Veckobrev v.14 – Bra start på året

Vi lämnar ännu en positiv vecka bakom oss och det är roligt att se att Cicero’s fonder går fint. När vi nu är lite drygt ett kvartal in på 2021 kan vi summera starten på året som mycket positiv. Visst är det kul att se att både Aktiespararna Topp Sverige och Direktavkastning är upp över 20% hittills i år och vi hittar Cicero Sverige strax där bakom. De lite mer försiktiga noterar att blandfonderna, Cicero 0-50 och Cicero Hållbar Mix, slår också sina respektive jämförelseindex rejält hittills i år och är upp drygt 4% respektive 7%. Världsindex är upp med omkring 1 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Arise. Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Arise driver vindkraftsproduktion både i egen regi och åt andra, då man tillhör pionjärerna i branschen och har funnits på börsen i mer än 10 år. Arise är en av Sveriges ledande oberoende aktörer inom förnybar energi. Arise hanterar hela värdekedjan – från prospektering och tillståndshantering till finansiering, byggnation, försäljning och långsiktig förvaltning av förnybar vinddriven elproduktion. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Arise primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.

Veckans händelse

Det kommer sannolikt att dröja ett tag innan ytterligare framsteg mot Fed-kommitténs sysselsättnings- och inflationsmål uppnås och tillgångsköpen kommer att fortsätta i åtminstone den nuvarande takten till dess att målen uppfyllts. Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 16-17 mars, då Fed lämnade styrräntan oförändrad inom intervallet 0-0,25 procent. Kommittén höll därutöver fast vid att fortsätta köpa stats- och bostadspapper för åtminstone 80 miljarder dollar per månad respektive minst 40 miljarder per månad. Majoriteten av ledamöter ansåg att risken för oväntat hög inflation var ungefär lika stor som risken för oväntat låg inflation framgent och därmed tycktes riskbilden vara “balanserad”, enligt protokollet. Därmed känns det som att FED är överens med oss om att det kommer att dröja länge innan vi får se inflation i närheten av 2% målet.

Veckans spaning

Förra veckans veckobrev fick överskriften ”Margin Call” till följd av den intressanta likvideringen av Hedgefonden Archegos likvidation. Det visar sig nu att investmentbanken Morgan Stanley dumpade aktier för omkring 5 miljarder dollar redan dagen före kollapsen i hedgefonden Archego blev känd, i en stil som för tankarna till den sevärda filmen ”The big short” om finanskrisens aktörer. Enligt uppgifter sålde Morgan Stanley aktierna i så kallade placings till andra investerare och sade att ”aktierna kom från ett “margin call” som kunde förhindra kollaps i en icke namngiven klient”, men att aktierna bara var den första batchen i en historisk utförsäljning delades inte med köparna varav flera kände sig lurade. Tack vare att Morgan Stanley dumpade aktier på torsdagen undvek investmentbanken större förluster till skillnad från till exempel kollegan Credit Suisse och Nomura, som vi skrev om förra veckan, men kunderna som köpte aktier av Morgan Stanley hamnade naturligtvis i en knivig situation när flera andra banker sedermera började sälja stora poster av samma aktier. Händelsen lär få rättsliga efterspel som vi följer med intresse.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Sinch, Avanza, New Wave och Hexatronic som alla är upp mellan 6% -10%.

Globalt är det roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag Cadeler, Sinch, Avanza, Arise, Scandi Standard och Aker Horizons. De är alla upp 5%-13%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 16.000 personer i veckan och uppgick till 744.000 personer. Analytiker hade räknat med 680.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd. Veckan före ökade antalet nyanmälda arbetslösa med reviderade 728.000 personer (719.000). Fyraveckorssnittet steg till 723.750 jämfört med 721.250 veckan före. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade dock. Denna statistik släpar efter en vecka jämfört med siffran för antalet nyanmälda arbetslösa. Vi får hoppas att Europa också får fart på vaccineringarna så snart som möjligt då varje veckans väntan leder till ökad arbetslöshet, fler bolagskonkurser och en längre väg tillbaka ut ur pandemins ekonomiska stryptag.

Veckans räntespaning

Efter en tids stigande långräntor sjönk dom tillbaka något under veckan. Chefen för amerikanska centralbanken Jerome Powell uttalade sig i veckan om att FEB har de verktyg som behövs för att hålla inflationen under kontroll vilket lugnade marknaden något. Protokollet för marsmötet från ECB släpptes under veckan och där framgår att det finns stöd att öka takten i tillgångsköpen, så tongången är fortsatt expansiv från både FED och ECB.

Påsklov råder vilket gör att primärmarknaden har varit väldigt lugn under veckan som varit. Vi deltog i en emission från European Energy. Dom utökar ett befintligt lån i hybridkapital med 75 mEUR så den nya totala volymen uppgår till 150 mEUR. Det utökade lånet gjordes på en kurs på 101,75 vilket motsvarar en yield på ca 5,3 procent.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.