Veckobrev v.20 – Inflationsoro smyger sig på igen – kryptovalutorna rekylerar

De amerikanska börserna föll även denna vecka efter förnyad inflationsoro. FED släppte protokollet från det senaste räntemötet och Robert Kaplan, Dallas representant i centralbanksledningen, vädrade åter sin inflationsoro. Marknadsräntorna steg, notera dock att dollarn inte stärktes.

Marknaden har valt att fortsatt trenda nedåt i en vinsthemtagning. Världsindex är dock endast något ned efter en stark återhämtning under torsdagen..

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Readly. Men vänta nu säger du, gjorde vi inte det i slutet av 2020. Jo, det är helt riktigt men därefter tyckte vi att aktiekursen sprang i väg för mycket och vi sålde alla fondernas innehav. I veckan har vi åter investerat för fondernas räkning på en kurs strax under 40 kr. På denna nivå tycker vi att bolaget är mycket intressant. Bolaget tillhandahåller, som ni säkert vet, primärt tidskrifter i digital form åt konsumenter som på detta sätt får fri tillgång till över 5000 dagstidningar och tidskrifter mot en fast månadsavgift. Bland bolagets varumärken märks bland annat Aftonbladet, Hänt i Veckan samt Råd & Rön. Det har funnits en del kritik mot bolagets affärsmodell då vissa menar att bolaget står och faller med sina titlar. Det må vara sant, men det gör Spotify också. I den digitala mediebranschen handlar det om att vara först och störst, som vi har sett så många gånger förut, och den positionen innehar Readly. Tillväxten är mycket god och det finns uppenbarligen ett stort intresse av att läsa tidningar online, inte minst i den största marknaden Tyskland. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Man bidrar därmed till att minska papperskonsumtionen samtidigt som man uppfyller ett intresse hos konsumenterna. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag igen under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling från dagens pressade nivåer som enligt vår uppfattning hänger ihop med att Private Equityfirman Zouk Capital sålde aktier i en så kallad placing för några veckor sedan.

Veckans händelse
Protokollet från FED:s senaste möte släpptes på onsdagskvällen och räntorna steg därefter något. Drygt en timma efter att protokollet publicerats låg räntan på den amerikanska tioåringen på 1,68 procent efter att ha legat på strax under 1,66 procent innan dokumentet nådde offentligheten. Av protokollet framgick det att vissa deltagare flaggade för att inflationstrycket riskerade att stiga till ”ovälkomna nivåer” innan det blir tillräckligt tydligt för att Fed ska agera. I linje med vad Kaplan i vår spaning otaliga gånger har givit uttryck för. Vidare antydde ett antal mötesdeltagare att det under de kommande mötena kan vara dags att börja diskutera en justering av takten i tillgångsköpen om ekonomin fortsätter att röra sig mot centralbankens mål. Många ledamöter påpekade dock att de långsiktiga inflationsförväntningarna låg kvar på nivåer i linje med centralbankens inflationsmål. Det blir mycket spännande att följa nästa räntemöte i mitten av juni, fram till det lär marknaden av och till fortsätta att känna av oron för att FED ska komma att dra ned på sina stimulerande tillgångsköp.

Veckans spaning
Vet FED:s ledamot Robert Kaplan i Dallas något som vi andra inte vet? För tredje gången på kort tid var han i veckan ute och talade i den riktningen. ”Det finns en risk för stigande inflationsförväntningar i USA i spåren av att obalanser mellan utbud och efterfrågan trycker upp priserna” menar han. Han sade vidare att hans kontakter i industrin talar om en halvledarbrist under två år, och att även andra sektorer visar flaskhalsar som ökar pristrycket. Detta samtidigt som det är stora finanspolitiska stimulanser som drar upp efterfrågan. Man vet inte hur länge uppgången i inflationen varar och om det då börjar bäddas in i inflationsförväntningarna. Det är också ett av skälen till att Fed hellre “tidigare än senare” bör börja diskutera en nedtrappning (tapering) av tillgångsköpen

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Traton (för andra veckan i rad), Cellink, Lime och Sinch som alla är upp mellan 5% – 9%.

Det är roligt att se att tre av fyra topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Enphase Energy, Inzile, Sunrun och Maersk är alla upp 8%-18% där det sistnämnda, Maersk, är det enda som inte tillhör portföljens speciellt invalda hållbara bolag.

Veckans Viktigaste
Bitcoin faller sedan en av dess främsta förespråkare, Teslas vd Elon Musk, uttalat sig negativt som vi skrev om förra veckan. I ett inlägg på Twitter antydde Elon Musk att elbilstillverkaren antingen har sålt, eller kommer att sälja, sina innehav i valutan. Inlägget fick värdet på bitcoin att falla brant. Kursen sjönk till som lägst strax över 30 000 USD under onsdagen. Den senaste månaden har kursen fallit från närmare 60.000 dollar till dagens nivåer. Förändringar i strategi kommer snabbt, så sent som i torsdags skrev Elon Musk att Tesla planerar att behålla snarare än sälja de bitcoin bolaget redan äger, och att man avser att använda valutan för transaktioner så snart mining kan ske mer hållbart och miljövänligt. Tesla valde ju i förra veckan att sluta ta emot betalning i bitcoin för sina bilar, med hänvisning till oro över den snabbt växande fossila bränslemängd som krävs för så kallad bitcoin-mining, där datorkraft används för att skapa nya coins. Vi på Cicero Fonder investerar, som bekant, inte i kryptovaluta av bland annat samma skäl som Elon Musk nu anför. Skälet till att vi väljer att diskutera ämnet är del att vi vet att många av våra kunder investerar samt att kryptovalutor blivit så stora att större rörelser faktiskt påverkar riskviljan i hela marknaden. I ljuset av ovanstående vill vi dock påpeka att vi tycker att idén med en digital valuta inte är så dum, vi vänder oss enbart mot den totalt onödiga energiförbrukningen som mining skapar i kraft av ett Hållbart fondbolag som strävar mot att faktiskt göra Världen en aning bättre.

På samma tema har även Kina i veckan förbjudit finansinstitut och betalföretag att erbjuda tjänster relaterade till transaktioner i kryptovalutor och varnar även investerare för spekulativ handel.

 

Veckans räntespaning
Kreditmarknaden går fortsatt starkt och vi ser gott om nyemissioner som i regel blir övertecknade.

I veckan fick fastighetsbolaget Fastpartner en uppgradering av sitt kreditbetyg från Moodys. Detta efter att man bland annat meddelat om att bolaget ska emittera D-aktier genom en företrädesemission om 500m SEK.

Det nya betyget blev Baa3 vilket motsvarar Investment Grade. Vi säger grattis till Fastpartner!

Efter besked gav bolaget ut en ny grön icke säkerställd obligation. Intresset var stort och bolaget lånade upp totalt 1,25mdr SEK till en kupong på 3m Stibor + 112bps.

Vi deltog i ovan emission för Cicero Avkastnings räkning.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.