Veckobrev v.19 Inflationen infriar förväntningarna

Veckan har fokuserats på USA med inflationssiffror och skuldtaksdiskussionerna, där Trump blandar sig i och kräver stora nedskärningar i Bidens budget. Inflationssiffrorna infriade förväntningarna och bidrog till viss lättnad. I Sverige har samtalet kretsat kring krisande SBB och S&P:s sänkning av kreditbetyget.

Världsindex är upp knappt 0,5% under veckan.

Veckans Bolag – Scandinavian Enviro Systems
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera Scandinavian Enviro Systems vars vision är att via sin forskning bidra till cirkulär ekonomi inom däcksindustrin i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar Industri och Innovationer”.

Scandinavian Enviro Systems är ett teknikbolag inriktade mot återvinning. Bolaget innehar en teknik för utvinning av olja, stål och gas genom redan använda däck. Det utvunna materialet vidaresäljs till aktörer inom industrin som återvänder materialet i nya produkter. Man har tecknat ett avtal med Michelin som kommer att leverera råvaran, gamla bildäck, och därefter köpa tillbaka det utvunna materialet som kommer att användas till att tillverka nya däck.

Vi har investerat i Enviro under veckan i den nyemission som genomfördes i bolaget. Cicero har deltagit i hela noteringsprocessen som s.k. Cornerstone Investor.

Marknaden är enorm och vi ser en mycket bra utveckling framgent för Enviro.

Veckans Händelse – Inflationen infriar förväntningarna
Konsumentpriserna i USA steg 0,4 procent i april, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 4,9 procent. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit 0,4 procent jämfört med månaden före och ha stigit med 5,0 procent jämfört med samma månad i fjol, därmed blev den lilla avvikelsen åt det positiva hållet i alla fall.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,4 procent i april, och ökade 5,5 procent jämfört med samma månad föregående år. Här väntade sig analytiker +0,4 procent jämfört med månaden före och +5,5 procent jämfört med samma månad i fjol.

Vi tror med stöd av siffrorna att Fed är i pausläge och nästa förändring blir en sänkning. Marknaden prisar in en första sänkning i september på 0,25% med 75% sannolikhet.

Nedan ser vi inflationsutvecklingen i kombination med FED:s räntehöjningar

Veckans Spaning – Ytterligare en bank omkull i USA
Som vi tidigare har talat om i detta forum ser vi för tillfället intressanta möjligheter för svenska banker. Sedan räntan blev positiv förra året har inlåning förvandlats till affärsvolym med attraktiv intjäningspotential, vilket inte var fallet under tiden med noll/minusräntor. Bankerna har kraftigt ökat sin lönsamhet det senaste året genom att hålla inlåningsräntorna nere medan marknadsräntor stigit.

Vad menas med att bankerna gör vinst på inlåningen?

· Banken har en positiv ”inlåningsmarginal” när inlåningsräntan är lägre än marknadsräntan.

· Det betyder i teorin att banken kan tjäna pengar på att själv investera inlåningen till marknadsräntan.

· I praktiken används dock merparten av bankers inlåning till att finansiera utlåning, vilket innebär att bankerna får intjäning från både inlåning- och utlåningsmarginaler.

Grafen nedan visar hur inlåningsmarginalen utvecklats över tid: dagens nivå kring 200bp ser ut att vara ganska normal jämfört med tidigare period med liknande ränteläge. Under åren 2015-2020 var inlåningsmarginalen negativ eftersom bankerna inte införde negativa räntor trots att marknadsräntan var negativ. Det är ganska tydligt att vi kommer att se positivt momentum i räntenettona, som vanligen brukar vara den bästa drivkraften för bankernas aktiekursutveckling, ännu en tid framöver.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Livent, Munters och Darling med uppgångar mellan 10%-12%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland G5 Entertainment, Embracer och Flat Capital med uppgångar mellan 5%-12%.

Veckans Räntespaning
Största nyheten under veckan var helt klart att fastighetsbolaget SBB fick sin kreditrating nedgraderad till BB+ (high yield). SBB har en tid kämpat med att försöka bibehålla sin investment grade rating så beskedet var kanske inte helt oväntat men skapade likväl en viss turbulens på marknaden. Anledningen till beslutet är SBB’s höga belåningsgrad och framför allt försämrad likviditet. Nedgraderingen innebär att räntan ökar på vissa av de utestående obligationerna och kommer leda till ca 285 mkr i ökade räntekostnader per år.

Akelius genomförde en emission om EUR 168m i syfte att använda likviden, tillsammans med andra likvida medel, för att återbetala en utestående hybridobligation med ett utestående belopp på EUR 315m. På så vis förväntar sig Akelius att kapitalandelen på den kvarvarande utestående hybridobligationen bibehålls. Vi äger hybridobligationen i vissa av våra fonder och gläds åt beskedet.

På primärmarknaden har det varit full upp under veckan med många emissioner. Vi deltog i 3 emissioner för våra fonders räkning. Loomis emitterade en 5-årig hållbarhetslänkad obligation på totalt 1 mdr SEK fördelat på rörlig och fast ränta. Vi deltog i den med rörlig ränta som betalar Stibor+195bps. ADDvise (köper och driver bolag inom hälsovård) emitterade en 3-årig senior säkerställd obligation till rörlig ränta som betalar Stibor+550bps. Sen deltog vi även i Volvofinans Bank som emitterade en grön obligation på totalt 1 mdr SEK fördelat på rörlig och fast ränta. Vi deltog i den med rörlig ränta som betalar Stibor+130bps.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

 

 

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Månadsbrev April – Börspaus och rapporter

Marknaden har fokuserat på stigande räntor under april. En oväntat stark amerikansk ISM samt oroande inflationsdata från USA har bidragit …

Läs mer

Veckobrev v.19 Cicero Yield bästa Blandfond hos Lipper

För andra året i rad har Cicero Yield utsetts till bästa försiktiga blandfond i Norden av fondutvärderingsinstitutet Lipper. Vi gratulerar …

Läs mer

Veckobrev v.18 Räntebesked från FED

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Cicero Fonder lanserar fonden Aktiespararna Global Direktavkastning

Fondbolaget Cicero Fonder AB lanserar nu den aktivt förvaltade globalfonden Aktiespararna Global Direktavkastning. Fonden investerar enbart i bolag med hög …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.