Veckobrev v.2 Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Trump vilar inte på hanen. Under veckan har han bland annat gjort uttalanden kring att NATO-länderna bör investera minst 5% av BNP per år i sina respektive försvar, ett krav som idag är 2% men som många NATO-länder inte lever upp till. Dessutom menar han att Grönland bör bli amerikanskt ur ett försvarsperspektiv, något som Danmark naturligtvis motsätter sig.

I USA valde man att hålla en speciell helgdag under torsdagen, med stängda marknader, med anledning av f.d. president Jimmy Carters död.

Därmed är Världsindex i princip oförändrat i veckan under låg omsättning.

Veckans Bolag – Vi ökar Smart High-Tech (SHT)
Smart High-Tech AB är ett bolag specialiserat på utveckling och försäljning av nanobaserade material och lösningar för termisk hantering, det vill säga värmeskydd. Företagets produkter, som främst är tillverkade av grafen, används för att kyla elektronik, processorer, grafikkort, LED-lampor och andra värmekänsliga och värmeintensiva produkter. På bilden nedan syns det värmeavvisande membran av grafen som har blivit bolagets hittills största kommersiella framgång. Normalt skyddas GPU`s och CPU`s av en kladdig termisk pasta som dock torkar med tiden och det är därför din dator blir slöare och slöare allt eftersom åren går. Ett grafen-membran värmeskyddar med konstant effekt under betydligt längre tid.

Bolaget grundades 2006 av Johan Liu, professor vid Chalmers tekniska högskola, och har sedan dess bedrivit forskning inom området. Smart High-Tech har främst lyckats kommersiellt med produkter för kylning av chip i GPU`s och CPU`s. Thermal Grizzly säljer en kylprodukt mot retail-ledet, utvecklad och tillverkad av SHT, som har fått mycket fina recensioner och kan monteras i efterhand i din dator, finns på Webhallen för 98: -. SHT fick dessutom under 2024 volym-ordrar av AMD som kommer att integrera företagets produkter i sina chip för datacenter. Man samarbetar också med, som man säger, större chip-tillverkare än AMD som man inte får nämna vid namn. Vi vet ju dock att Nvidia har haft problem med värmen i sina topp-GPU:s som Blackwell under året….

För att anpassa bolagets produktion till den takt som AMD önskar, 100–200 000 enheter i månaden behöver bolaget bygga ut sin kapacitet, som idag ligger på ca 20 000 enheter per månad, och beslutade strax före årsskiftet om en nyemission för att finansiera denna utbyggnad. Vi på Cicero Fonder har följt och ägt bolaget, för fondernas räkning, under en längre tid. Vi har tidigare konstaterat att ytterligare en nyemission behövs när man når volymmässigt kommersiell framgång och deltog nu då vi tror att denna nyemission blir den sista innan bolaget bär sina egna kostnader fullt ut.

Det ska bli mycket spännande att följa bolagets utveckling och vi ser fram emot volymordrar från de ledande chip-utvecklarna under 2025.

Veckans Händelse – Fed väntar på mer bevis innan ny räntesänkning

Feds protokoll från december, som publicerades på onsdagskvällen, bekräftade de hökaktiga signalerna från mötet i mitten på december. Beslutet att sänka räntan var en sak, men ledamöterna stödde enhälligt ändå att sänka tempot för framtida räntesänkningar då inflationsutsikterna blivit mer osäkra i närtid. Både Powell och Feds ledamöter har också börjat väga effekterna av potentiella policyförändringar (här menar man Trumps mer expansiva finanspolitik med sänkta skatter för både löntagare, och framför allt företag).

Protokollet från Feds möte den 18 december bekräftade alltså att beslutet att sänka räntan i december var enhälligt, som nämnts av ordförande Powell vid presskonferensen efter mötet. Efter sänkningen noterade en majoritet av deltagarna att deras bedömningar varit “finjusterade”, och några deltagare ansåg till och med att räntan hade kunnat lämnats oförändrad. Totalt ansåg fyra ledamöter att räntan borde ha varit oförändrad enligt deras ränteprognoser som ledamöterna lämnar vid varje möte, den s.k. dot plots.

Protokollet visade också att deltagarna ansåg att kommittén var “vid eller nära den punkt” då det skulle vara lämpligt att sakta ner tempot på lättnader. Det fanns därför stort stöd för att agera mer försiktigt. Många såg skäl för ett försiktigt tillvägagångssätt över de “kommande kvartalen” på grund av de senaste höga inflationssiffrorna, fortsatt stark konsumtion, minskade nedåtrisken på arbetsmarknaden och ökade uppåtrisken för inflationsutsikterna.

