Veckobrev v.14 App, App, App

Vi vill uppmärksamma våra läsare på att: Cicero fonder i veckan släpper en App, gå gärna in på App Store och ladda ner den. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Veckan har bjudit tvehågsna marknadsrörelser med lite av varannandagsbörs. Ur ett positivt perspektiv konstaterar vi att bostadspriser verkar stabilisera sig. Amerikansk data vittnar däremot om svagare förväntningar.

Världsindex är därmed upp knappt 1% under veckan.

Veckans Bolag – Sivers Semiconductors
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, svenska Sivers Semiconductors, Bolaget är ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller specialchip för högpresterande applikationer inom bland annat Wireless (satellitkommunikation och 5G) och Photonics (Dataöverföring via laser). Det sistnämnda kan användas inom medicin, trådlös kommunikation och exempelvis datacenter där överföringen i koppartråd kan flyttas till laser med enorma energibesparingar som följd.  Bland kunderna finns HP, Intel och Nvidia. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns flera färdiga produkter som man har utvecklat tillsammans med olika kända företag. De närmaste åren ska dessa utvecklingsordrar förhoppningsvis generera riktiga ordrar och massproduktion, men ledtiderna är långa så investerare får räkna med visst tålamod.

Bolaget har alltså en riktigt spännande framtid, även om intäkterna förväntas bli signifikanta under andra halvåret i år. På dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt ut. När vi dessutom hade möjlighet att komma in i bolaget på rabatt i en nyemission slog vi till. Efter nyemissionen har man gott om pengar i kassan och dessutom väljer man att lösa ett ofördelaktigt lån. Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Veckans Händelse –Marknaden står och väger
Veckan inleddes med viss glädje på världens börser och tisdagens arbetsmarknadsstatistik från USA visade vissa tecken på en efterlängtad avkylning när nya jobb enligt JOLTS, Arbetsmarknadsdepartementet, föll under 10-miljonersstrecket för första gången sedan maj 2021. Svaga ekonomiska data från USA på onsdagen, i form av barometern för tjänstesektorn (ISM), fick dock börserna att vända ner. Den fallande riskaptiten har givit stöd till vanliga ’safe-haven-tillgångar’ såsom statsobligationer, och därmed fallande räntor (se grafen nedan). Intressant är att svaga ekonomiska data nu plötsligt tolkas negativt även av börserna som annars har kunnat gå starkare när slutsatsen varit att Fed kan dra ned på ränteökningstakten. Nu är det i stället oro för global recession som kommer i fokus när amerikanska data viker. Att många marknader håller stängt flera dagar under påsken när viktig amerikansk data presenteras gör nog också att många går ur kortsiktiga placeringar inför långhelgen.

Vi noterar i grafen nedan att amerikanska räntor faller snabbt, nedan illustrerat av amerikansk 10-åring som är tillbaka på septembernivåer och även har fallit under 200 dagar glidande medelvärde för den som är lagd åt det tekniska hållet.

Vi funderar också lite kring vart bostadspriserna är på väg. Nya boprisdata från bland annat Norge bekräftar tidigare uppgångar även i mars (3:e månaden i rad). Detta trots att man har höga skulder och hög andel rörlig ränta även i Norge. Australiens bopriser är också stigande, med extremt höga skuldnivåer.

Mäklarstatistik publicerad nu på fredagsmorgonen också statistik över svensk bostadsmarknad i mars, vilken visar på uppgångar i de flesta områden och inget område har sett lägre priser, se grafen nedan.

 

Veckans Spaning – André ger ut bok om aktievärdering
Vår kollega och förvaltare André Netzén Örn har tillsammans med sparekonomen på Fundler, Mohammed Salih, skrivit en mycket intressant bok om aktieanalys och investeringar som passar alla investerare.

-Att investera på börsen kan kännas överväldigande och skrämmande, men i boken vill vi visa att det är något alla kan lära sig, säger André. Vi tror att kunskap och förståelse är grunden för ett framgångsrikt sparande. I boken får du lära dig de viktigaste grunderna inom investeringar, men också fördjupande kunskap så som bolagsanalys, makroekonomi och beteendeekonomi. Du kommer lära dig hur man bygger en stabil och växande portfölj, och hur man investerar på ett lönsamt sätt.

Boken, som heter ”Börsen för alla” finns på alla ställen där böcker säljs.

»En rapp och pedagogiskt skriven fackbok om privatekonomi. Om det stämmer som det sägs, att aktier blivit en folksport i Sverige, så kan boken utgöra nyttig grundlektyr för många nyfikna. Mycket bra läsning.« Bibliotekstjänst

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Scatec Solar, Eli Lilly och Renewables Infrastructure Group med uppgångar mellan 4%-6%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Xbrane, Axfood, och Softronoic med uppgångar mellan 3%-10%.

Veckans Räntespaning
Räntenivån i Sverige har varit oförändrad under veckan där 10-årsräntan ligger kvar runt 2,2% samtidigt som långa räntan i USA har backat från ca 3,4% till 3,29% i skrivande stund. Kreditspreadarna har ökat något, Investment Grade har spreadat isär med ca 4bps och High Yield med ca 24bps under veckan.

Riksbanken sålde på tisdagen statsobligationer för sammanlagt 1,5 mdr SEK. Försäljningen är den första efter beslutet i februari att påbörja en aktiv försäljning av stats- och realobligationer från Riksbankens innehav i syfte att göra penningpolitiken mer åtstramande och därigenom värna om inflationsmålet.

Balder offentliggjorde utfallet av det återköpserbjudande av SEK-obligationer med förfall 2024 och 2025 som annonserades den 30 mars. Bolaget återköper obligationer till ett nominellt belopp om 2,1 miljarder kronor. Samtidigt fullföljer NP3 det frivilliga återköpserbjudandet av utestående seniora icke säkerställda obligationer med förfall 2024 för upp till 700 miljoner kronor som aviserades den 29 mars. Utfallet blev att bolaget återköper ett nominellt belopp om 697,5 miljoner kronor.

Vi deltog i en emission under veckan från Sveaskog, det statligt ägda skogsbolaget. Dom emitterade utifrån deras gröna ramverk totalt 1,5 mdr SEK fördelat på en fastränteobligation på 2,5 år som betalar MS+80bps samt en obligation med rörlig ränta vars löptid är 5 år och betalar 3mStibor +125bps. Vi deltog i den 5-åriga till rörlig ränta.

 

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

 

 

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.