Veckobrev v.16 – Marknaden anar recession

Rapporter är i fokus men världens börser har åter handlat ganska volatilt under större delen av veckan. I USA verkar investerare hela tiden ha ett öga på marknadsräntorna, så snart räntorna tickar upp (vilket exempelvis hände på torsdagskvällen) faller allt ljus på detta och börserna faller. Världsindex är dock slutligen endast ned med knappt 0,5% för veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Ett av våra intressanta hållbara bolag är ASML listat i Amsterdam. ASML

ASML tillhandahåller litografiska system, kritiska för tillverkning av halvledare. Unikt för ASML är att man både säljer färdiga produkter, men också maskiner för tillverkning av dem samma. Man säljer till alla ledande tillverkare av halvledare i Världen och leder utvecklingen när det gäller mindre chip med större kapacitet. Bolaget presenterade åter en lysande rapport i veckan. Framtidsutsikterna är mycket goda och man flaggar för att efterfrågan hos halvledarsektorn är fortsatt högre än vad som kan mättas med nuvarande produktionskapacitet, varför ASML jobbar på att bygga ut och expandera tillverkningsfaciliteter.

Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att ASML primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”.

Vi har ägt ASML under många års tid och ser fram emot en spännande framtid som aktieägare i ASML för fondernas räkning.

Veckans händelse – Netflix faller tungt
Tillväxtbolag har varit den typ av bolag som under den senaste tiden har givit investerare mest huvudbry. Med stigande räntor ställer man sig frågan hur de ska kunna hitta finansiering för fortsatt tillväxt. Vi tror därmed att det kortsiktigt kan bli tufft för denna typ av bolag, speciellt om tillväxten primärt är skapad av investeringar.

Vi vet sedan gammalt att stigande räntor är negativt för börsen då man ju brukar säga att ränteinvesteringar blir mer attraktiva för investerare samtidigt som det blir dyrare för växande företag att låna.

Det amerikanska streamingbolaget Netflix rapporterade i veckan. Streamingbolaget tappade 0,2 miljoner abonnenter under det första kvartalet Det innebär att en tio år lång uppgångstrend tog slut. Inför det andra kvartalet spår bolaget dessutom en minskning med 2 miljoner abonnenter. Enligt Netflix beror tappet på mättnad på de största marknader kombinerat med ökad konkurrens från traditionella mediehus som Disney och Warner Bros som startat egna streamingtjänster. Aktien föll med över 30% under veckan, vilket tydliggör den oro investerare känner just nu inför tillväxtbolag i allmänhet och i synnerhet om de inte levererar. Vi äger inga Netflix i våra fonder och har tidigare diskuterat affärsmodellen i detta forum. Vi menar att man hela tiden tvingas investera i dyr produktion för att behålla kunder (och få nya) nu har man kommit till en punkt där marknaden är mättad och det kommer bli svårt att nå ökad lönsamhet.

Bolag som inte kan visa på organisk tillväxt kommer att få det tufft i en miljö med stigande räntor.

Vi på Cicero har valt att minska andelen aktier i våra mandat under veckan för att skapa likviditet för eventuell fortsatt turbulens.

Veckans spaning – även svenska räntor ska upp rejält
Marknaden har snabbt blivit mer hökaktig i sin syn på svenska räntor och tror för närvarande på 7 höjningar à 0,25% från Riksbanken fram till slutet av 2024 i enlighet med grafen nedan.

Riksbankschef Stefan Ingves menade i veckan att det kan bli aktuellt med upp till hela tio höjningar innan man kommer upp i en tillräcklig nivå för att bekämpa den inflation vi har sett på senare tid.

Flera analyshus kommenterar Ingves uttalande med skepsis. Man menar att tio räntehöjningar skulle riskera att knäcka den svenska konjunkturen och dessutom utgöra ett allvarligt mot den svenska fastighetsmarknaden där vi vet att många bolånekunder är högt belånade med i huvudsak rörliga räntor.

”Vi betvivlar att det skulle fungera”, noterar exempelvis Handelsbanken, vars makroanalys leds av tidigare Riksbanksmedarbetaren Christina Nyman. I ett analysbrev på torsdagen med rubriken ”Det fungerar inte, Stefan!” ifrågasätter hon Ingves bedömning ”För en månad sedan tittade vi på vad en uppgång i Riksbankens styrränta i linje med marknadens prissättning skulle innebära för hushållens räntekostnader”, skriver banken och fortsätter: ”Vår slutsats är att konjunktureffekterna av så aggressiva höjningar kan bli dramatiska.” Handelsbanken noterar dock att Stefan Ingves bedömning om att Sverige klarar tio höjningar inte är detsamma som att han spår tio höjningar. Banken har vidare en relativ försiktig prognos på den svenska reporäntan, och lutar exempelvis åt en höjning först i juni i stället för vid nästa möte kommande torsdag.

