Veckobrev v.2 Amerikansk inflation i fokus igen

Veckan har bjudit på en trots allt ganska positiv väntan på torsdagens amerikanska inflationssiffror. Under torsdagen lyckades dessutom marknaden ta sig igenom siffrorna, om än med viss tvekan, positiv avslutning. Världsindex är därmed upp hela 4,5% under veckan.

Veckans Bolag – Endúr
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, norska Endúr, Endúr är leverantör av utrustning till fiskodlingsindustrin. Bolaget tillhandahåller hela anläggningar, både för inom- och utomhusbruk.

Bolaget har vuxit snabbt, intäkterna är upp 10 gånger sedan 2018 och man gör vinst utan justeringar men aktiekursen har fallit mycket under 2022 delvis på grund av hög skuldsättning. Bolaget valde i veckan att genomföra en riktad nyemission just för att betala tillbaka dyra lån, vilket kommer att innebära att vinsten ökar med omkring 30% på EBITDA. På dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt ut. När vi dessutom hade möjlighet att komma in i bolaget på rabatt i nyemissionen slog vi till. Det blir spännande att följa bolagets resa in i 2023.

Veckans händelse – Amerikansk inflation i fokus igen
Även om kursrörelserna mestadels var positiva var inledningen av veckan mest en transportsträcka in emot torsdagens avgörande inflationsstatistik från USA för december. De amerikanska börserna handlades på båda sidorna av nollstrecket på efter att inflationstakten offentliggjorts. Vid stängning var S&P 500 till slut upp 0,4 procent.

Inflationssiffra visade att konsumentpriserna i USA sjönk med 0,1 procent i december jämfört med november, vilket var marginellt bättre än analytikernas förväntningar om en oförändrad inflationstakt. Jämfört med december året innan var inflationstakten 6,5 procent, vilket var i linje med vad analytikerna väntade sig.

De slutsatser man kan dra, och som också kommenterades av en FED-ledamot efter siffrorna, är att det känns sannolikt med en eller två ytterligare höjningar från FED, givet den information vi har idag, men att dessa kommer att vara på endast 0,25%. Det är också i linje med marknadens förväntningar både innan och efter siffrorna.

Ser man ur ett inflationsperspektiv finns det alltså ingen anledning att bli mer försiktigt inställd till marknaden, trots en bra start på året, men det finns naturligtvis andra orosmoment som kan dyka upp såsom exempelvis bolagsrapporterna som börjar komma in under nästa vecka.

Veckans Spaning – kommer investerare att hitta tillbaka till Ericsson?
”Ericsson gör en avsättning på 2,3 miljarder kronor i fjärde kvartalet inför en potentiell uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet angående DPA-överträdelser. Ericsson meddelar under torsdagseftermiddagen att bolaget är i en position där det är möjligt att besluta om en avsättning om 2,3 miljarder kronor i samband med en potentiell uppgörelse med United States Department of Justice. Notera att Ericsson har ännu inte nått en uppgörelse med DOJ avseende de påstådda överträdelserna och diskussioner pågår men bolaget anser att 2,3 miljarder kronor är en tillräckligt tillförlitlig uppskattning.”

Ovanstående är ett direkt citat från Ericssons pressmeddelande som ogranskat kablades ut av alla nyhetskanaler. Aktien steg och det låter väl skönt? Nu är alla hinder undanröjda och det kanske börjar bli dax att köpa Ericsson? Vi tycker att man bör ta ett steg tillbaka och fundera lite. DPA-överträdelser låter ju inte så farligt, men bakom denna sterila förkortning döljer ju sig faktiskt handel med Iran som står under sanktioner från större delen av världen och dessutom mutbrott i landet samt misstänkta leveranser till IS.

Till detta ska läggas följande historik i ämnet från endast de senaste åren:

I december 2019 gick telekomjätten med på att betala runt tio miljarder kronor till de amerikanska myndigheterna i en förlikning gällande brott begångna mellan 2000 och 2016 som hade koppling till Ericssons affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam, där Ericsson ska ha betalat mutor i affärssammanhang.

2020 åtalades flera chefer på Ericsson i Grekland i för mutbrott och penningtvätt.

2022 går Ericsson till domstol för att få fortsätta att leverera materiel till Ryssland efter krigets utbrott, vilket man fick rätt till och fortsätter att göra.

Vi vill understryka att Ericsson i ovanstående fall inte har fällts i domstol utan ofta förlikat med myndigheterna eller friats i brist på bevis. Det innebär inte att man är oskyldig, bara att man hade fler och bättre advokater än åklagarsidan som hade ekonomiska resurser att lägga ner hur mycket tid som helst på sitt försvar. Varje investerare får fatta sina egna beslut, vi anser inte att Ericsson har en plats i någon av våra hållbara aktivt förvaltade fonder. Hållbarhet är inte bara sol, vind och vatten utan även etik och moral.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Livent, Canadian Solar, Sunrun och Ferroamp alla upp mellan 15%-20%. Notera att ovanstående alla är hållbara impact-bolag.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Hanza, Corem och Sweco med uppgångar mellan 12%-15%.

Veckans Räntespaning
Året har fortsatt med ytterligare en stark vecka på kredit och räntemarknaden. Vi har fått se kreditspreadar som har handlat ihop och lägre räntor på längre obligationer. En svensk 10-årig statsobligation handlar nu på 1,86%, att jämföra med 2,31% i början av året.

I USA kom inflationen in som väntat och är fortsatt i sjunkande trend. Mycket tyder nu på att inflationen i USA har toppat och att Fed börjar närma sig slutet på räntehöjningarna. Marknaden tror nu att Fed höjer med ”bara” 25bps i februari och att styrräntan toppar på runt 5% under året.

I Sverige fick vi inflationssiffror under fredagsmorgonen. KPIF-inflationen kom in på 10,2% , över Riksbankens prognoser, drivet av högre elpriser. Även underliggande inflation steg till 8,2%. Vi kan konstatera att Riksbanken än så länge inte varit framgångsrika med att få inflationen under kontroll. Vi tror därför på en höjning med 50bps på nästa möte i februari.

Primärmarknaden har vaknat till liv igen efter årsskiftet. Vi deltog i en grön emission av Länsförsäkringar Bank. Banken lånade 500m Euro på 4 års löptid. Kupongen sattes till 4%.

 

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.