Veckobrev v.17 – Försiktig återhämtning inför månadsskiftet

Marknaden har valt att trenda svagt uppåt efter två veckor av vinsthemtagning. Världsindex är upp med omkring 1 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi stifta bekantskapen med dansk-norska Cadeler. Vi har ägt bolaget sedan det listades i höstas och våra investerare har fått vara med på en fin resa på omkring drygt 50%. Cadeler arbetar med Off Shore-installationer av vindkraftverk. Man samarbetar huvudsakligen med branschens ledare, Siemens Gamesa, och har ett mångårigt pratnerskap som gynnar dem båda. Bolaget har idag tre båtar i drift men har i veckan annonserat att man beställt ytterligare två. Dessa finansierades i veckan via en nyemission som vi deltog i för fondernas räkning. Efterfrågan på företagets tjänster är fantastisk just nu och timpriserna på installationsskepp har utvecklats mycket starkt under den senaste tiden, en utveckling som vi tror kommer bestå under lång tid framöver. Cadeler tillhör de innovativa pionjärerna i branschen. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Man har visionen “By striving for excellence and sustainability in safety, recruitment and training, vessel design, maintenance and management, Cadeler provides the best in class service to our customers” som man arbetar stenhårt med för att utveckla bolaget och dess produkter i en hållbar riktning. Vi menar att Cadeler primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi har haft, och tror på en fortsatt mycket bra utveckling för fondernas investeringar.

Veckans händelse

Joe Biden höll på onsdagen sitt första tal till kongressen som president. Han vill se satsningar på amerikanska jobb, stärkt stöd för familjer och utbildning. Han vill satsa på miljövänliga alternativ, och han vill höja skatterna för de allra rikaste. ”Låt oss höja minimilönen till 15 dollar i timmen (idag 7,25 dollar som lägst). Ingen som arbetar borde leva under fattigdomsgränsen. Och medan vi håller på, låt oss lagstifta om jämlika löner” sade Biden bland annat. Republikanerna var inte sena att kritisera och framtiden får utvisa hur mycket av förslagen som kommer att bli verklighet.

Biden skapade också lite historia då han som första president flankerades av två kvinnor vid ett kongresstal, Kamala Harris och Nancy Pelosi. Bra initiativ.

Veckans spaning

Börsen är stark och ibland inträffar händelser som man inte riktigt förstår. Värderingar kan springa iväg på grund av irrationellt investeringsbeteende. Ibland kan det ju naturligtvis vara rätt att värdera bolag mycket högre än historiskt om man exempelvis ser strukturella förändringar i bolaget eller dess marknad. Men ibland kanske värderingsförändringar mest är knutna till spekulation. Nedan har vi tittat på två högaktuella bolag.

Investmentbolaget Creades meddelade i veckan att man ville göra en nyemission på ungefär en miljard för framtida investeringar. Nyemissionen genomfördes, till rabatt, på strax under 100 SEK. I skrivande stund har aktien stigit till ungefär 135 kr utan någon nyhet om vad pengarna ska användas till och Creades handlas till en premie mot substansvärde på ca 80%. Jämförelsevis handlas investmentbolagskollegan, Investor, med en rabatt på ca 15%. Således är investerare beredda att betala ungefär dubbelt så hög värdering för Creades. Avkastningen från bolagen har varit snarlika över tid men under det senaste året har Creades värdering skjutit iväg. Investerare förväntar sig plötsligen ungefär dubbelt så bra avkastning från Creades framtida investeringar jämfört med Investors. Kanske inte alla investerare på marknaden tänker i dessa termer utan bara köper en aktie som går bra, det är så man bygger luftslott vilket inte är ovanligt när marknaden blir lite euforisk.

Med avseende på det sistnämnda kan vi bara med intresse notera att investerare tycker att veckans nya börsbolag, Hemnet, som förvisso är ett fint bolag, är värt över 100 årsvinster på 2021 års nivå. Vi hoppas att investerare som köper på dessa nivåer får rätt men vi ar skeptiska. Fint bolag men på tok för hög värdering.

I en stark marknad blir det extra viktigt som investerare att förvissa sig om att man känner sig komfortabel med värderingen i de bolag man väljer att investera i och inte ryckas med i rörelser som kanske inte fullt ut kan beläggas fundamentalt.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Collector Electrolux Pro och Fagerhult 5% – 15% efter starka rapporter.

Globalt är det roligt att två av fyra topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag Cambi och Millicom. I övrigt hittar vi även Société Générale och FaceBook bland vinnarna. Alla är upp 9%-11%. Banker i både USA och Europa visar därmed positiva överraskningar över lag i första kvartalet.

Veckans Viktigaste

Vi får en del positiva signaler rörande den ekonomiska återhämtningen i Europa.

EU:s konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna steg till 110,3 i april, jämfört med 100,9 föregående månad. Även den svenska barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 113,4 i april, jämfört med 105,8 föregående månad.

Vidare konstaterar vi att den tredje virusvågen förefaller nu bromsa in en aning. I Tyskland noteras en svag nedgång i antalet nysmittade under de senaste dagarna enligt hälsoministern Jens Spahn. Även i Sverige ser vi just nu tendenser på att smittan försiktigt avtar i kraft. Positivt men det gäller dock att se om detta är en bestående trend.

Håll ett öga på kopparpriserna som i veckan nådde All Time High-nivå. Råvarupriser är historiskt kända för att vara inflationsdrivare och det var inte många veckor sedan marknaden oroade sig för just inflationstendenser. Inflationsoro och pandemiska bakslag är de två största riskerna vi ser för börsens framfart för tillfället.

Veckans räntespaning

De stora händelserna under veckan har varit besked från centralbanker. FED lämnade i onsdags sitt räntebesked och som väntat lämnar man räntan oförändrad och man fortsätter med sina stödköp på 120 mdr USD per månad.

Även Riksbanken lämnade sitt räntebesked under veckan och samma där så lämnade man styrräntan oförändrad. En sak att nämna var att man avser att köpa företagsobligationer för ytterligare 2 mdr SEK under Q3. I det stora ramverket på värdepapperssköp om 700 mdr SEK så kommer man köpa något mer under Q3 än vad man gjort tidigare kvartal samtidigt som man avser köpta mindre under Q4.

Rapportsäsongen är i full gång och en övervägande andel av bolagen rapporterar bättre än väntat vilket är bra för återhämtningen av ekonomin. Trots många rapporter har det varit full aktivitet på primärmarknaden under veckan, vi har deltagit i en emission från Bonnier Fastigheter. Bolaget lånade 1 mdr SEK i en 5-årig grön obligation som betalar Stibor + 120 bps. Bonnier Fastigheter har en officiell rating från Nordic Credit Rating på BBB med stabila utsikter.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.