Vi menar att Ingves senaste uttalande dock ökar risken för att man underskattar Riksbankens önskan om en snabbare uppgång i styrräntan än marknaden tror. Det ska bli mycket intressant att se hur Riksbanken agerar på torsdag men vi tror nog att man efter veckans uttalanden är pigga på att inleda med en räntehöjning i nästa vecka. Vi delar i övrigt Handelsbankens åsikt om att det blir mycket tufft för den svenska ekonomins tillväxt med tio räntehöjningar. Det är för övrigt förvånansvärt hur snabbt Riksbanken har bytt fot rörande ränteutvecklingen och vi tycker att man därmed ska ta de nya uttalandena med viss ro, det finns inget självändamål i att höja räntor, framtiden får utvisa vad som krävs.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland ByggHemma, Epiroc och Traton som alla är upp mellan 8% – 12%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Teqnion, ByggMax och ByggHemma som alla är upp mellan 8% – 13%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Listan toppas av ByggHemma, Nordisk Bergteknik och Scandi Standard med uppgångar på 8%-12% Bland övriga bolag hittar vi bland annat, ABB, Alfa Laval och Atlas Copco i topp med uppgångar på mellan 5%-6%.

Under Strecket – värt att notera
Rapporterna för första kvartalet har börjat att strömma in och vi fick bland annat fina siffor från ByggMax. Året har börjat starkt för ByggMax, med fortsatt ökade marknadsandelar i en god marknad, skriver vd Mattias Ankarberg i delårsrapporten. Och han menar vidare att det nu är tydligt att gör-det-själv-marknaden har stabiliserats på en ny högre nivå än före pandemin. I tillägg accelererar konsumenters skifte mot lågpris i en omvärldssituation med högre priser, vilket gynnar Byggmax, fortsätter han. ByggMax försäljning ökade med 14 procent i det första kvartalet trots svåra jämförelsetal och de fina siffrorna drog också med sig andra bolag i branschen, såsom ByggHemma, Hemmarfixartrenden är välrepresenterad i våra portföljer, vilket är roligt.

Vi ser ytterligare indikationer på högre inflation, denna gång från Europa. I euroområdet steg inflationen till 7,4 procent i mars jämfört med 5,9 procent i februari. Kärninflationen steg dock mer modest till 2,9 procent, jämfört med 2,7 procent i februari. Den lägsta inflationstakten bland euroländerna uppmättes i Malta, på 4,5 procent. Den högsta inflationstakten uppmättes i Litauen, på 15,6 procent. Den svenska HIKP-inflationstakten uppmättes till 6,3 procent i mars, jämfört med 4,4 procent föregående månad.

I diagrammet ser vi fortsatt att det är energipriser som främst bidrar till högre inflation men, som vi tydligt ser när vi handlar mat, är livsmedel också en tydlig bidragsgivare.

I kölvattnet av de stigande inflationssiffrorna talar fler ledamöter i ECB om räntehöjning i juli. ECB:s vicechef Luis de Guindos bedömer att en räntehöjning i juli är en möjlighet, och han ser inga skäl för att tillgångsköpen i APP-programmet inte ska kunna avslutas i juli. Det ska bli mycket intressant att se hur marknaden mottar när FED blir nettosäljare av obligationer i maj samt avslutet av obligationsköpprogrammet i Europa. Köpare måste komma in och täcka dessa flöden annars stiger räntorna obönhörligt vilket är ett scenario vi just nu navigerar efter och har därmed antagit en lite mer negativ stans kortsiktigt kring aktiemarknaden.

Veckans räntespaning
Stort fokus på räntor och inflation senaste tiden. Räntorna fortsätter att stiga främst i USA under veckan där den 10-åriga räntan har handlats upp från 2,85% till 2,95% under veckan. Den svenska motsvariga räntan är i stort sett oförändrad kring 1,6%. Vi ser dock att räntekurvan blir allt mer flack, i USA var skillnaden mellan 10-åriga räntan och 2-åriga räntan 0,41 bps i början av veckan och mot slutet av veckan hade den sjunkit till 0,19 bps. Den motsvariga siffran på svenska räntor är 78 bps i början av veckan och i skrivande stund 73 bps. Att räntekurvan blir mer flack brukar historiskt sett ske när vi närmar oss en recession.
Rapportsäsongen har startat så en viss paus brukar då ske på primärmarknaden. Det har dock varit en del aktivitet under veckan men vi har inte deltagit i någon emission för våra fonders räkning.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.3 Amerikansk inflation får marknaden att pusta ut

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Veckobrev v.2 Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Månadsbrev December, Vinsthemtagningar inför årsskiftet

Under årets sista månad såg vi breda nedgångar på marknaderna, där exempelvis S&P 500 föll med 2% och europeiska Stoxx ...

Läs mer

Veckobrev v.1 Vad händer med räntorna i USA?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.