Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Onsdagskvällens tullbesked från Trump gav börserna skrämselhicka under torsdagen och innebär att riskviljan tog ett rejält kliv tillbaka på världens börser och kronan fortsatte att stärkas vilket ytterligare fördjupar kursnedgången i svenska fonder med inslag av utländska tillgångar.
Världsindex är ner omkring omkring 3% under veckan, men hela 5% i Sek då kronan har stärkts..
Veckans Bolag – Truecaller
Truecaller är ett svenskt bolag som erbjuder en mobilapp med samma namn och bolaget har varit med i portföljerna sedan början av 2024. Applikationen används främst för att identifiera inkommande samtal och blockera oönskade eller skräppostsamtal. Bolaget har en stor användarbas globalt och är särskilt populär i länder där skräppostsamtal och telefonbedrägerier är vanliga, exempelvis Indien. Men appen är tillgänglig i Sverige och fungerar alldeles utmärkt, prova om du vill ha färre konstiga utländska bedrägerisamtal.
Truecallers intäkter kommer dels från erbjuder en premiumversion av sin app som ger användare tillgång till extra funktioner såsom ingen reklam, avancerad samtalsblockering. Den kostnadsfria versionen av appen visar annonser för sina användare. Bolaget erbjuder även tjänster till företag, såsom Truecaller for Business. Dessa tjänster hjälper företag att verifiera sina nummer, vilket förbättrar företagets trovärdighet och ökar kundernas förtroende. Bolaget ingår också partnerskap med olika telekomoperatörer och andra tjänsteleverantörer för att integrera sina tjänster direkt i mobilnätverk och appar.
På torsdagen meddelade Truecaller att man nått 450 miljoner månatliga aktiva användare den 1 april. Det skulle innebära ett genomsnitt på 444 miljoner under Q1, jämfört med 429 miljoner i Q4, vilket motsvarar en ökning på 15 miljoner från kvartal till kvartal, i linje med de senaste kvartalen. Vi tolkar informationen som positiv då Trucaller under Q1 på iOS-versionen (Iphone) har gått över till en modell där endast betalversionen är tillgänglig. Det innebär att av de 30 miljoner användare (7 % av totalen) som använde iOS i slutet av Q4, har marknaden förväntat sig att användare på iOS skulle minska (dvs. en andel av dessa 30 miljoner konverterar till betalande användare, och en större andel väljer att inte betala). Dagens siffror visar dock att detta inte har skett.
Det finns endast två förklaringar till ovanstående. Antingen har konverteringen till premium på iOS (betalkunder) varit mycket bättre än väntat, eller så har användartillväxten på Android accelererat enligt flera analytiker. Båda scenariona är bra även om det naturligtvis vore bättre med fler premiumkonverteringar som genererar åtminstone 30 ggr större intäkter per användare än gratiskunder.
Värdering känns inte utmanande och tillväxten är god, det ska bli spännande att fortsätta följa bolaget under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Trumps Liberation Day-tullar sänkte börsen
Onsdagens Liberation day blev betydligt värre än väntat där Trump annonserade att han kommer införa tullar tariffs som genomsnittligen kommer ligga på 18,3% vilket är 3% högre än vad marknaden hade förväntat.
Om man tar i beaktning de tullar som redan införts i år med de som kom i onsdags ökar USA:s effektiva tull- nivå till 18,8%. Trump delade upp tarifferna i två delar, först en 10% baseline tariff som påverkar all import förutom från Mexiko och Kanada vilket kommer införas från och med 5/4. I den andra delen kommer länder betala en ytterligare tariff som är lika med hälften av det handelsunderskott man har mot USA dividerat med US import från det landet, vilket kommer äga rum 9/4.
Givet de två olika datumen kan man nog tänka sig att Trump kan vara villig att förhandla kring den andra delen av tullnivån.
Givet att detta delades upp i två delar är det osannolikt att 10% baseline tariffen kommer förhandlas ned. Beskedet var framförallt nedslående för Kina som får 54% tariffer. Noterbart är dock att kinesiska börserna endast handlas ned -1.5% i HK och -0.5% för CSI 300. Marknaden räknar sannolikt att kinesiska regeringen kommer att komma med något stimulanspaket vilket håller uppe börsen något. Kina har dessutom levt med höga amerikanska tullar sedan Trumps förra mandatperiod och succesivt minskat sitt beroende av USA. Sedan 2017 har Kina minskat sin export till USA med omkring 30% och den stod 2024 för drygt 2,5%.
Japan med NIKKEI handlas ned -2,7% efter att ha fått 24% tariffer vilket var betydligt mer än flera strateger väntade sig. Börserna hade inför gårdagens besked handlats upp något med S&P +67bp, NDX +87bp men detta vändes i kraftfullt negativa tal på torsdagen med nedgångar på S&P -5,05% och NDX -5,97. OMX var ner 3,8% och man kan nog förvänta sig att börsoron består under de närmaste veckorna. Förhandlingar inleds sannolikt med olika regioner, vilket kan leda till tillfälliga lättnader i börsklimatet, men vi kan också förvänta oss motåtgärder från exempelvis EU som sannolikt möts av nya hot från Trump.
