Veckobrev v.15 – Fantastisk vecka för Cicero Sverige

Vi lämnar en lite avvaktande vecka bakom oss men det är roligt att se att Cicero´s fonder går fint. Rapporterna har börjat rulla in så smått framför allt i banksektorn i USA som alltid är tidigt ute med siffrorna. Marknaden har valt att pausa förra veckans starka utveckling en aning i väntan på att fler rapporter ska ge en tydligare bild kring bolagens utvecklingstakt under första kvartalet. Världsindex är ned med omkring 1 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Scandi Standard. Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Scandi Standard främst kycklingproduktion både i Sverige och andra länder. Bolagets produkter spänner över hela värdekedjan från kycklingråvara till färdiga rätter. Man tillhör de innovativa pionjärerna i branschen och har funnits på börsen i snart 8 år. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Man har visionen “Better Chicken for a Better Life” som man arbetar stenhårt med för att skapa en så bra och hälsosam miljö som möjligt i sin produktionskedja. Under slutet av 2020 startade man ett mycket intressant projekt tillsammans med Veg of Lund där man ska utarbeta växtbaserat protein i stil med amerikanska Beyond Meat. Vi menar att Scandi Standard primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.

Veckans händelse
Fed-chefen Jerome Powell förtydligade bankens strategi ytterligare och meddelade på onsdagen att Federal Reserve kommer sänka takten på obligationsköpen långt innan en räntehöjning övervägs. Centralbanken gör för tillfället obligationsköp på 120 miljarder dollar i månaden. Jerome Powell sade också att ledamöterna kommer vänta tills inflationen stadigt har nått 2 procent och att arbetsmarknadens återhämtning är avklarad innan en räntehöjning övervägs. Det är inte sannolikt att den kombinationen sker före 2022, sade Jerome Powell vidare. Han upprepade också att det är “mycket osannolikt” att det blir en räntehöjning i år, och noterade att de flesta i FOMC inte ser en räntehöjning förrän 2024. Tydligare än så kan nog en Centralbankschef aldrig bli. Marknaden bör lyssna på Powell och inte oroa sig för inflation eller räntehöjningar i närtid, som vi senast fick en släng av i februari.

Veckans spaning – Fantastisk vecka för Cicero Sverige
Rapportsäsongen närmar sig och det är skönt att se att vi väljer rätt bolag i vår förvaltning.
Inom loppet av två dagar har vi fått positiva resultatindikationer från inte mindre än fem bolag i portföljen. Boozt, Hexatronic, Bilia och Avanza har alla i veckan förannonserat att rapporterna för första kvartalet kommer att bli bättre än tidigare prognoser med stigande aktiekurser som följd. För Dustin var det den faktiska rapporten som kom på tisdagsmorgon och överraskade positivt i förhållande till förväntningarna.

Som förvaltare är det skönt att se att vi har gjort vår hemläxa och valt rätt bolag och fonden har fått en rejäl boost och är upp drygt 2% på en vecka.

Sedan starten i september 2019 har fonden gått mycket bra och är upp hela 56% vilket placerar Cicero Sverige, försiktigt räknat, bland de fem bästa Sverigefonderna.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Hexatronic, Boozt, Xvivo och Dustin som alla är upp mellan 14% -21%.

Globalt är det roligt att se att tre av fyra topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Kingfish, Arise och Scatec är alla upp 5%-9%. I mellan dessa klämmer sig dessutom Tesla in med en uppgång på 8%.

Veckans Viktigaste
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med hela 193.000 personer i veckan och uppgick till 596.000 personer. Analytiker hade räknat med 700.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd. Veckan före ökade antalet nyanmälda arbetslösa med reviderade 769.000 personer (744.000). Fyraveckorssnittet sjönk till 683.000 jämfört med 730.250 veckan före. Antalet personer som fortsatte att få bidrag ökade en aning (4.000 personer). Denna statistik släpar efter en vecka jämfört med siffran för antalet nyanmälda arbetslösa.

I USA ser vi att hjulen börjat snurra på rejält nu, dels via arbetslöshetsstatistiken ovan. Dessutom fick vi Detaljhandelns försäljningsstatistik från USA som steg 9,8 procent i mars, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 5,9 procent jämfört med föregående månad.
Vi får hoppas att Europa också får fart på vaccineringarna så snart som möjligt då varje veckans väntan leder till ökad arbetslöshet, fler bolagskonkurser och en längre väg tillbaka ut ur pandemins ekonomiska stryptag.

Veckans räntespaning
De svenska inflationssiffrorna som publicerades i veckan var något högre än väntat. Inflationen mätt som KPIF steg med 0,2 procent jämfört med föregående månad och 1,9 procent jämfört med mars 2020.

Riksbanken har publicerat sin Finansmarknadsenkät under veckan. Där tittade man bland annat på Riksbankens påverkan på obligationsmarknaden sedan man började köpa värdepapper. Enligt enkäten framgår att många anser att likviditeten och marknadens sätt att fungera har försämrats på grund av köpen av värdepapper. Samtidigt var det många som ansåg att köpen initialt bidrog till en stabilitet i marknaden.

Ett av våra innehav, Bilia, annonserade i veckan en omvänd vinstvarning för Q1 2021. Rörelseresultatet landade på ca 525 mSEK och motsvarande siffra för Q1 2020 var 279 mSEK.

Vi deltog i en emission på primärmarknaden under veckan. Salmar som är ett norskt bolag som är näst störst i världen inom laxodling. Bolaget gjorde en grön obligation med 5,75 års löptid med rörlig ränta som betalar Nibor + 135 bps.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.