Veckobrev v.15 USA överraskar positivt

Vi vill uppmärksamma våra läsare på att Cicero fonder förra veckan lanserade en App, gå gärna in på App Store och ladda ner den. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Vår kära kollega och förvaltare, André Netzén Örn, har skrivit en bok om aktieanalys och investeringar som också släpptes förra veckan, han kommer att medverka i nyhetsmorgon på TV4 på måndag och presentera boken, Grattis André.

Veckan har fokuserats på data från USA där vi har sett inflation och arbetslöshet överraska positivt.

Världsindex är därmed upp knappt 2% under veckan.

Veckans Bolag – Tobii Dynavox
Vi har under året för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, svenska Tobii Dynavox, Bolaget är ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller kommunikationshjälpmedel med ögonstyrning i Ipadliknade miljö. Man har även kommunikations-touchscreens för icke talande användare. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns en lång rad färdiga produkter som är globalt ledande inom sina respektive områden. Bolaget har haft en tuff period under pandemin då nedstängningar har bidragit till att färre patienter har fått hjälp med den här typen av vardagshjälpmedel från sjukvården. Under 2022 lossnade det dock rejält för bolaget med en försäljningstillväxt på 40%.

De närmaste åren ska dessa fördröjningar som pandemin skapade reverseras och vi tror därmed på några riktigt goda år för Tobii Dynavox.

Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Veckans Händelse – USA överraskar positivt
Vi har under veckan fått fyra positiva datapunkter från USA. Både inflation i form av KPI och PPI har överraskat positivt. Samtidigt kom också veckoarbetslöshetssiffran in lite högre än väntat, därmed ser vi en möjlighet till att den så starka arbetsmarknaden i USA faktiskt kanske försvagas lite vilket skulle kunna leda till att sannolikheten för att räntehöjningarna från den amerikanska centralbanken, FED, snart ät till ända. Dessutom fick vi protokollet från det senaste FED-mötet i mars, där flera ledamöter menade att man bör gå försiktigare fram med räntehöjningar i kölvattnet av bankkrisen i USA som bland annat fick Silicon Valley Bank på fall (SVB).

Konsumentpriserna i USA steg 0,1 procent i mars, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 5,0 procent. Analytiker hade dock räknat med att KPI skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och ha stigit med 5,2 procent jämfört med samma månad i fjol. KPI-datan innehöll flera ljuspunkter framför allt för hyror men även lägre kostnader för begagnade bilar och sjukvård. Marknaden reagerade positivt med fallande räntor, svagare USD och stigande börs.

Den senaste tidens turbulens inom banksektorn kommer troligtvis leda till en mild recession senare i år, med den reella BNP-tillväxten betydligt under den långsiktiga trenden. Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte som hölls den 21-22 mars, där räntan höjdes med 25 punkter. Deltagarna noterade att sedan mötet som hölls i februari har inkommande data över inflation, sysselsättning och den ekonomiska aktiviteten generellt kommit in högre än väntat. De sade dock att utvecklingen i banksektorn har påverkat synen på de ekonomiska och politiska utsikterna och osäkerheten kring dessa utsikter. De flesta deltagarna förväntar sig att den reella BNP-tillväxten i år kommer att vara långt under den långsiktiga trenden, vilket den samtidigt behöver vara för att få ned den oacceptabelt höga inflationen.

Veckans Spaning – Vi ser intressanta vinstvarningar i tre av våra portföljbolag
Både AAK, Volvo och Novo Nordisk lyckas väl i de tuffa marknadsförhållandena och känner sig nödgade att kommunicera till marknaden att vinsterna kommer att överträffa tidigare offentliggjorda prognoser för innevarande kvartal.

Lastbilskoncernen Volvo meddelar preliminära siffror för det första kvartalet 2023 där rörelseresultatet till ökar till 18,4 miljarder kronor jämfört med prognoserna på 12,1 miljarder kronor. Den justerade rörelsemarginalen var 14,0 procent (12,0). Samtliga ovannämnda siffror är preliminära, och den fullständiga kvartalsrapporten väntas publiceras den 20 april.

På torsdagskvällen lämnade också AAK preliminära siffror för det första kvartalet efter en stark start på året drivet av produktivitetsförbättringar och gynnsamma marknadsförhållanden, som man säger. Rörelseresultatet var preliminärt 952 miljoner kronor, upp från 664 miljoner kronor för det första kvartalet i fjol. Utöver tidigare nämnda anledningar, stöttades även rörelseresultatet av en “förbättrad förmåga att kompensera för inflationseffekter”.

Även det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk höjer sina prognoser för helåret 2023. Tillväxten för rörelseresultatet väntas nu öka i ett intervall mellan 28-34 procent. Försäljningstillväxten väntas öka med 24-30 procent under 2023. Enligt den tidigare prognosen för 2023 skulle både försäljningstillväxt såväl som tillväxten för rörelseresultatet ligga i intervallet 13-19 procent. Därmed är förändringarna i prognoserna både glädjande och klart signifikanta. Prognoshöjningen har primärt sin grund från fetmaläkemedlet Wegovy med mycket starka förskrivningstrender. Novo Nordisk försäljningsprognos har även påverkats positivt av högre försäljningsförväntningar för diabetesläkemedlet Ozempic.

Det är roligt att se att det går bra för bolagen och ännu roligare när vi ser att vi på Cicero lyckas pricka in dem alla med signifikanta positioner i fonderna.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Sunnova, Volvo (via den positiva vinstvarningen som vi skriver om ovan) och Sunpower med uppgångar mellan 8%-10%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Hanza, Alleima och Inwido med uppgångar mellan 7%-10%.

Veckans Räntespaning
Marknaden var lite avvaktande inför KPI siffrorna från USA i veckan vilka kom in något lägre än förväntat vilket är positivt då inflationen går åt rätt håll. KPI kom in på 5,0% mot väntat 5,1% i mars, ner från 6% i februari. Svenska KPI siffror kom nu på fredagsmorgon och även den går åt rätt håll, KPI sjönk från 11,9% i februari till 10,6% i mars. KPIF sjönk till 8% i mars, ner från 9,4% i februari.

Konjunkturinstitutets chef Albin Kainelainen var ute och talade om konjunkturen där han vidhåller att en lågkonjunktur är oundviklig samt att KI tror att inflationen faller kraftigt under 2024 och då kommer Riksbanken att sänka räntan i snabb takt från toppen i sommar på 3,75% till i slutet av nästa år till 1,75%.

Corem property annonserade under torsdagen att man har sålt de resterande 40 fastigheterna i den tidigare kommunicerade affären på totalt 5,35 mdr SEK. Det stärker bolagets finansiella ställning och har då tillräckligt med pengar för att lösa obligationer som förfaller 2023
.
Standard & Poor’s sänkte utsikterna för Intrum under veckan från stabila till negativa samtidigt som kreditbetyget BB bekräftas. De operationella och finansiella kostnaderna kan öka enligt S&P vilket kan försvåra bolagets plan att sänka sin skuldsättning.

 

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

 

 

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.