Corona fortsätter att dominera
Marknaden har i veckan tagit ett nytt, om än något försiktigare, steg nedåt i spåren av den ökade Coronaspridningen. Världsindex är på en vecka ned ytterligare 2,9%.
Räntemarknaden
Den svenska marknaden för företagsobligationer har tydligt förbättrats efter en tuff period. Marknaden är nu åter i något sånär normal funktion och vi noterar att våra räntefonder börjat återta lite förlorad mark. Notera gärna att vår strategi med väldiversifierad förvaltning i stabila bolag har gynnat våra fonders utveckling jämfört med jämförbara konkurrerande alternativ även under de senaste stökiga veckorna.
Makro
Lite av veckans problem, förutom den fortsatta smittspridningen, är att statistik nu börjar dyka upp för hur kraftig den ekonomiska tillbakagången blir. PMI (inköpschefsindex, månadsstatistik) har presenterats för världens viktigaste ekonomier och även om nedgången var något mindre än väntat för amerikanska ISM (49,1) är snittet på en månad ned från ca 50 till ca 45 globalt. På aggregerad nivå anses 50 normalt vara skiljelinjen mellan tillväxt och tillbakagång.
Arbetsmarknadssiffrorna ser också dystra ut. På två veckor har arbetslösheten i USA nu ökat med 6,7 miljoner människor eller 4 procentenheter av hela den arbetsföra befolkningen.
Trots att kraftfulla mått har tagits från politiker och riksbankschefer kommer nu verkligheten ifatt marknaden i form av statistik samtidigt som nedstängningarna fortsätter och vi därmed endast kan förvänta oss ytterligare försämringar på det ekonomiska området.
I Sverige noterar vi att Riksbanken försiktigt har äntrat företagsobligationsmarknaden genom att stödköpa certifikat för maximalt 4 mdr kronor, vilket är ungefär 1/13 av det stödköpsprogram som exempelvis staten har annonserat på den norska marknaden. I likhet med de flesta åtgärder som annonserats som stöd för den svenska ekonomin väljer svenska politiker och Riksbanken den försiktiga linjen.
Aktiemarknaden
Några bolag har klarat sig riktigt bra i fonderna under veckan. De globala portföljerna har fått stöd av exempelvis datorspelstillverkare, matindustrin och hälsovård. Bolag som bl.a. Salmar, Take Two, Coloplast och Top Danmark är upp mellan 8-15%.
Sverigefonden har haft fina veckor i jämförelse med index och slagit detsamma med ca 3% på 2 veckor. Vi tog en position i Electrolux Professional i samband med avknoppningen som är upp 50% sedan köp. Även fondens innehav i Getinge, Sinch, Camurus och Eolus Vind har bidragit positivt.
Hur vi har agerat:
Utgångsläget är att fonderna huvudsakligen investerar i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt, men marknadsaktörerna har tyvärr hittills sålt av alla aktier urskillningslöst.
Blandfonderna
Vi har på Cicero fonder tidigare kommunicerat att man ska se våra blandfonder som en produkt där exponeringen i normalläget ska ligga på 60% aktieexponering i Hållbar Mix (30% i World 0-50), men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering.
För att bevara kapitalet har vi viktat ned aktieexponeringen gradvis från ca 60% Cicero Hållbar Mix. I Cicero World 0-50 har vi viktat ner aktieexponeringen från 30%.
Detta har skett på olika sätt. De branscher som är mest utsatta för nedgången såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxbolag har vi sålt av helt och hållet i ett tidigt skede, som vi skrev om förra veckan. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår hållbarhetsprofil. Övrig nedviktning har primärt skett via terminer, dvs vi har sålt hela den globala marknaden.
Vi bevakar marknaden i realtid och har beredskap att viktiga ned aktieexponeringen ytterligare för att bevara kapitalet.
Aktiefonderna
I Cicero Sverige samt Eligo Strategi Offensiv litar vi på att vår väldiversifierade faktorförvaltning ska bidra till att fonderna klarar sig bättre än marknaden i det här trista börsklimatet.
Indexfonderna
Indexfondernas mandat är av naturen att följa respektive index, vilket de också gör.
Räntefonder
Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed bl a inte alls i den stökiga oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna helt sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.