Camurus.
Bolaget är ett svenskt forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på utveckling och marknadsföring av differentierade och innovativa läkemedel för behandling av svåra och kroniska sjukdomar. Produkterna baseras på den unika formuleringsteknologin FluidCrystal® samt en omfattande expertis inom alla faser av läkemedelsutveckling. Den kliniska forskningsportföljen innehåller produkter för behandling av opioidberoende och smärta, endokrina sjukdomar, cancer och relaterade sjukdomar. Utvecklingen sker i egen regi och i partnerskap med internationella läkemedelsbolag.
Tillväxten i bolaget är mycket god med en försäljning som växte med över 45% 2022. Camurus tillhör de innovativa pionjärerna i branschen. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Camurus primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 3, ”God Hälsa” och 9 ”Hållbar industri och innovationer”.
Veckans stora nyhet är att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt bolagets läkemedel Brixadi för behandling av opioidberoende. Behandlingen kommer att ske hos patienter med måttligt till svårt opioidberoende. Produkten marknadsförs i USA av Camurus amerikanska licenspartner Braeburn. Sedan tidigare finns läkemedlet tillgängligt i EU, Storbritannien, Australien samt flera andra marknader, men USA är den viktigaste som ensamt beräknas kunna stå för en försäljning på 1 mdr USD.
Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Camurus för fondernas räkning.
Veckans Händelse – En viss mollstämning i veckans nyhetsflöde
Nya förhandlingar om hantering av skuldtaket veckan har varit produktiva men gav inga konkreta resultat enligt talman McCarthy. Pengarna är beräknade att ta slut 1 juni enligt finansminister Janet Yellen. Som svar sätter nu ratinginstitutet Fitch USA på ”ratings watch” vilket har pressat upp statsskuldsväxlar med förfall strax efter 1 juni till flera procentenheter över Feds styrränta och den amerikanska 10-års räntan har gått upp med 0,4% till 3,80 på två veckor. Som vi skrivit om här tidigare, är vi övertygade om att skuldtaksfrågan löses även denna gång. Det handlar om politiskt spel mellan Bidens utgifter och Republikanernas önskan att få igenom så mycket som möjligt av sina krav. Men marknaden blir alltid nervös vid dessa förhandlingar trots att skuldtaket har höjts 78 gånger sedan 1960 föregående av samma förhandlingar.
Dessutom fick vi siffror som visar att Tyskland nu officiellt är i recession. Den tyska bruttonationalprodukten sjönk 0,3 procent under det första kvartalet jämfört med det närmast föregående kvartalet. Under fjärde kvartalet minskade BNP med 0,5 procent från föregående kvartal, vilket innebär att den tyska ekonomin gick in i en teknisk recession under vintern.
Som om inte ovanstående skulle räcka fick vi trist svensk statistik. Bostadsbyggandet rasade med 50 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol, enligt SCB. Den är därmed nere på den lägsta nivån på tio år. Totalt påbörjades endast 8.300 bostäder jämfört med 16.675 ett år tidigare. Nedgången var särskilt markant i Stockholm och andra större städer. I Storstockholm var nedgången hela 68 procent till 1 344 påbörjade lägenheter under årets första kvartal. I Uppsala blev det minus 78 procent till 231 lägenheter.
Slutsatsen blir, som vi har påpekat tidigare, att det finns ett antal faktorer som nu visar tecken på ekonomisk försvagning i kölvattnet av centralbankernas räntehöjningar. Inflationen har börjat dämpas och vi finner det troligt att inflationsdämpningstakten eskalerar framöver. En tydlig indikation är dessutom fraktkostnaderna som har kommit ner rejält och nedan exemplifieras av sjöfraktraterna på Dry Bulk som är ett av få index med kontinuerliga priser och derivathandel.
Veckans Spaning – AI chockar marknaden
Den amerikanska halvledartillverkaren Nvidia rapporterar ett justerat resultat per aktie på 1:09 dollar för det första kvartalet på onsdagskvällen. Analytikernas förväntningar låg på 0:92 dollar, så redan resultatet var klart bättre än väntat men förklarade inte hela rusningen i aktien på 25%. Det var i stället bolagets kommentar att “I hela vårt produktsortiment för datacenter måste vi öka vårt utbud avsevärt för att möta den rusande efterfrågan på produkterna” Bolaget spår att intäkterna för det andra kvartalet uppgår till 11 miljarder dollar plus/minus 2 procent, jämfört med analytikernas snittestimat på 7,1 miljarder dollar och bruttomarginalen kommer att öka från 67 till 70%. Hela efterfrågeökningen är relaterat till AI och det lagringsbehov dessa nya tjänster kräver. Förändringen i guidning är häpnadsväckande.
I våra globala- och blandfonder är Nvidia 4:e största position och förutom Nvidia gick ett antal bolag relaterade till sektorn mycket bra. Nvidia, Advantest, Taiwan Semi, Servicenow, ASML och Microsoft var alla upp mellan 4-16% under torsdagens handel.
Vi har länge varit positiva till halvledare- och lagringsbolag och vi har rejäla övervikter i portföljerna. Det ska bli mycket roligt att följa utvecklingen under den närmaste tiden. Vi har i halvledareindustrin många gånger sett perioder av stark efterfrågan drivet av gaming, Bitcoin-mining och cloud-lagring. Men vi kan inte påminna oss att vi har sett något liknande under ett enskilt kvartal.
Investeringar inom AI hos företag kommer, enligt analysinstitutet IDC, att växa med ca 30% per år och uppgå till 300 Mdr USD per år 2026.
Det är inte alls bara experimentella AI-robotar som Chat GTP som driver på investeringarna. Alla bolag är livrädda för att hamna på efterkälken och de största investeringarna inom AI förväntas från Retail-bolag och Banker.
Detta är alltså ingen dagslända, vi tror på en mycket bra utveckling för bolag exponerade mot AI och datalagring.
Kom ihåg att vid den förra efterfrågeboomen 2017-2021 gick exempelvis Nvidia från 20 USD till 300 USD i aktiekurs. Då var det Bitcoin-mining, gaming / VR och datalagring som drev på, AI kan bli större. Nedan syns Nvidias kursutveckling sedan 2018.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka bland annat av två av halvledarebolagen vi skriver om ovan. Nvidia, Advantest, Sunrun och Sunnova är alla upp mellan 15%-25%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Camurus, Hanza och Sinch med uppgångar mellan 4%-11%.
Veckans Räntespaning
Under veckan valde Corem att inte lösa (calla) sin hybridobligation på första möjliga call-date. Detta har tidigare varit praxis i marknaden att göra. Tidigare i år har Balder och Akelius valt att calla sina hybrider. Det här beslutet innebär att obligationen lever vidare fast med +200bps högre kupong. Bolaget har möjlighet att lösa den varje kvartal framöver. Obligationen ställdes initialt ned kraftig på skärmpriser men kom så småningom tillbaka under dagen. Från bolagets håll kommunicerades att man ska fokusera på att lösa seniora obligationer framöver i stället.
Studentbostäder fick sitt kreditbetyg B+ till CCC med negativa utsikter från Nordic Credit Rating. Nedgraderingen motiverades med att bolaget sannolikt kommer bryta mot kovenanterna i sin utestående obligation. Även risken för att refinansiera obligationen nämns i beslutet.
Det har varit något lugnare på nyemessionsmarknaden under veckan och vi har inte deltagit i någon emission.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder