Veckobrev v.16 Hållbarhet är inte bara sol, vind och vatten

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen. Ladda ner den med länken nedan.

Appen

Vår kära kollega och förvaltare, André Netzén Örn, som har skrivit en bok om aktieanalys och investeringar som släpptes förra veckan, medverkade i nyhetsmorgon på TV4 i veckan, Kika gärna på klippet nedan.

Klippet

Vår förvaltningschef, Peter Magnusson, har deltagit i Paretos Podcast och diskuterar där aktuella händelser i marknaden. Klicka på länken nedan och lyssna.

Podden

Aktiespararna Direktavkastning, som nyligen blev korad till ”Bästa Sverigefond” hos Morningstar, är nominerad i samma kategori på ”XENIX Awards” i samarbete med indexleverantören SIX. Vi håller tummarna för ännu en vinst och passar på att gratulera förvaltarna.

Veckan har fokuserats på rapporter där många bolag överraskar positivt, både i Sverige och USA. Men veckan har också inneburit en avvaktande väntan på onsdagens protokoll från det senaste FED-mötet som vi tittar mer på nedan.

Världsindex är därmed ned knappt 0,5% under veckan.

Veckans Bolag – Bure ACQ Spac blir YUBICO
Bure lyfter in sin onoterade kronjuvel Yubico i ACQ Bure Spac som då blir noterat. Bolagets huvudprodukt är Yubikey, en tvåfaktors identifierings nyckel för inloggning. Kompatibel med de flesta produkter och tjänster från internetjättarna Google, Apple, Microsoft, Meta, Twitter etc. Google är också en kund till bolaget. Bolaget är världsledande inom det här området. Yubico har växt med ca 50% sedan 2016 till nuvarande 1,561 MSEK i försäljning med ett rörelseresultat på 215 MSEK.

Transaktionsvärdet landar på 8293 MSEK (alltså förmodligen hyggligt nära Bures bok om vi räknar baklänges på Bure growth). Detta ger 5x sales och 38x EBIT på rullande 12 månader. Inte särskilt dyrt enligt oss. Marknaden må utvecklas fort men så vitt vi vet finns det inte någon produkt som kan appliceras med den bredd som Yubico har och redan är standardapplikation för många stora bolag, inklusive statliga myndigheter i USA. Behovet för säkra och snabba inloggningar, samt problemen med phishing lär inte minska direkt. vi tror denna mycket väl kan nosa på att bli en av våra nästa stora tillväxt champion.

Vi har under året för fondernas räkning investerat i bolaget.

Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Veckans Händelse – USA Beige Book och ränteutveckling
Fed släppte på onsdagskvällen sin rapport Beige Book vilket samlar in kvalitativ information om den ekonomiska utvecklingen i de olika Fed-distrikten. Förväntningarna var extra stora då den turbulenta perioden med bankproblem omfattas av marsrapporten.

Dock visade rapporten inte på någon stor inverkan och inte heller stora förändringar även om huvudnotiserna i rapporteringen efter rapporten indikerade att arbetstillväxten mattats något och att arbetsmarknaden är mindre tight. Det är med andra ord tydligt att FED räknar med att bankproblemen ska vara lösta och inte ge upphov till några fler följdeffekter.

Senare under kvällen fortsatte dock den hökaktiga retoriken från Fed när chefen i New York, John Williams, i ett tal sa att inflationstakten fortfarande är på problematiska nivåer och att centralbanken kommer att agera för att få ner den. Fokus kommer de närmaste dagarna vara på de många Fed-tal som ges, vilka är extra intressanta efter Beige Book och då Fed närmar sig sin tysta period innan det kommande räntebeskedet den 3 maj.

Förväntansbilden på detta möte har ju kommit ner efter bankoron och marknaden tror nu med 92% sannolikhet att det blir 0,25% räntehöjning den 3:e maj och att det är den sista räntehöjningen. Marknaden åsätter endast 26% sannolikhet på en räntehöjning i juni, därefter tror marknaden endast på sänkningar. Nedan syns förväntansbilden på ränteutvecklingen i USA givet marknadens förväntningar. I slutet av året tror faktiskt marknaden att räntorna kommer att ha fallit med 1,5%. Notera att detta är en ögonblicksbild som kan komma att ändras mycket snabbt om något oväntat inträffar.

Samtidig stöder ovanstående bild vårt huvudscenario där vi menar att vi är i slutet av en räntehöjningscykel och vi har valt att ta en lite mer aggressiv stans i våra aktiemandat.

Veckans Spaning – Hållbarhet är inte bara sol, vind och vatten
Vi vill i veckan uppmärksamma hur bolag som inte ägnar sig åt ett helhjärtat hållbarhetsarbete riskerar att hamna på fel spår. Man måste komma ihåg att hållbarhetsabete inte bara handlar om att sätta ett miljö- och koldioxidmål. ESG står för Environment, Social och Governance, där det sistnämnda innebär rapportering och regelefterlevnad. Har man inte en genomarbetad plan på alla områdena finns det risk för att organisationen hamnar i svårigheter när enskilda medarbetare själva ska fatta viktiga beslut. Vi vill gärna exemplifiera med Ericsson som vi på Cicero sedan länge valt att inte investera i aktivt.

I veckan kom nya anklagelser mot Ericsson som nu beskylls för att ha bistått terrorgruppen al-Qaida i Irak och Afghanistan med högteknologisk utrustning mellan åren 2008-2017. Bolaget ska ha agerat på detta sätt i syfte att köpa skydd för sin verksamhet framför att behöva betala direkt med kontanter. Det finns ett vittne i en pensionerad överste från USA:s armé. En stämning är inlämnad mot Ericsson i USA. Ericsson förnekar kategoriskt. Ovanstående är ett tydligt exempel på när lokalt management sannolikt fattar egna beslut på plats i annat land för vad de tror är bästa sättet att fortsätta driva bolagets verksamhet. Med tydliga riktlinjer för hur man hanterar situationen skulle ovanstående inte ha behövt ske. Governance är viktigt och kan ej förbises.

Istället har en juvel i svenskt näringsliv, Ericsson, blivit i princip oinvesterbart för investerare med det minsta fokus på hållbara investeringar. Den långa raden av skandaler sätter också ett tydligt spår i aktiekursutvecklingen som mer än halverats de senaste två åren, se nedan.

I veckan rapporterade Ericsson och aktien föll som en sten. Huvudsakligen berodde detta inte på den operativa verksamheten utan delvis på guidning, men mest på det svaga kassaflödet (-8mdr) som framför allt härrör sig från betalda böter och förlikningen med amerikanska myndigheter. Med tanke på ovanstående nya anklagelser lär vi snarast se mer av samma vara framledes.

Slutsatsen blir att vi kommer att fortsätta att investera i hållbara bolag som har alla tre bokstäverna på plats (ESG) och undvika motsatserna.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Sunnova, Enphase och Sunrun med uppgångar mellan 7%-14%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland HMS, Adtraction och Storytel med uppgångar mellan 5%-10%.

Veckans Räntespaning
Räntemarknaden har varit väldigt lugn under veckan, lite avvaktande inför rapportsäsongen som precis dragit igång.

Fastpartner rapporterade sina Q1 siffror för 2023 under torsdagen och både hyresintäkter och driftnetto steg med närmare 14% vilket var mer än väntat. Förvaltningsresultatet sjönk däremot med 24,6% belastat av höjda räntekostnader. Fastighetsvärdena var i stort sett oförändrade. Bolaget meddelade också att man under kvartalet har förlängt och möjlighet att utöka bankskuld så nu har bolaget täckning för att lösa obligationsförfall närmaste 24 månader. Bolaget har en försämrad ICR vilket gör det svårt att bibehålla IG ratingen men marknaden har redan sedan en tid tillbaka prissatt obligationerna som HY.

Många fastighetsbolag fortsätter att avyttra tillgångar för att förbättra sin finansiella ställning. Nyfosa meddelade att man avyttrat 10 fastigheter i Sverige om totalt 555 mSEK. Corem Property har tecknat ett avtal om att avyttra en portfölj med 10 fastigheter i Kalmar till ett värde av 425 mSEK som enligt bolaget är i linje med bokfört värde.

Primärmarknaden har varit relativt lugn och lär fortsätta så under rapportsäsongen. Men vi deltog i en emission under veckan då Landshypotek emitterade en grön fastränteobligation på 6mdr SEK med 5 års löptid som betalar MS+48 bps.

 

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

 

 

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.