Veckobrev v.2 – FED tar ton

Inflationsoron är fortsatt drivare för den kortsiktiga marknadsutvecklingen. Veckan inledde mycket svagt då marknaden inväntade onsdagens nya inflationssiffror från USA. När siffrorna kom på onsdagseftermiddagen landade KPI-inflationen på 7% i december. Wall Street steg efter beskedet då siffran var i linje med förväntan, trots att inflationen var den högsta på nästan 40 år.

Under torsdagskvällen förnyades emellertid oron i USA och fredagen lär inledas trist i Stockholm. Nedan kastar vi ett öga på hur vinsthemtagningarna på S&P 500 Index i USA har sett ut sedan pandemin startade. Vi konstaterar att rekylerna brukar stanna i området kring 50-dagars glidande medelvärde (gul linje), precis kring nivåerna vi befinner oss på idag. Det blir intressant att studera de närmaste dagarna som bör bli avgörande för den fortsatta utvecklingen.

Fed konstaterar, i sin regionala konjunkturrapport Beige Book som publicerades på onsdagskvällen, att den ekonomiska aktiviteten runt om i USA expanderade i en blygsam takt de sista veckorna under 2021. Enligt flera distrikt hämmas tillväxten ännu av störningar i leveranskedjorna och arbetskraftsbrist, men trots den blygsamma tillväxttakten är efterfrågan på material och personal förhöjd och efterfrågan på ytterligare personal är fortsatt stark. Strama arbetsmarknader har därmed drivit på löneökningstakten nationellt. Flertalet Fed-distrikt rapporterade också om “solida” ökningar i konsumentpriser, men det kom också vissa rapporter om att prisökningarna hade dämpats något från de senaste månadernas starka tillväxt.

Med anledning av ovanstående inflationssiffror och Beige Book kände sig flera FED-ledamöter manade att offentligt dela sin syn på framtiden med marknaden. Både Bullard i St Louis och Harker i Philadelphia tror på fyra räntehöjningar under 2022 och menar att det är viktigt att få ner inflationen ganska snabbt, inte minst för att inte behöva ta till mer drastiska åtgärder senare som kan riskerar att hämma ekonomisk tillväxt. Marknaden förväntar sig för närvarande 3,5 räntehöjningar under 2022 och ligger därmed lite lägre än dessa FED-uttalanden.

Den taiwanesiska halvledarproducenten TSMC:s är tidiga att rapportera och glädjande nog ökade vinst och försäljning med ca 20 procent i det fjärde kvartalet. Bristsituationen i världen där efterfrågan på chip fortsatt överträffa utbudet gynnat världsledaren. Fonderna har sedan länge varit investerade i branschledarna ASML och TSMC samt ytterligare några av de mindre konkurrenterna. TSMC steg kraftigt på siffrorna och vi ser med tillförsikt fram emot övriga rapporter från sektorn.

Veckans vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Nordea, Ericsson och Avanza som alla är upp mellan 2% – 3%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Lime, Stillfront och Xvivo som alla är upp mellan 3% – 10%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Taiwan Semiconductor, Tesla och Arise som tillhör våra Hållbara Inval är upp 3% – 6%. I övrigt hittar vi, bland annat, Wuxi Biologics, JD.com och Pinduoduo i topp med uppgångar på mellan 6%-13%.

Veckans räntespaning

Tidigare i veckan annonserades att Rutger Arnhult utses till VD för Castellum och avlöser den relativt nytillsatta VD:n Briljana Pehrsson. Detta var en samlad bedömning av Castellums styrelse för att säkerställa integrationen mellan Castellum och Kungsleden.

Fastighetsbolaget Studentbostäder erhöll i veckan officiell rating med kreditbetyget BB- med stabila utsikter från Nordic Credit Rating. Ett positivt besked för bolaget ur ett kreditperspektiv. Vi äger sedan en tid tillbaka Studentbostäder i Nordic Corporate Bond.

Primärmarknaden har dragit i gång lite smått igen efter julledigheten. Vi deltog i fastighetsbolaget Corems nya gröna obligation på närmare 3 års löptid som betalar Stibor +275 bps samt Millicom som emitterade en Sustainability Linked obligation med 5 års löptid som betalar Stibor +300bps.

Trevlig helg!

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.