Veckobrev v.20 Bolagsvinsterna håller

Veckan har fokuserats på USA med inflationssiffror och skuldtaksdiskussionerna, där Trump blandar sig i och kräver stora nedskärningar i Bidens budget. Inflationssiffrorna infriade förväntningarna och bidrog till viss lättnad. I Sverige har samtalet kretsat kring krisande SBB och S&P:s sänkning av kreditbetyget.

Världsindex är upp omkring 1% under veckan.

Veckans Bolag – Hanza
Vi har i veckan för fondernas ökat investeringarna i portföljbolaget Hanza. Bolaget är ett globalt tillverkningsbolag som moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Genom sina produktionsanläggningar med olika teknologier grupperade i lokala kluster samt rådgivningstjänster skapar man kortare ledtider, mer miljövänliga processer och ökad lönsamhet åt kunderna. Detta betyder att man bidrar till en bättre och mer hållbar framtid. Bolaget grundades 2008 och omsätter sedan 2019 över 2 miljarder kronor med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina. Bland Hanzas uppdragsgivare hittar man ledande bolag som ABB, Epiroc, GE Getinge, Oerlikon och Siemens.

I veckan genomfördes en placing av en större aktiepost i bolaget. Vi tycker detta skapar ett mycket intressant läge att öka i bolaget på rabatt och deltog i boken för fondernas räkning.

Värderingen har kommit ner och vi tycker inte att marknaden till fullo värderar de globala trender som för närvarande råder där många bolag vill effektivisera sin produktion och samtidigt kanske också önskar flytta hem den till Europa för att få kortare ledtider och en bättre kontroll, inte minst de bolag som har drabbats av produktionsstopp exempelvis på grund av Kinas kraftiga nedstängningar till följd av C19.

Vi är mycket förväntansfulla inför bolagets framtid.

Veckans Händelse – Stark avslutning på veckan
När Stockholmsbörsen hade en förkortad handelsdag på onsdagen samt höll stängt på torsdagen tuffade USA-börserna på med sammanlagt omkring +2,5%. Under torsdagen kretsade investerarnas fokus kring samtalen om skuldtaket och representanthusets talman, Kevin McCarthy, ser en öppning för lösning inom kort. Kvartalssiffror från Walmart lyfte hoppet om motståndskraftig konsumtion.

Räntemarknaden reagerade på tidningsuppgifter från WSJ att flera Fed-ledamöter står och väger om eventuell höjning i juni och marknaden ökade sannolikheten något från tidigare omkring 25%. Detta fick räntorna att stiga något emedan aktiemarknaden förblev stark. På den amerikanska statistikfronten har vi sett något lägre antal nyanmälda arbetslösa och Philly Fed på -10.4 mot väntade -20.0. Båda siffrorna stödjer ränteuppgången. Nedan ser vi att den amerikanska 10-åringen är upp med ca 20 bps under veckan och det är lite förvånande att börserna trots detta har fortsatt att ånga på.

Veckans Spaning
Vi har under de senaste veckorna noterat att bolagsrapporterna, både i USA och Sverige har kommit in över lag i nivå med befintliga estimat. Goldman Sachs ger oss svar på hur det ser ut i USA enligt bilden nedan. Trots oro kring inflation och räntehöjningar verkar bolagen klara sig ganska bra.

På sektornivå noterar vi att Energy, Industrials och Discretionary visar dubbelsiffrig EPS-tillväxt, emedan sju av de återstående sektorerna har kommit in i linje, eller sämre än estimaten på årsbasis, engt Goldman. Financials EPS växte med 5% på årsbasis. I Europa överraskade Discretionary, Staples, Financials och Tech positivt, emedan Energy, Materials and Communication Services missade estimaten. Slutsatsen får bli att en av drivkrafterna för aktiemarknaden, bolagsvinsterna, åtminstone klarar sig ok och borde inte vara en källa till oro för marknaden.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Advantest, AMD och Nvidia med uppgångar mellan 15%-17%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Gubra, Addtech och Raysearch med uppgångar mellan 3%-6%.

Veckans Räntespaning
Inflationen i Sverige överraskade på nedsidan i april jämfört med båda marknadens och Riksbankens prognoser. Detta har lett till en del spekulationer om att Riksbanken är färdiga med räntehöjningarna för denna gång. Samtidigt är inflationen långt över målet på 2% vilket talar för att ytterligare åtstramning kan förväntas. Marknadens förväntningar ligger just nu på en ytterligare höjning till 3,75% i juni men förväntningarna har dämpats lite efter att vi tog del av inflationssiffran.

På primärmarknaden har det varit fortsatt mycket aktivitet. Vi deltog i en tre-årig grön obligation från Ica Gruppen. Den betalar 3m Stibor +140bps vilket leder till en initial kupong på 5%. Totalt gav man ut obligationer till ett värde av 2,3 mdr.

I övrigt har vi inte gjort några förändringar i portföljerna denna kortvecka.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

 

 

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.