Lite vår i luften?
Kan man möjligen för första gången på många veckor skönja lite positiva nyheter kring smittosituationen i världen?
Dödstalen i Italien, Spanien och New York verkar stabiliseras. Man öppnar upp i Kina och försöker återgå till ett liv som börjar likna det normala. Danmark och Norge flaggar för försiktiga försök att släppa på vissa restriktioner i närtid. Anekdotisk forskning (bl.a. en undersökning från hjärtintensiven i Linköping) pekar på att det möjligen kan vara så att smittospridningen har haft ett mycket snabbare förlopp än vad man tidigare har trott, varför det möjligen skulle kunna peka på att ett visst mått av flockimmunitet faktiskt är på väg att uppnås på vissa håll.
Marknaden har i veckan valt att ha ett positivt tolkningsföreträde och tagit ett steg uppåt, kanske i spåren av ovanstående retorik. Rätt eller fel, så är Världsindex på en vecka upp med hela 8,5%. Vi hoppas på att marknaden har rätt och att vi slipper bakslag.
En del i Cicero Fonders hållbarhetsarbete handlar om att påverka bolagen vi äger. Detta arbete genomförs bl.a. med hjälp av vårt samarbete med Aktiespararna. Aktiespararna har under en längre tid drivit frågan kring krav på hybridstämmor, vilket nu har gett resultatet där Hennes & Mauritz valt att genomföra en digital årsstämma 2020.
Makro
Europa har åter svårt att komma överens kring krisbekämpningen. Eurogruppen kunde inte enas om ett ekonomiskt krispaket natten till onsdagen. Efter 16 timmars förhandling suspenderades mötet för att återupptas på torsdagen. En stor stötesten under nattens förhandlingar var om villkor som ska ställas för att ett land ska få tillgång till en kreditlina från euroländernas räddningsfond ESM. Motpolerna under natten var Nederländerna och Italien. Nederländerna krävde villkor och Italien motsatte sig det kraftigt. Vi har uttalat oss tidigare i denna fråga och är fortsatt av uppfattningen att valutaunioner inte är en bra ekonomisk lösning och dessutom omöjlig att hålla ihop om man inte tillämpar solidaritet. Oavsett om problemet stavas PIGS eller Corona måste starka ekonomier hjälpa svaga i en valutaunion, förstår man inte det kommer unionen förr eller senare att falla sönder.
Vita huset däremot lyckas visa lite mer handlingskraft och vill öka storleken på låneprogrammet till småföretag med 250 miljarder dollar ovanpå de 350 miljarder dollar som godkändes av kongressen i mars. Finansministern, Steven Mnuchin, hoppas att kongressen godkänner detta under fredagen.
I Sverige noterar vi att Riksbanken försiktigt har äntrat företagsobligationsmarknaden genom att stödköpa certifikat för maximalt 4 mdr kronor under förra veckan, vilket är ungefär 1/13 av det stödköpsprogram som exempelvis staten har annonserat på den norska marknaden. Riksbanken meddelar nu att man under onsdagen kommer att köpa för ytterligare 4 mdr SEK.
Bernie Sanders avslutar försöket att bli Demokraternas presidentkandidat efter flera misslyckade primärval under februari och mars, innan coronakrisen i praktiken stängde ned den amerikanska valrörelsen. Joe Biden ser därmed ut att bli den kandidat som demokraterna kommer att nominera till höstens presidentvalskamp mot Trump.
Räntemarknaden
Vi kan under veckan konstatera att marknaden för företagsobligationer fortsatt att förbättras och så smått börjar normaliseras. De av våra konkurrerande fondförvaltare som haft problem med uttag verkar succesivt ha hanterat utflödena och vi hoppas att man nu huvudsakligen har lyckats hanterat dessa.
Aktiemarknaden
Kanske börjar riskviljan, om inte normaliseras, så i alla fall bli något bättre. Vi noterade i alla fall att de båda svenska teknikbolagen Sinch och Embracer vågade sig ut på marknaden för att söka kapital i nyemissioner för att finansiera förvärv. Båda lyckades väl med sina förutsatser och ett deltagande i emissionerna blev en god affär för de investerare som vågade sig på att öppna plånboken.
Sverigefonden har haft fina veckor i jämförelse med Index och slagit detsamma med ca 3% på 2 veckor. Veckans vinnare blev Bufab, H&M, Ratos, EQT och Huskvarna som alla steg mellan 15-20%.
I de globala portföljerna har vi bl.a. haft stöd av Ford, Bank of America, Morgan Stanley och H&M som all stigit med mellan 15-20%.
Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:
Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt, men under den värsta krisen sålde marknadsaktörerna av alla aktier urskillningslöst.
Blandfonderna
Vi har på Cicerofonder tidigare kommunicerat att man ska se våra blandfonder som en produkt där exponeringen i normalläget ska ligga på 60% (30% för 0-50) aktieexponering, men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering.
För att bevara kapitalet har vi under Corona-krisen viktat ned aktieexponeringen i såväl Cicero Hållbar Mix som Cicero 0-50.
Detta har skett på olika sätt. De branscher som är mest utsatta för nedgången såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxbolag har vi sålt av helt och hållet i ett tidigt skede, som vi skrev om förra veckan. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil. Övrig nedviktning primärt har skett via terminer, dvs vi har sålt hela den globala marknaden.
Vi bevakar marknaden i realtid och har beredskap att vikta ned aktieexponeringen ytterligare för att bevara kapitalet, alternativt åter vikta upp mot normalvikt när marknaden bedöms ha normaliserats igen.
Aktiefonderna
I Cicero Sverige samt Eligo Strategi Offensiv litar vi på att vår väldiversifierade faktorförvaltning ska bidra till att fonderna klarar sig bättre än marknaden i det här trista börsklimatet.
Indexfonderna
Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.
Räntefonder
Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i den stökiga oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna helt sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.