Veckobrev v.18 – Vänstern möter 1 maj på WoW i Coronatider

Vi lämnar en kort vecka bakom oss. Rapporterna har börjat komma in på allvar och mottas i allmänhet väl; bortsett från Financials och Oil/Gas verkar genomsnittet överraska med lite bättre vinster än väntat. Dock vill bolagen i allmänhet inte lämna prognoser för resten av året, varför marknaden lämnas i viss osäkerhet.

I Sverige brukar Vänsterpartiet traditionellt samla mycket folk under första maj, inte minst för det tåg som i Stockholm vanligen går från Medborgarplatsen till Kungsträdgården. I år får evenemanget dock äga rum digitalt, där Jonas Sjösted tågar och förstamajtalar i onlinespelet World of Warcraft. Spelet är ju känt för sina våldsamheter, så vi får hoppas att han inte planerar revolution.

Glädjande nog kan vi konstatera att alla Cicerofonders aktivt förvaltade fonder i veckan är bättre, eller i linje (Sverigefonden) i jämförelse med sina jämförelseindex.

Världsindex är på en vecka upp med drygt 7% i lokal valuta.

Makro

Den Japanska centralbanken inledde veckan med att utöka möjligheterna för obligationsköp, samtidigt som premiärminister Abe lovar att distribuera 100 000 Yen till alla medborgare under maj månad. Marknaden antog därmed genast en positiv ton då man ju vet att övriga centralbanker också ska tala i veckan.

Riksbanken hade räntemöte på tisdagen och lämnade räntan oförändrad. Det framkom heller ingen marknadsdrivande information.

FED valde på onsdagskvällen att lämna räntan oförändrad, vilket var väntat. I sitt efterföljande tal sa Powell att det är tydligt att coronavirusets effekter på ekonomin kommer att bli allvarliga; hushållskonsumtionen har rasat, nästa veckas jobbrapport kommer att visa en kraftigt minskad sysselsättning och en tvåsiffrig arbetslöshet i april och ekonomin kommer att försvagas i en takt som saknar motstycke under det andra kvartalet. Fedchefen sade vidare att centralbanken åtar sig att använda alla sina verktyg i dessa utmanande tider. Han påtalade att sänkta räntor inte kan stoppa nedgången i den ekonomiska aktiviteten som beror på nedstängning, men betonade vikten av att säkra kreditflödet för att skydda ekonomin. Powell sade också att Fed inte kommer att ha någon brådska med att dra tillbaka stimulansåtgärderna eller att höja räntan. Allt som allt räckte dessa uttalanden utan nya annonseringar för att hålla den redan positiva marknaden under armarna.

Under torsdagen kommer även ECB med räntebesked, så håll utkik.

Italien fick sitt kreditbetyg sänkt av Fitch till BBB-, vilket är skräpstatus. Som skäl anges bl.a. att man förväntar sig att statsskulden i förhållande till BNP kommer att stiga med 20% i år till 156%. Man skulle kunna frukta att eftermälet av coronakrisen kan bli en ny kris för statliga ekonomier i de lite svagare länderna i Europa i stil med vad vi hade 2011. Detta kommer i sin tur att pröva grundvalarna och sammanhållningen i både EU och för Euron. Som vi nämnt här tidigare är det i kristider som en union kan vara bra att ha. Det krävs emellertid att man kommer överens och att rikare länder är villiga till ekonomisk solidaritet med de fattigare i regionen för att det hela ska fungera.

Coronakrisen fällde ytterligare ett offer på onsdagen. Den längsta ekonomiska expansionen i historien fick då sitt officiella slut när den amerikanska BNP-siffran för det första kvartalet publicerades. USA:s ekonomi krympte med 4,8 procent i årstakt.

Räntemarknaden

Riksbanken fortsätter att köpa obligationer och företagscertifikat vilket ger ett visst stöd åt marknaden. Kreditspreddarna kryper ihop och yielderna kommer ner vilket skapar en marknad som börjar närma sig det normala. Normaliseringen avspeglar sig också i fondernas utveckling. Båda Ciceros räntefonder har överträffat sina respektive jämförelseindex rejält i veckan. Transaktionsmarknaden börjar också normaliseras och vi var bland annat med i en emission i Volvo som utökade ett tidigare emitterat lån.

Aktiemarknaden

Rapporterna börjar att strömma in i USA på allvar. Mottagandet är lite blandat än så länge och det verkar som om marknaden straffar bolag som tydliggör oron kring nästkommande kvartal på grund av Corona. För att sätta lite siffror på rapportperioden kan man notera att när runt 1/3 av de amerikanska bolagen är klara, rapporteras det en negativ vinstöverraskning på i snitt 5% i förhållande till analytikernas estimat.

Det är glädjande att även denna vecka finna flera svenska bolag bland toppnamnen under veckan i våra globala portföljer. Hexpol, SEB, Nordea och Sinch kvalar alla in bland Top 10 på rapporter som slagit förväntningarna. Alla är upp mellan 16%-18%. Internationellt finner vi i denna skara Harley Davidson med en uppgång på hela 30% efter rapport- och ny strategipresentation. Några andra starka namn är Prosieben och Hochtief med uppgångar mellan 20%-25%.

I de svenska portföljerna finner vi vinnarna enligt ovan. Det är kul att se att vi valt att exponera oss rätt i banksektorn med störst innehav i SEB, Nordea och Avanza. Vi har ju tyckt att bankerna har kommit ner för mycket och därför köpt på oss en hel del på bra nivåer innan rapporterna. Vår lilla favorit Sinch gjorde ingen besviken, utan levererade ett kanonresultat med en aktiekursuppgång på 12% som följd under onsdagen.

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt men marknadsaktörerna har tyvärr hittills sålt av alla aktier urskillningslöst.

Blandfonderna

Vi har på Cicero Fonder tidigare kommunicerat att man ska se våra blandfonder som en produkt där exponeringen i normalläget ska ligga på 60% (30% för 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering.

För att bevara kapitalet har vi viktat ned aktieexponeringen gradvis från ca 60% Cicero Hållbar Mix. I Cicero 0-50 har vi viktat ner aktieexponeringen från 30%.

Detta har skett på olika sätt. De branscher som är mest utsatta för nedgången såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxbolag har vi sålt av helt och hållet i ett tidigt skede, som vi skrev om förra veckan. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil. Övrig nedviktning primärt har skett via terminer, dvs vi har sålt hela den globala marknaden.

Vi bevakar marknaden i realtid och har beredskap att vikta ned aktieexponeringen ytterligare för att bevara kapitalet.

Aktiefonderna

I Cicero Sverige samt Eligo Strategi Offensiv litar vi på att vår väldiversifierade faktorförvaltning ska bidra till att fonderna klarar sig bättre än marknaden i det här trista börsklimatet.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i den stökiga oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna helt sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.