Efter att ha varit upp som mest nästan 11% är nu OMX-index ner nästan 4% för året.
Veckans Spaning – Tullar negativt för konjunkturen
Många ekonomer varnar nu för att dessa tullar kan ha betydande negativa effekter på den globala ekonomin. Högre importkostnader kan dessutom leda till ökad inflation, minskad köpkraft för konsumenter och störningar i globala leveranskedjor. Ovanstående scenario förstärks naturligtvis av att konjunkturen inte är så stark till att börja med och som bekant är inflationen redan ett hot.
I fredags fick vi åter Index för kärninflationen, (core PCE), i USA som steg 0,4 procent i februari jämfört med föregående månad och steg 2,8 procent jämfört med samma månad året innan. Analytiker hade även denna gång lägre siffror: en uppgång om 0,3 procent under månaden och 2,7 procents ökning mot samma månad året före och börsen reagerade negativt.
Det är fortfarande en rimlig prognos att Federal Reserve kommer att sänka sina styrräntor två gånger under 2025 var kommentaren från Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, efter inflationssiffran. Hon sade att Fed behöver ha en “vänta och se”-hållning när det gäller penningpolitiken och ge industrierna tid att justera för tullarna. Hon sade att det viktigaste är att Fed är säkra på att de är på en uthållig bana mot 2 procent inflation.
Vi fick även en tillväxtindikator i veckan när Federal Reserve Dallas index över aktiviteten i tillverkningsindustrin i regionen sjönk till -16,3 i mars jämfört med -8,3 i februari. Siffran, som presenterades är ett tydligt steg tillbaka och följdes också upp av en negativ ISM-siffra i USA:
Industrins konjunkturläge försvagades i 1 kv även i Japan enligt Bank of Japans kvartalsvisa Tankan-rapport, Stora japanska industriföretags bedömning av konjunkturläget sjönk under det första kvartalet. Index för stora företag inom tillverkningsindustrin sjönk till 12 under det första kvartalet jämfört med 14 föregående kvartal. För nästkommande kvartal ser de stora industriföretagen nu ett index på 12.
Förutom Trumps tullar som förväntas försvaga världsekonomin och förstärka inflationen ser vi alltså redan innan tullarna införs tydliga tecken på försvagningar i ekonomin och inflation som överraskar på uppsidan, tillsammans med tullarna kan det skapa en giftig cocktail. Vi har under hela året sett fallande räntor i USA, nedan illustrerat av den amerikanska 10-åringen, vilket är ett tecken på att marknaden börjar prisa in lägre konjunktur.
I kombination med bibehållen och kanske ökande inflation är det inte svårt att tänka sig att marknaden skulle kunna börja spekulera i recession och kanske till och med stagflation.
Risken för recession i den globala ekonomin i år har höjts till 60 procent, från tidigare 40 procent, enligt JP Morgans chefsekonom Bruce Kasman. Han beskrev tullarna som den största skattehöjningen på amerikanska hushåll och företag sedan 1968. Effekten av denna skattehöjning riskerar dessutom att förstärkas genom motaktioner, fallande affärsförtroende och störningar i leveranskedjorna, säger han. Han bedömer också att en fullständig implementering av de aviserade tullarna skulle innebära en betydande makroekonomisk chock som inte för närvarande är inbakad i hans prognoser men om det blir verklighet sannolikt skulle driva in USA och möjligen även den globala ekonomin i recession redan i år.
I ett sådant scenario kommer marknaderna inte att gå bra. Vi får hoppas att vi slipper ovanstående men risken har ökat under veckan.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Axfood, Balder och Unilever som alla är upp mellan 3–5%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Fortnox, Medicover och Balder med uppgångar mellan 4%–32% (på grund av budet på Fortnox).
Veckans Räntespaning
Tullarna blev högre än väntat, och marknadsreaktionen blev kraftig. På kreditmarknaden såg vi räntorna sjunka både på korta och långa löptider. I USA föll den tvååriga statsräntan från 3,91 % i slutet av förra veckan till cirka 3,65 %. Den tioåriga räntan gick samtidigt från 4,25 % till 3,98 %. Så sent som i januari handlades den amerikanska tioåringen till 4,79 % – då marknaden oroade sig för inflation. Nu har fokus i stället skiftat mot oro för recession.
JP Morgans chefsekonom uttalade sig efter tullbeskedet och menade att sannolikheten för en recession i USA nu har ökat från 40 % till 60 %.
Även svenska räntor följde med nedåt. Den svenska tvåårsräntan sjönk från 2,19 % till 2,08 % under veckan, medan den tioåriga räntan föll från 2,65 % till cirka 2,53 %.
Den ökade osäkerheten har också fått kreditspreadarna att öka något. De europeiska Investment Grade-spreadarna steg med cirka 7,6 baspunkter till cirka 70bps, medan motsvarande spreadar för High Yield ökade med omkring 24 baspunkter och handlas nu runt 347 bps.
På primärmarknaden var det något lugnare under veckan. Trots att vissa emissioner genomfördes deltog vi inte i någon för fondernas räkning.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder