Tidigare i vår skrev vi här om att Cicero Fonder tilldelades pris för bästa svenska aktiefond hos Morningstar. Detta tilldelades Aktiespararna Direktavkastning och även Cicero Hållbar Mix var nominerad som bästa blandfond. I veckan har vi fått motta nya priser. Aktiespararna Direktavkastning fick ett ytterligare pris som bästa svenska utdelningsstrategi hos schweiziska Xenix Awards. Dessutom fick Cicero Yield utmärkelsen bästa svenska blandfond hos Lipper Awards där vår ränteförvaltning även fick pris för bästa räntehus. Grattis alla inblandade förvaltare och till våra kunder som äger andelar i fonderna. Vår förvaltningschef Peter är fyra från vänster på bilden nedan vid mottagandet av priset hos Xenix.
Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan har fokuserats på FED och räntehöjningen (den sista?) som tillkännagavs i onsdags. Överraskande många rapporter pekar på fortsatt bra aktivitet i bolagen, både i Sverige och USA, vilket är intressant och bidrar till att hålla börshumöret uppe. Dock smolkas glädjebägaren av ny bankoro i USA.
Världsindex är dock ner knappt 1% under veckan.
Veckans Bolag – Instalco
Ett av våra intressanta hållbara bolag är Instalco.
El, vs, ventilation, industri, kyla och teknikkonsult är bolagets specialitet. De utför projektering, installationer, service och underhåll av fastigheter och anläggningar i Sverige, Norge och Finland. Genom klimatsmarta och hållbara installationer minskar bolaget energianvändningen hos kunderna.
Tillväxten i bolaget är mycket god med en försäljning som växte med över 26% i första kvartalet i år och efterfrågan på företagets tjänster är fortsatt mycket god visar det sig i rapporten som kom i veckan.
Samtliga Instalcos affärsområden bidrog till tillväxten i första kvartalet. Även marginalerna steg över förväntan vilket fick till följd att vinsten kom in nästan 30% över förväntan. Rapporten togs emot med öppna armar och aktien var på rapportdagen upp över 10 procent.
Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Instalco för fondernas räkning.
Veckans Händelse – Sista höjningen från FED?
Efter onsdagens 25-punktershöjning från den amerikanska centralbanken är huvudspåret att toppen är nådd i den här räntehöjningscykeln. Fed ändrade ordalydelse i sin kommunikation från att tidigare anta behov om ytterligare höjningar till att nu säga att man kommer låta data bestämma om det kommer att behövas fler höjningar. Att det också ligger i linje med allmänna förväntningar hjälper säkert också till. FED vill inte överraska i nuvarande läge. Vi väntar oss sen tidigare att nästa steg blir en rad räntesänkningar med start i slutet av året. Förra gången räntan låg på nuvarande 5,00-5,25% var under 13 månader från juli 2006. Allt hänger naturligtvis på inkommande statistik och med avsaknad av större inflationsöverraskaningar kommer sysselsättningsstatistiken första fredagen i varje månad att vara den kanske viktigaste nyckeln till att avgöra nästa steg. Nedan visar vi den historiska utvecklingen för FED:s styrränta. Gråa markeringar visar när den amerikanska ekonomin befunnit sig i recession.
Även ECB höjde räntan i en sedvanlig väloljad kompromiss. Efter att aprilinflationen i alla fall inte överraskat på uppsidan ligger vägen nu öppen för räntehöjningar i mindre steg. Vi räknar med att kärninflationen styr ECB och eftersom vi inte ser någon större nedgång förrän efter sommaren är det för tidigt för att sluta höja räntan. Vi har i och för sig sett tidiga indikationer på att inflationskrafterna avtar, men risken är uppenbar att det finns mer i pipeline och vi ser fortfarande uppåtrisken framför allt i närtid. Vi bedömer att ECB-hökarna tappat orken och accepterar torsdagseftermiddagens höjning om 25 räntepunkter.
Veckans Spaning – Ytterligare en bank omkull i USA
JP Morgan köpte på måndagen merparten av First Republic Bank, i ett agerande tillsammans med myndigheterna för att ta kontroll över den krisdrabbade banken. Det är den tredje större banken som tas över på två månader.
Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC, och lokala myndigheter i Kalifornien agerade gemensamt och sålde 93,5 miljarder dollar i insättningar samt de flesta tillgångar till JP Morgan. JP Morgan betalar FDIC 10,6 miljarder dollar som en del av uppgörelsen. Det är den största bankkollapsen sedan 2008.