Diskussionen visade att ledamöterna generellt trodde att det kan ta längre tid för inflationen att nå målet. Den mer pessimistiska utsikten för inflationen verkade återspegla både de senaste, högre än förväntade, inflationssiffrorna samt effekterna av potentiella förändringar i handels- och immigrationspolitiken. Det senare syftar på handelstullar samt eventuellt utkastande av olagliga invandrare som idag jobbar i diverse låglöneyrken som exempelvis inom jordbrukssektorn.

Alla deltagare bedömde att osäkerheten kring omfattningen, tidpunkten och de ekonomiska effekterna av potentiella förändringar som påverkar handel och immigration var hög.
Mindre oro för jobb och mer oro för inflation:

Sammanfattningsvis tyder protokollet på att dörren för en räntesänkning i januari är stängd, att data för inflation och/eller arbetsmarknaden kommer att avgöra tidpunkten för nästa sänkning och att osäkerheten kring Trumps politik och dess effekter är en anledning till att Fed i alla fall vill fortsätta mer försiktigt. Sammantaget ser vi inget i protokollet som förändrar det hökaktiga intrycket från december.

Vi noterar också nedan att de amerikanska marknadsräntorna, nedan illustrerade av den amerikanska 10-åriga räntan, har fortsatt upp efter protokollets offentliggörande.

Marknaden tror alltså för tillfället att det finns ganska stor risk att räntesänkningarna kommer att behöva reverseras på grund av antingen starkare ekonomisk tillväxt eller förnyad inflation eller en kombination av de båda. Vi förde en längre diskussion kring detta förra veckan, men sammanfattningsvis är man orolig för att Trump ska elda på den amerikanska ekonomin för mycket men finanspolitiska stimulanser och skattesänkningar.


Veckans Spaning – Svensk inflation fortsätter ned
KPIF (KPI med fast ränta som är Riksbankens viktigaste mått på inflation) steg 0,3 procent i december jämfört med föregående månad, och steg 1,5 procent jämfört med samma månad föregående år enligt SCB:s preliminära beräkning. Väntat var en uppgång med 0,5 procent jämfört med månaden före och en ökning med 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år.

I november var KPIF-inflationen 1,8 procent. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 2,1 procent i december, jämfört med 2,4 procent i november. Infront-enkäten pekade mot 2,2 procent. Riksbankens prognos, från december, pekade mot en KPIF-inflation på 1,8 procent i december samt en KPIFXE-inflation på 2,2 procent. KPI-inflationen sjönk till 0,8 procent i december från 1,6 procent i november.

Vi ser därmed, i enlighet med exempelvis KI:s prognoser som vi diskuterade förra veckan i detta forum, att Riksbankens prognoser tycks ligga för högt, vilket borgar för fler och snabbare räntesänkningar i Sverige än de ytterligare två sänkningar på vardera 0,25% som Riksbanken har prognostiserat för 2025.

Enligt ovanstående tycks inflationen vara i schack och med tanke på svag tillväxt i Sverige bör Riksbanken, i linje med KI:s rekommendationer, agera snabbt och resolut med nya räntesänkningar. Det är dock intressant att notera att även de svenska marknadsräntorna, nedan illustrerat av svensk 10-åring, har rört sig uppåt i likhet med de amerikanska under den senaste tiden trots diametralt skilda grundläggande inflationsförutsättningar.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Ebay, Eolus Vind och Rakuten som alla är upp mellan 9–13%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Oneflow, Netel och Surgical Science med uppgångar mellan 4%–7%.

Veckans Räntespaning
Under veckan presenterades preliminära svenska inflationssiffror för december, vilka var något lägre än förväntat. KPI uppgick till en årstakt på 0,8 %, jämfört med förväntade 1,1 %. KPIF landade på 1,47 %, medan marknaden hade förutspått 1,6 %. Svenska tvåårsräntan sjönk något under veckan, medan tioårsräntan steg marginellt. De lägre inflationssiffrorna stärker sannolikheten för en räntesänkning från Riksbanken i slutet av januari.

I Eurozonen går inflationsnedgången något trögare. Snabbestimatet för december visade att KPI låg på 2,4 % i årstakt, jämfört med 2,2 % i november. Kärninflationen förblev oförändrad på 2,7 %, vilket ligger i linje med siffrorna för november.

Corem meddelade idag att Ericsson sagt upp hyreskontraktet för delar av kontorsytorna de hyr i Kista. Detta är en negativ nyhet för Corem, då Ericsson är en av deras största hyresgäster.

Primärmarknaden har fått en rivstart under veckan, med flera emissioner i gång. Vi har dock ännu inte deltagit i någon av dem.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.3 Amerikansk inflation får marknaden att pusta ut

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Veckobrev v.2 Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Månadsbrev December, Vinsthemtagningar inför årsskiftet

Under årets sista månad såg vi breda nedgångar på marknaderna, där exempelvis S&P 500 föll med 2% och europeiska Stoxx ...

Läs mer

Veckobrev v.1 Vad händer med räntorna i USA?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.