Veckobrev v.2 – Trump inför riksrätt – igen

Året har börjat bra. Marknaden har under veckan haft en positiv underton, varken pandemin eller det politiska tumultet i USA är i fokus. Istället väljer investerare åter att köpa cykliska aktier som har halkat efter teknikbolag under krisen.  Världsindex är upp med omkring fyra procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera norska Borregaard som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019.  Bolaget framställer primärt cellulosabaserade, förädlade högteknologiska produkter för industrin. Ur ny träråvara, men också av skogsbiprodukter framställer man bland annat lignin biovanillin, bioetanol och mikrofibrer till ett flertal branscher. Bland bolagets produkter märks bindemedel för cement vilket kraftigt bidrar till att minska CO2-utsläppen vid denna produktion. Företagets produkter återfinns dessutom i livsmedels- jordbruks- och läkemedelssektorn. Ett annat användningsområde är mikrofibrer från Borregaard som återfinns i högteknologiska funktionskläder. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och menar att man primärt bidrar inom sex av målen. Vi menar att bolaget åtminstone verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans händelse

Representanthuset i den amerikanska kongressen antog under onsdagen en resolution som begär att vicepresident Mike Pence ska inleda ett artikel 25-förfarande för att avsätta president Trump i förtid via riksrätt. Intressant var att alla demokrater, men också många republikaner i kammaren röstade för förslaget.

Veckans spaning

Vi noterar att vissa delar av det amerikanska beslutsfattandet visar prov på en försiktig riktningsförändring. Vi hör att den amerikanska regeringen väntas tillåta amerikaner att investera i de kinesiska bolagen Alibaba, Tencent och Baidu, efter att ha vägt bolagens anknytning till den kinesiska militären mot den ekonomiska påverkan ett förbud på dem skulle ha.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Volati, Dustin, Volvo och Atlas Copco som alla gått fint och stigit mellan 10%-14%.

Globalt är det blandad kompott i toppen. Vi hittar både cykliskt i form av svenska Haldex, läkemedelsbolagen Eli Lilly och Biogen samt teknikbolaget Intel bland veckans vinnare. Dessa är alla upp mellan 10%-16%. Vi vill också nämna att den globala halvledaretillverkaren Taiwan Semiconductor kom med en gigantisk uppdatering gällande investeringar i ny kapacitet under torsdagen. Man bygger normalt ny kapacitet när efterfrågan av produkter finns, vi har också hört om brist på komponenter från flera branscher såsom bil- och vitvaruindustrin på senare tid. Marknaden tolkade därmed beskedet från Taiwan Semiconductor positivt och aktien steg med 8% vilket är roligt då den tillhör fondernas större positioner. Även andra innehav i portföljerna steg på samma nyhet såsom KLA Corp och ASML.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg igen, för andra veckan i rad, och uppgick till 965.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag ökade också med 199.000 personer och uppgick till 5.271.000 personer. Väntat var 5.061.000 personer och utfallet blev därmed något sämre. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna. Försämringen de senaste veckorna beror naturligtvis på ökade restriktioner i samband med den stigande smittspridningen, vi hoppas att trenden vänder inom kort.

Även i Sverige stiger arbetslösheten och i slutet av december var totalt var 456.453 personer, 8,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar.

H&M gick starkt på torsdagen efter att japanska Fast Retailing, med modekedjan Uniqlo, redovisat ett resultat som endast sjönk med 0,7 procent under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår som omfattar månaderna september-november. Intäkterna för kvartalet minskade endast med 0,6 procent jämfört med motsvarande period året före. Sannolikt är dessa utmärkta siffror för en klädretailer bolagsspecifika snarare än något man kan dra branschöverskridande slutsatser ifrån.

Ytterligare ett tecken på partiell återhämtning är att Kinas utrikeshandel växte och genererade ett överskott på motsvarande 78,2 miljarder dollar i december, att jämföra med överskottet på 75,4 miljarder dollar i november. Exporten steg med 18,1 procent och Importen steg 6,5 procent, en klart positiv överraskning.

På fredagsmorgonen möttes vi dels av ett utökat stödprogramsförslag från Joe Biden, men också av att Angela Merkel vill skärpa landets nedstängning, de nya åtgärderna kan komma att inkludera utegångsförbud, stängning av skolor och all kollektivtrafik. Det sistnämnda verkar initialt tynga fredagens handel.

Veckans räntespaning

Emissionsmarknaden för företagsobligationer har dragit igång med full fart efter ledigheterna.

Vi har sett emissioner från bland andra K2A, Scania, Balder & Verisure. Vi deltog i en emission utav Sparbanken Skåne som emitterade totalt 800m SEK till spread 3m Stibor +50bps.

Även Heimstaden har annonserat att man undersöker möjligheten att utöka bolagets obligationer med förfall i 2024 och 2025. I samband med detta har man också givit ett återköpserbjudande för deras utestående obligation med förfall 2021. Denna transaktion förväntas bli av under fredagen.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.