Veckobrev v.19 – Inflationsoro smyger sig på igen

De amerikanska börserna föll på tisdagen och onsdagen efter förnyad inflationsoro. Vi fick därefter se en viss återhämtning på torsdagen. Den svenska marknaden höll stängt halva onsdagen samt torsdagen.

Marknaden har valt att fortsatt trenda nedåt i en vinsthemtagning. Världsindex är ned med omkring 1,9 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera Canadian Solar. Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Canadian Solar producerar, som namnet indikerar, lösningar inom solcellsteknik i hela världen. Bolagets produkter spänner över hela värdekedjan. Man installerar konsumentpaneler på villor men också kommersiella fastigheter samt bygger och driver stora kommersiella solparker. Man tillhör de innovativa pionjärerna i branschen och startade redan 2001. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Man har visionen “To foster sustainable development and to create a better and cleaner earth for future generations.” som man arbetar stenhårt med för att utveckla bolaget och dess produkter i en hållbar riktning. Vi menar att Canadian Solar primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi har haft, och tror på en fortsatt mycket bra utveckling för fondernas investeringar.

Veckans händelse
Den negativa utvecklingen i veckan inleddes med ett uttalande från Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, som tror att jobbtillväxten kommer vara stark i år och han vill bland annat därför inleda diskussioner om att reducera Feds obligationsköp. Detta fick marknaden att börja oroa sig och räntorna att börja stiga.

På onsdagen rapporterades därefter april-KPI i USA med en inflationstakt på 4,2 procent, klart över förväntningarna på 3,6%, och oron tilltog. FED:s Christopher Waller kommenterade siffrorna på torsdagen och sa: ”Även om inflationen kan komma att ligga kvar över Federal Reserves 2-procentsmål även under 2022, så är det inte troligt att den högre inflationen är uthållig”. Marknaden stabiliserades efter detta under torsdagen.

Veckans spaning
Trots den oväntat höga KPI-inflationen i onsdags tror vi att faktorerna som trycker upp inflationen mest är tillfälliga, och en expansiv penning- och finanspolitik fortsätter att spela en viktig roll för att stötta återhämtningen. Faktorer som högre energikostnader (oljepriset var ju mycket lågt under vårmånaderna förra året), finanspolitiska stimulanser, spenderandet av de direktutbetalda stödpengarna till alla amerikaner, flaskhalsar i utbudet och ökade efterfrågan på arbetskraft eldar kortsiktigt på inflationen, men är troligen alla av tillfällig karaktär. Dock ser vi att inflationsoro är den enskilt viktigaste marknadsrisken, efter pandemiska bakslag, för tillfället och det är mycket viktigt att hålla koll på den amerikanska ränteutvecklingen kortsiktigt. Vi hoppas på att marknaden får ytterligare styrning av FED vid nästa räntemöte den 15-16 juni. Vi tror inte att Fed är redo att dra ned tillgångsköpen vid detta möte, inte minst då jobbrapporten för juni publiceras den 2 juli. Jobbrapporterna för maj och juni kan dessutom visa att det var det starka utfallet i april var det som var udda.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Traton, Fagerhult och Epiroc som alla är upp mellan 4% – 8%.

Det är roligt att se att tre av fyra topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Prysmian, Millicom, Nexans och Novo Nordisk är alla upp 4%-5% där det sistnämnda, Novo Nordisk, är det enda som inte tillhör portföljens speciellt invalda hållbara bolag.

Veckans Viktigaste
Tesla och vd:n Elon Musks lappkast i fråga om att ta emot bitcoin för köp av bolagets elbilar sänkte bitcoinpriset med över 10 procent på torsdagen, och på fredagsmorgonen var priset kvar under 50.000 dollar. Elon Musk uppgav på torsdagen att bolaget hyser oro över hur mycket fossila bränslen som nyttjas i brytning och transferering av bitcoin. “Kryptovaluta är en bra idé på många nivåer och vi tror det finns en lovande framtid, men detta kan inte ske på bekostnad av miljön”, skrev Musk på Twitter. Däremot kommer Tesla inte sälja av bitcoin, som lagts på balansräkningen efter ett uppmärksammat beslut tidigare i våras.

I Sverige är inflationsförhållandena de omvända jämfört med USA. Återhämtningen är på god väg, men det dröjer innan inflationen mer varaktigt är nära målet på 2 procent. Det krävs därför en fortsatt expansiv penningpolitik för att stödja ekonomin och inflationen. Det noterades vid Riksbankens penningpolitiska möte den 26 april, enligt en sammanfattning av protokollet. Ledamöterna noterade att återhämtningen fortsätter i världsekonomin trots en ökad smittspridning. Snabba och kraftfulla finans- och penningpolitiska åtgärder i omvärlden och Sverige har mildrat den ekonomiska nedgången och förhindrat en finanskris. Konjunkturutsikterna ser något ljusare ut nu än vid det penningpolitiska mötet i februari, men ledamöterna konstaterade samtidigt att krisen har resulterat i en tudelning mellan länder, sektorer och olika grupper på arbetsmarknaden.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 66 i maj jämfört med 63 i april. Av de tillfrågade tror 70 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 69 procent förra månaden, medan 4 procent tror på fallande priser, jämfört med 6 procent föregående månad. “Bostadspriserna rusar för närvarande och 7 av 10 svenskar tror att de fortsätter stiga det närmaste året. Bara 4 procent tror på fallande priser vilket är den lägsta nivån som uppmätts i Boprisindikatorns 18-åriga historia. Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 5 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 3 procent förra månaden. Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,40 procent, ned jämfört med 0,53 procent föregående månad. Svenska hushåll tror därmed inte på någon högre inflation i närtid med referens till ovanstående diskussioner.

Veckans räntespaning
Det stora orosmomentet under veckan var givetvis inflationssiffrorna från USA som alla väntat på och som släpptes under onsdagskvällen. Siffrorna kom in högre än väntat vilket resulterade i att den långa räntan steg till närmare 1,7 procent för den amerikanska 10-årsräntan. I skrivande stund har räntan backat något och handlas runt 1,65 procent.

De svenska inflationssiffrorna släpptes också under veckan vilka var i linje med förväntat även om priset på kläder ökade mer än väntat. Den svenska 10-årsräntan har dock också stigit till följd av den amerikanska räntan stigit och handlas för stunden runt 0,44 procent efter att en längre tid hållit sig under 0,4 procent.

På primärmarknaden har det varit relativt lugnt och vi har inte deltagit i någon emission under veckan som varit.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.