Veckan inleddes positiv men under onsdagen och torsdagen förbyttes humöret mot det negativa då nyhetsflödet i samband med lättnader av restriktioner tyder på oroväckande tendenser.
Världsindex är under veckan ned med ungefär 2,5% i lokal valuta.
Det är glädjande att se att våra fonder går bra. Det bästa kvittot på detta är naturligtvis utmärkelser från oberoende bedömare. Tre av fonderna har i veckan fått höjda betyg från fondanalysföretaget Morningstar. Cicero Nordic Corp har numera högsta betyg 5 stjärnor och vi gratulerar de duktiga förvaltarna Oscar Sterndahlen och Thomas Falkenklint. Även Cicero Avkastningsfond avancerade upp till fyra Stjärnor i likhet med aktiefonden Aktiespararna Direktavkastning. Den sistnämnda är en fond som vi förvaltar i Aktiespararnas namn med strategin att endast investera i högutdelande, hållbara stora svenska bolag. Ta gärna en titt på denna spännande fond.
Makro
I veckan riktades blickarna mot arbetsmarknadsstatistik över nyanmälda arbetslösa i USA igen. Siffrorna visade fler nyanmälda arbetslösa än väntat, 2,98 miljoner, jämfört med analytikerprognoserna om 2,5 miljoner. Fallet från förra veckan på 1 miljon, från 4 ned till 3 miljoner, stannar därmed av och investerare blev oroliga att återhämtningen ska ta längre tid än beräknat.
Samtidigt varnar Rick Bright, den nyligen avpolletterade chefen över USA:s myndighet för vaccinutveckling (BARDA), i ett vittnesmål inför den amerikanska kongressen att landet riskerar gå ”den mörkaste vintern i mannaminne” till mötes om inte regeringen agerar omedelbart och baserat på vetenskap.
Även Jerome Powell (FED chef) var på onsdagen ute och varnade för att återöppnandet av ekonomin kan ta längre tid än vad en del optimister kanske har räknat med. Det måste göras långsamt och stegvis.
Vidare har vi sett virusrelaterade nyheter åt det negativa hållet; Tyskland och Sydkorea övervakar noga oroväckande tendenser av ökad virusspridning i samband med lättare restriktioner. Spanien låter meddela att undersökningar ger vid handen att endast 5% av landets befolkning tros ha antikroppar mot viruset – trots den kraftiga utvecklingen viruset har haft i landet.
Räntemarknaden
Riksbanken släppte i veckan sitt protokoll från mötet i slutet av april. Ingen av ledarmöterna ansåg det aktuellt att sänka reporäntan i dagsläget, men dörren är inte stängd för detta i framtiden. Riksbankens Per Jansson talade senare om att de ska utöka de marknadsstödjande obligationsköpen till att även omfatta företagsobligationer.
FED-chefen Jerome Powell varnade i veckan för att den amerikanska återhämtningen kan ta längre tid än väntat, samtidigt som han avfärdade negativa räntor. Han menade att finanspolitiken är mer effektiv i dagsläget. Trump berömde Powell för hans arbete, men tydliggjorde att han vill se negativa räntor.
Om vi blickar framåt släpper Riksgälden nästa vecka sin statsupplåneprognos, där upplåningsbehovet väntas öka drastiskt för att täcka statens budgetunderskott framöver.
Aktiemarknaden
Rapporterna börjar ebba ut. Sverigefonden har åter gått bra och slagit både OMX och SIX PRX under veckan. Största bidragsgivare har varit Avanza; när storbankerna går sämre verkar investerare gärna lägga lite sektorpengar i Avanza som hittills klarat krisen storstilat. Sweco som lämnade fina siffror och AstraZeneca som haft bra nyhetsflöde från forskningsportföljen på senare tid bidrog också positivt till veckans utveckling.
Bland de globala vinnarna hittar vi medicinsektorn i topp. DiaSorin har gått bäst med en uppgång på 13%. VD:n uttalade i en intervju på Bloomberg att det kommer vara stor efterfrågan på bolagets Covid-19 tester under mycket lång tid framöver. Även Takeda och Abbvie i sektorn är upp över 8% vardera. NEC kom med rapport och är upp något mindre än DiaSorin på fina siffror.
Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:
Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt men marknadsaktörerna har tyvärr hittills sålt av alla aktier urskillningslöst.
Blandfonderna
Vi har på Cicero Fonder tidigare kommunicerat att man ska se våra blandfonder som en produkt där exponeringen i normalläget ska ligga på 60% (30% för 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering.
För att bevara kapitalet har vi viktat ned aktieexponeringen gradvis från ca 60% Cicero Hållbar Mix. I Cicero 0-50 har vi viktat ner aktieexponeringen från 30%.
Detta har skett på olika sätt. De branscher som är mest utsatta för nedgången såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxbolag har vi sålt av helt och hållet i ett tidigt skede, som vi skrev om förra veckan. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil. Övrig nedviktning primärt har skett via terminer, dvs vi har sålt hela den globala marknaden.
Vi bevakar marknaden i realtid och har beredskap att vikta ned aktieexponeringen ytterligare för att bevara kapitalet.
Aktiefonderna
I Cicero Sverige samt Eligo Strategi Offensiv litar vi på att vår väldiversifierade faktorförvaltning ska bidra till att fonderna klarar sig bättre än marknaden i det här trista börsklimatet.
Indexfonderna
Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.
Räntefonder
Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i den stökiga oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna helt sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.