Veckobrev v.20 – Federal Reserve beslutsam med att bekämpa inflationen

Världens börser har haft en trist utveckling under större delen av veckan. Världsindex är slutligen ned med ytterligare ungefär 1% för veckan.

Vi vill passa på att tacka Aktiespararnas lokalavdelningen Östermalm-Djurgården för en mycket trevlig kväll i onsdags. Det är alltid roligt att komma ut och träffa kunder och intresserade aktieinvesterare.

Veckans Hållbara Bolag
Vi har i veckan, för fondernas räkning, åter investerat i en gammal favorit, svenska Awardit. Vi har tidigare varit investerade i bolaget, men valt att lämna då värderingen sprang i väg. När Awardit nu rapporterade föll aktien med hela 40% då marginalerna överraskade marknaden negativt. Vi tror att skälen till marginaltappet främst är tillfälliga och hänförliga till det nya intåget i Tyskland som vi i grunden gillar. Vi såg därför ett gyllene läge när aktien föll så mycket och valde att åter köpa in oss i bolaget. Att Dagens Industri också valde att vinkla en serie artiklar kring bolagets grundare negativt i samband med rapporten bidrog sannolikt ytterligare till fallet. Vi hade möte med bolaget och känner oss övertygade om att nuvarande aktiekursnivåer är billigt.

Det digitala tjänsteföretaget Awardit hanterar främst kundlojalitets- och bonusprogram åt exempelvis SAS och COOP. Man administrerar hela programmen åt bolagen och kan därmed ta bra betalt för denna premiumtjänst. Bolaget sysslar även med hantering av presentkort och företagspresenter. Det sistnämnda är stort i just Tyskland där förtag har möjlighet att skattefritt dela ut presenter för 35 EUR per mån till sina anställda, vilket många utnyttjar.

Tillväxten är mycket god med en försäljning som växer med 100%. Vi ser fram emot att åter uppleva en spännande tid som aktieägare i Awardit för fondernas räkning.

Veckans händelse – Powell är beslutsam
En händelse som fick mycket genomslag på marknaden var ett uttalande från FED-chefen Powell på tisdagskvällen där han är mycket tydlig med vikten av inflationsbekämpning. Beslutsamheten ska inte ifrågasättas, även om det kräver att arbetslösheten pressas upp, menar han. Det är något vi måste göra, sade han, och tillade att det kan “involvera viss smärta”. Fed-chefen upprepade sina antydningar om att Fed sannolikt kommer att följa upp räntehöjningen med 50 punkter i början av maj med lika stora höjningar vid kommande möten. Uttalandena skapade negativt sentiment i marknaden och bidrog till tydliga nedgångar på marknaden.

Veckans spaning – inflation föder inflation
Nedgången på börserna tilltog ytterligare under onsdagen. Nu var det rapporten från amerikanska livsmedelskedjan Targets ras på 30% som även smittade av sig på sektorkollegorna. Dollar Tree, Dollar General och Costco föll alla över 10 procent. Walmart sjönk 6,2 procent. Även andra konsumentvarurelaterade aktier drogs med. Kosmetikabolaget Ulta Beauty pressades 12 procent och Coca-Cola tappade 5,9 procent. Orsaken var att detaljhandelssektorn som tidigare har ansetts som en säker hamn nu tydligt, via Targets rapport, har drabbats av högre kostnader för exempelvis transporter som inte har kunnat överföras till kund. Därmed drabbades Targets marginaler oväntat under kvartalet. Vi menar att det är klart att transportkostnader spelar roll och att det påverkar väldigt många bolag. Därmed tror vi nu att investerare kliar sig i huvudet och undrar vem som är på tur.

Värst gick det dock för teknikbolagen på Nasdaq som under onsdagen var ner över 4%. Den slutsatsen vi främst drar av dessa nedgångar är att vi dels ser ytterligare indikationer på att inflationen sprider sig ut i samhället, dels bekräftar rörelserna att nervositeten i marknaden är tydlig och varje tecken på nya negativa indicier för tillfället tydligt påverkar den nervösa marknaden.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Sagax, Cint och Sectra som alla är upp mellan 5% – 10%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Mentice, Xvivo och Flexion som alla är upp mellan 13% – 20%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Listan toppas av Kalera, Calliditas, Siemens Gamesa och Canadian Solar med uppgångar mellan 16%-34%. Bland övriga bolag hittar vi bland annat, Pinduoduo Casio och Sagax i topp med uppgångar på mellan 5%-10%.

Under Strecket – värt att notera
Inte alla höjer räntan, Kinas centralbank, PBOC, sänkte den femåriga räntan, LPR, till 4,45% från tidigare 4,60. LPR-räntan är tänkt att vara ett marknadsbaserad benchmark för nya lån till företag och hushåll. Det vi ser är självklart ett tecken på den avmattning Kinas ekonomi upplever för tillfället, inte minst drivet av den strikta kampen mot Covid.

Veckans räntespaning
Vi ser fortsatt hökaktiga uttalanden från Centralbankerna runt om i världen som ser behov av flera räntehöjningar framöver. I USA har vi sett en del signaler om att en 50-punkters höjning är på gång för att dämpa inflationstrycket. I Europa kunde vi läsa i ECB’s protokoll från April att man är överens om att höja räntan för att få ned inflationen. Dock är man inte överens om när man ska börja med räntehöjningar. Juli eller september är huvudspåret. Även i Sverige har vi sett liknande signaler och uttalanden från ledamöter om att flera räntehöjningar ligger i korten.

Den svenska kreditmarknaden har handlat svagt under veckan, framför allt drivet av oro för inflationen. Svagast har sentimentet varit i fastighetssektorn då investerare är oroliga över konsekvenserna högre räntor medför för bolagens skuldsida.

På primärmarknaden har det varit väldigt stilla och vi har inte deltagit i några emissioner.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.