De amerikanska börserna föll på torsdagskvällen efter att Joe Biden presenterade sitt förslag att kapitalvinstskatten höjs för rika personer. Tillsammans med ett antal befintliga extraskatter landar den totala skattenotan på som mest 43,4 procent. Höjningen innebär nästan en dubblering från nuvarande nivån på 23,8 procent. Skattehöjningen gäller för de personer som tjänar minst 1 miljon dollar per år. Kapitalskatten är tänkt att delvis finansiera de stora stimulanserna som Bidenadministrationen har lanserat.
Marknaden har valt att fortsatt trenda svagt nedåt i en vinsthemtagning. Världsindex är ned med omkring 1 procent under veckan.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera franska Legrand. Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Legrand producerar främst lösningar inom el- och digital infrastruktur i hela världen. Bolagets produkter spänner över hela värdekedjan från att hantera starkström till moderna småelsinstallationer i både hemmiljö och stora kommersiella byggnadskomplex. Man tillhör de innovativa pionjärerna i branschen, inte minst inom hållbarhet. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Man har visionen “Improving lives by transforming the spaces where people live, work and meet, with electrical and digital infrastructures and connected solutions that are simple, innovative and sustainable.” som man arbetar stenhårt med för att utveckla bolaget och dess produkter i en hållbar riktning Vi menar att Legrand primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi har haft, och tror på en fortsatt mycket bra utveckling för fondernas investeringar.
Veckans händelse
Rapporterna överraskar hittills positivt. De senaste veckorna har vi talat om positiva vinstvarningar från flera bolag. Under veckan ser vi i portföljerna att bland annat Avanza, Axfood, Trelleborg, Volvo, Handelsbanken, Xvivo, Gränges, Tele2 och Getinge med flera klarar av att infria marknadens förväntningar. Detta är ett positivt tecken för fortsatt börsstyrka då en av de absolut viktigaste faktorerna för börsuppgång är stigande estimat.
Veckans spaning – 8 miljoner
Onsdagens rapport från Handelsbanken är lite av ett unikum. Att svenskarna är bra på att betala sina skulder vet vi sedan tidigare, men i första kvartalet var det exceptionellt. Rörelseresultatet på 5,6 miljarder kronor var 10,4 procent bättre än analytikernas prognoser och 9,1 procent bättre än första kvartalet förra året, innan C19-pandemin. En av de största orsakerna till den positiva resultatöverraskningen var kreditförlusterna. Denna gång blev det en återföring av 8 Mkr, i stället för de 382 Mkr i reserveringar för befarade förluster som analytikerna hade räknat med. Det är naturligtvis mycket ovanligt att en bank levererar negativa kreditförluster (alltså återföringar) och man måste säga att med tanke på det ekonomiska klimatet i pandemins spår är det helt klart överraskande. Det inger också hopp, nu är det bara att kavla upp ärmarna, vaccinera sig och bidra med sitt lilla halmstrå för att ekonomin ska återhämta sig så snart som möjligt.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Egetis, SBB, Inwido, Traton och Getinge som alla är upp mellan 3% – 9%.
Det är kul att det börjar röra sig i Egetis, som är ett mindre forskningsbolag som främst har två lovande läkemedel (mot sköldkörtelhormonsignaleringsdefekter samt mot leverskador). De är båda i fas III och alltså förhoppningsvis på väg mot marknaden under en relativt snar framtid.
Globalt är det roligt att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Vestas Wind, Siemens Gamesa och Sonans som alla är upp 5%-8%.
Veckans Viktigaste
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 39 000 personer i veckan och uppgick till 547.000 personer. Vi har under hela pandemin kommenterat dessa siffror då vi har ansett att de tillhör en av de viktigaste indikatorerna på återhämtning. Då siffrorna nu börjar normaliseras, vilket är skönt, kommer vi endast att kommentera dem om något exceptionellt inträffar.
Danske Bank har varit i blåsväder under flera år i kölvattnet av likartade penningtvättsanklagelser i Baltikum som drabbat Swedbank. I veckan har temperaturen höjts då amerikanska myndigheter kräver böter från banken, vilket man menar att man har rätt till då transaktioner har skett i amerikanska dollar. Chris Vogelzang, lämnar dessutom med omedelbar verkan sin position som vd för Danske Bank. Skälet är att han själv har namngivits som misstänkt i samband med den nederländska polisens utredning av misstänkta brott gällande förebyggande av penningtvätt gällande sin tid på banken ABN Amro. Vi vill påpeka att vår hållbarhetspolicy förhindrar oss från att investera i bolag med penningtvättsanklagelser såsom Danske Bank.
Bostadsplattformen Hemnet presenterade i veckan sitt aktieerbjudande inför den börsnotering som planeras att ske den 27 april. Bolaget gör ingen nyemission i samband med noteringen utan erbjudandet består bara av aktier från befintliga aktieägare. Det slutliga priset i erbjudandet väntas fastställas inom intervallet 95 till 115 kronor per stamaktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde för samtliga noterade stamaktier i bolaget om cirka 9,61 till 11,63 miljarder kronor. Vi deltar i processen för fondernas räkning då vi tycker att bolaget är mycket intressant och hoppas att priset ska hamna på en nivå som vi känner oss komfortabla med.
På den positiva sidan noterar vi att den japanska exporten ökade med 16,1 procent i mars jämfört med samma månad året före. Analytiker hade förväntat sig +11,6 procent. Importen steg med 5,7 procent, väntat +4,7 procent.
Veckans räntespaning
Veckans viktigaste var ECB som släppte sitt räntebesked under torsdagen. Det meddelades inga förändringar, inga indikationer på att stimulanserna kommer att trappas ner. Man fortsätter även med tillgångsköpen om ca 20 mEUR per vecka och den takten väntas bibehållas ett tag framöver.
Primärmarknaden har varit lite avvaktande under veckan med tanke på rapportsäsongen men vi deltog i en emission under veckan från Lantmännen. Dom gjorde två gröna obligationer på 5 års löptid där en var fast ränta som betalar M/S+78bps samt en med rörlig ränta som betalar Stibor+78bps, som vi deltog i. Totalt emitterade man 1 mdr sek fördelat på 150 mSEK i fast ränta och 850 mSEK i rörlig ränta.