Finansdepartementet uppgav att det var bra att insättningarna skyddats och att kostnaderna för FDIC:s fond för insättningsgaranti skulle begränsas genom uppgörelsen. Banksystemet förblir stabilt och motståndskraftigt, och amerikaner bör känna sig säkra på att insättningarna är skyddade, säger FDIC. Efter att Silicon Valley Bank kollapsade har många mellanstora banker haft utflöden, problem som blev akuta för First Republic för en vecka sedan då de avslöjade att uttagen uppgick till mer än 100 miljarder dollar vilket därmed var över hälften av insättningarna i banken. Banken var den 14:e största banken sett till utlåning i slutet av 2022.
Under torsdagen var regionala banker återigen i fokus i USA när Pacwest föll 50,6 procent efter att banken meddelat att man överväger olika strategiska alternativ inklusive en potentiell försäljning. Arizona-baserade Western Alliance var i sin tur ned som mest drygt 60 procent efter att Financial Times, med hänvisning till två anonyma källor, rapporterat att WA också utvärderar strategiska alternativ inklusive en försäljning. Banken dementerade dock uppgifterna och återhämtade sig till ett ras på 38,5 procent. Ytterligare en kollaps i sektorn stod First Horizon för med ett ras på 33,6 procent efter att kanadensiska Toronto Dominion Bank meddelat att de ställer in förvärvet av banken med hänvisning till osäkerhet om regulatoriskt godkännande för uppköpet hade kunnat nås i tid.
Än så länge tror vi inte att det finns skäl att oroa sig för den amerikanska bankmarknaden i stort. Att bankerna hamnar i problem beror, som vi tidigare har talat om här, att vissa banker har tagit för höga risker i sina investeringar på balansräkningen under lågräntemiljön. När räntorna sedan stiger snabbt uppstår orealiserade förluster som i sin tur skapar oro hos bankens inlåningskunder som därmed tar ut sina insättningar. När det senare sker i stor omfattning hamnar banken obönhörligen i likviditetskris. Skälet till att vi tror att problemet är relativt isolerat är primärt att en avreglering och lättnad i kapitaliseringsreglerna för mindre banker skedd under Trumpadministrationen. Större banker som är systemkritiska erhöll inte dessa lättnader och är därmed välkapitaliserade. Vidare har myndigheterna snabbt identifierat de banker som haft problem och också vidtagit snabba och resoluta åtgärder. Det är möjligt att vi får se ytterligare någon bank i knipa vilket kan leda till förnyad kursoro i banksektorn. Vi tycker därmed inte att den kurspress som exempelvis svenska banker har utsatts för i kölvattnet av de amerikanska problemen är rättfärdigade. I svensk banksektor ser vi istället mycket välkapitaliserade banker till historiskt låga multiplar med möjlighet till stora utdelningar till aktieägarna under många år framöver.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Flat Capital, Eli Lilly och Advantest med uppgångar mellan 8%-20%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, Hanza och Instalco med uppgångar mellan 10%-20%.
Veckans Räntespaning
Under veckan har både amerikanska och europeiska centralbankerna lämnat sina räntebesked och som väntat så höjde båda centralbankerna sina respektive styrräntor med 25 bps. Styrräntan för FED ligger nu på intervallet 5-5,25%. Och i samband med höjningen skickades vissa signaler om att man kan komma ta en paus från ytterligare höjningar.
Med ECBs höjning landar styrräntan nu på 3,75% samtidigt som man pekar på att inflationen ser ut att förbli hög under en lång tid. ECB var tydliga med att fler räntehöjningar är att vänta vilket borgar för ytterligare 25 bps höjning både i juni och juli. Man meddelade även från ECB att man avser att avluta nettoköpen inom programmet för tillgångsköp (APP) från och med juli, vilket kommer minska återinvesteringarna med 15 mdr EUR per månad.
Det har varit full fart på primärmarknaden under veckan där vi deltog i 3 emissioner. Epiroc emitterade 1,5 mdr på 5 års löptid fördelat på två gröna obligationer med fast och rörlig ränta. Vi deltog i den med rörlig ränta som betalar Stibor + 110 bps. Stena Metall emitterade 1 mdr i en grön obligation till rörlig ränta och 5 års löptid som betalar Stibor + 215 bps. I samband med emissionen erbjöd Stena att köpa tillbaka en obligation som förfaller i juni. Diös Fastigheter emitterade totalt 900 mSEK fördelat på 3 olika obligationer (en 2-årig och två 3-åriga). Vi deltog i den obligationen med 2 års löptid till fast ränta som betalar MS +325 bps. Diös köper samtidigt tillbaka en utestående obligation som förfaller i juni.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder